Vanwege de coronamaatregelen gelden er aangepaste openingstijden voor de balie burgerzaken en het Huis van Waalre. Voor het maken van een afspraak kunt u telefonisch contact opnemen met 040-2282500 (bereikbaar van maandag t/m donderdag van 8.30 - 17.00 uur en op vrijdag van 8.30 - 12.30 uur). U kunt niet vrij binnenlopen, ook niet voor het afhalen van documenten. Dit kan alleen na een telefonische gemaakte afspraak.

Komt u naar het Huis van Waalre, dan is het verplicht om een mondkapje te dragen.

Als gemeente volgen wij de richtlijnen en adviezen van het RIVM, Rijksoverheid en de GGD over het coronavirus. Meer informatie vindt u op de websites van RIVM en Rijksoverheid. Het landelijke informatienummer: 0800-1351 is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur. Op deze pagina verzamelen we alle berichtgeving van de gemeente Waalre rondom corona. 

Informatie voor anderstaligen, slechthorenden en kwetsbare doelgroepen

Information in English

For more information about the coronavirus in English, please visit the website of the National Institute for Health and Environment, or the website of the Dutch Government.

Whatsapp hulplijn voor anderstaligen

Het Rode Kruis is gestart met een Whatsapp hulplijn voor anderstaligen, speciaal voor mensen die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn en daardoor nauwelijks iets meekrijgen van de maatregelen rond het coronavirus. Zij vormen een risico voor zichzelf en voor anderen. 

De Whatsapp hulplijn is bereikbaar in (vooralsnog) het Turks via 06-48158053 en in het Marrokaans-Arabisch & Tamazight (Berbers) via 06-48158055. 

Video's in gebarentaal

Op de website van de Rijksoverheid wordt een deel van de informatie over het coronavirus aangeboden in Nederlandse Gebarentaal (NGT).

Uitleghulp Steffie

Op de website corona.steffie.nl legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor kwetsbare doelgroepen, zoals mensen met een licht verstandelijke beperking en laaggeletterden.

Nieuwsberichten

Dinsdag 15 december 2020

Dinsdag 1 december 2020

Maandag 30 november 2020

Maandag 2 november 2020

Woensdag 14 oktober 2020

Vrijdag 2 oktober 2020

Woensdag 30 september 2020

Bekijk oudere nieuwsberichten in het webarchief. Via de kalender aan de linkerkant kunt u een andere datum bekijken.

Informatie over evenementen

Op maandag 13 oktober 2020 zijn nieuwe landelijke maatregelen bekend gemaakt door premier Rutte in de strijd tegen het COVID-19 virus. Daarnaast zijn voor onze regio nog extra maatregelen van toepassing gezien het snel oplopend aantal besmettingen.

Een van deze maatregelen is het verbod om evenementen te organiseren. Deze maatregel blijft van kracht.

Aandacht voor ouderen

Voor de ouderen in Waalre zorgen de speciale maatregelen voor het coronavirus voor een zware tijd. Doordat zij zoveel mogelijk thuis moeten blijven ziet het dagelijkse leven er voor hen heel anders uit.

Vraag om hulp en zoek contact

Juist in deze tijd zijn er veel initiatieven vanuit verschillende organisaties, bedrijven en inwoners van Waalre om anderen en u te helpen. Zij bieden hulp aan ouderen, een steuntje in de rug of een luisterend oor. Aarzel niet om hulp te vragen als u dat nodig heeft.

Hulp of een luisterend oor

Bij GoedvoorMekaarWaalre kunnen ouderen, mantelzorgers en ook anderen die het nodig hebben, terecht voor hulp of een luisterend oor. Zij kunnen u ook doorverwijzen naar andere organisaties voor specifieke vragen of hulp. GoedvoorMekaarWaalre is te bereiken van maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 12.00 uur via telefoonnummer: 06-25762422.

In contact komen met anderen

Er zijn een aantal mogelijkheden om in contact te komen met anderen:

  • Het Ouderenfonds brengt schrijfmaatjes in contact met ouderen. U meldt u aan via de website van het Ouderenfonds of email: schrijfmaatje@ouderenfonds.nl.
  • Het Ouderenfonds heeft ook een beldienst genaamd Zilverlijn voor als u behoefte heeft aan een praatje of goed gesprek.
  • KBO-Brabant neemt het initiatief voor Belcirkels. In oz'n cirkel deelt u uw telefoonnummer met negen andere KBO-leden, zodat u elkaar regelmatigi kunt bellen. Geef uzelf op via de website van KBO-Brabant.

