Direct naar hoofdmenu / zoekveld
Home / Ruimtelijke plannen

Ruimtelijke plannen

  • Zoeken op Ruimtelijkeplannen.nl – Instructiefilm

    03 april 2013
    In deze instructiefilm ziet u hoe u plannen op deze site kan raadplegen.
  • Plannen in procedure

    In deze categorie gaat het om wijzigingen in een bestemmingsplan of het maken van een nieuw bestemmingsplan. Per plan is er een link om de nodige informatie te krijgen. Ook wordt aangegeven hoe het verdere verloop er uitziet.
    Ligt het plan ter inzage?
    Welke mogelijkheden zijn er voor u?
  • Bestemmingsplannen

    Hierbij wordt nu nog onderscheid gemaakt in:
    • Plannen in voorbereiding – voorontwerp
    • Plannen in voorbereiding – ontwerp
    • Vastgestelde plannen – Nog niet onherroepelijk
    • Vastgestelde plannen – Onherroepelijk

    Het bestemmingsplan is een bijzonder plan. Het is namelijk een bindend plan voor zowel overheid als burgers.
    Voor alle grond in Nederland moet een bestemmingsplan gelden. Gemeenten zijn volgens de wet verplicht om voor hun hele grondgebied bestemmingsplannen vast te stellen. Deze wet heet de Wet ruimtelijke ordening.
    De gemeenteraad stelt het bestemmingsplan vast. Hij wijst daarin de bestemming, ofwel functie van de grond aan. Ook geeft het bestemmingsplan regels over het gebruik van de grond en wat er aan bouwwerken op mag worden gebouwd. Aanvragen om Omgevingsvergunning moeten worden getoetst aan het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan bepaalt daardoor mede of ergens mag worden gebouwd.
  • Structuurvisies

    Gemeenten maken structuurvisies om hiermee uitspraken te doen over de gewenste (ruimtelijke) ontwikkeling. In een structuurvisie worden afwegingen gemaakt voor het toekomstig ruimtelijk beleid op lokaal niveau. Er worden keuzes gemaakt over de gewenste ruimtelijke ontwikkeling op de lange termijn, en de daarvoor noodzakelijke maatregelen op korte termijn. Het is het richtinggevende document waarin voor overheden, maatschappelijke organisaties, private partijen en burgers duidelijk wordt welk ruimtelijk beleid de gemeente, provincie of het Rijk nastreeft.
  • Wijzigingsplannen

    Een wijzigingsplan vloeit voort uit de mogelijkheid die een bestemmingsplan biedt om op onderdelen een wijziging door te voeren. Hiervoor is ook een procedure nodig, terinzagelegging etc.
  • Planschade

    07 januari 2014
    Hier leest u wat planschade is, wanneer het verzoek ingediend kan worden en hoe deze procedure verloopt.
  • Gebiedsgerichte projecten

  • De toekomst van ons buitengebied

    Het buitengebied is in beweging. Zaken als verbreding van de plattelandseconomie, de leefbaarheid van het platteland en plattelandsvernieuwing staan al jaren op de (politieke) agenda. Die agenda wordt bepaald door de ontwikkelingen in de landbouw, de (gewaardeerde) kwaliteiten van het buitengebied en de toenemende vraag naar ruimte voor andere, niet-agrarische functies zoals recreatie en wonen. Ontwikkelingen die, mits met zorg begeleid, kansen bieden.
  • Vereisten aan digitale ruimtelijke plannen

    31 oktober 2014
    In de Wet ruimtelijke ordening is vastgelegd dat ruimtelijke plannen digitaal uitwisselbaar en raadpleegbaar moeten zijn. Om dit mogelijk te maken, is de Regeling standaarden ruimtelijke ordening 2012 vastgesteld. Hierin zijn afspraken vastgelegd die ervoor zorgen dat makers van plannen in heel Nederland dezelfde termen en kleuren toepassen. Ook zijn er technische afspraken gemaakt die ervoor zorgen dat plannen onbelemmerd digitaal uitgewisseld kunnen worden.
  • Werkwijze ruimtelijke planinitiatieven

    08 oktober 2015
    Als u een idee heeft over een ruimtelijke ontwikkeling, dan gelden daarvoor bepaalde spelregels. Eén van die spelregels is dat als uw ideeën of plannen door de gemeente in behandeling worden genomen, we daarover met u als initiatiefnemer afspraken maken over de kosten die wij daarvoor in rekening brengen. Hieronder kunt u hier meer over lezen.

Uitgelicht


Zoeken