Vragen, ondersteuning, zorgen of een gesprek

Heeft u vragen, zorgen of ondersteuning nodig? Dan zijn de volgende instanties bereid u te helpen:

  • Lumens: (040) 219 33 00. Voor als u zich zorgen maakt of vragen heeft over ondersteuning tijdens de coronacrisis.De Ouderen-Infolijn: (030) 340 06 00. Van KBO-PCOB, maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.
  • Rode Kruis Hulplijn: (070) 445 58 88). Maandag t/m zondag van 9:00 tot 21:00 uur.
  • ANBO (algemene Nederlandse Bond voor Ouderen): (0348) 46 66 66. Maandag t/m zondag van 09:00 tot 21:00 uur.
  • Luisterlijn: 0900 0767. Maandag t/m zondag, 24 uur per dag. Voor een luisterend oor en een goed gesprek per telefoon.
  • De Mantelzorglijn: 030–7606055. Maandag t/m vrijdag 9.00 tot 18 uur. Op mantelzorg.nl is meer te vinden over mantelzorg en het coronavirus.

Coronahulp in Waalre

Wilt u hulp bieden of heeft u hulp nodig? Ga naar de website van Goed voor Mekaar Waalre en de Facebookgroep Bewegen voor een ander.

Informatie voor ondernemers en ZZP'ers

Het coronavirus heeft enorme gevolgen voor bedrijven en zzp’ers. Bent u als Waalrese ondernemer getroffen door deze crisis? De gemeente en landelijke overheid hebben een overzicht aan maatregelen en ondersteuning opgesteld voor ondernemers die door de coronacrisis in problemen komen.

Informatie over welzijn en zorg 

Maakt u zich zorgen of zit u met vragen over ondersteuning tijdens de coronacrisis? Bel met Lumens: 040-2193300. Een team van professionals staat voor u klaar om u op weg te helpen naar de juiste oplossing. Voor crisissituaties welzijn/zorg buiten kantoortijd kan gebeld worden met het crisisnummer: 040-2530350.

Maakt u zich zorgen over uw eigen veiligheid? Of van iemand in uw omgeving? Twijfelt u of heeft u vragen? Blijf er niet mee lopen, want geweld stopt niet vanzelf. Bel met Veilig Thuis Zuidoost-Brabant via 0800-2000 (24/7 bereikbaar) of chat via www.veiligthuiszob.nl (elke dag van 9.00 – 23.00 uur).

Informatie over dienstverlening gemeente en het Huis van Waalre

Vanwege de coronamaatregelen gelden er aangepaste openingstijden voor de gemeentebalie en het Huis van Waalre. Voor het maken van een afspraak kunt u telefonisch contact opnemen met 040-2282500 (bereikbaar van maandag t/m donderdag van 8.30 - 17.00 uur en op vrijdag van 8.30 - 12.30 uur). U kunt niet vrij binnenlopen, ook niet voor het afhalen van documenten. Dit kan alleen na een telefonische gemaakte afspraak. Komt u naar het Huis van Waalre, dan is het verplicht om een mondkapje te dragen.

De bibliotheek is weer beperkt open. Let op: het is alleen mogelijk om vooraf gereserveerde boeken af te halen. Activiteiten van de bibliotheek worden veel online gegeven. Voor de rest is het Huis van Waalre helaas volledig gesloten. Kijk voor meer informatie op de website van het Huis van Waalre.

Openbaar vervoer, buurtbus en taxbus

Wmo Taxbus als tijdelijk vangnet voor OV, buurtbus en begeleid vervoer. Deze regeling is verlengd vanaf 1 oktober tot nader bericht.

De buurtbus gaat, onder voorbehoud, vanaf 18 januari weer rijden volgens de richtlijnen van Hermes. De route en tijden veranderen niet. Het overzicht van de tijden en routes is te vinden op de website waar ook het meest actuele nieuws te vinden is. De buurtbus rijdt niet op zaterdag, zondag en feestdagen.

Kijk voor de actuele informatie op de websites van Bravo (busdiensten), Hermes (buurtbus) en Taxbus.

Wat maakt u mee in coronatijd?

De gemeente is zoek naar verhalen. Verhalen van inwoners die iets moois doen. We willen voor deze mensen extra aandacht, een opkikker, een steuntje in de rug of een compliment delen.

We horen graag wat u meemaakt in coronatijd. Het zijn misschien zware tijden, maar er zijn altijd ook mooie dingen. Een goed initiatief van uw buurvrouw, een helpende hand van een vereniging. Uit verwachte of juist onverwachte hoek.

Ook een mooi verhaal? Stuur een mail naar communicatie@waalre.nl.

Ingestuurde verhalen

Alle verhalen van inwoners uit onze gemeente bundelen we in een overzicht.