Noordwelle

De Nederlands Hervormde kerk én lagere school aan de Ring in Noordwelle (1955-1960, Foto: P.J. Ochtman of J.H.A. Ochtman

De Nederlands Hervormde Kerk én lagere school aan de Ring in Noordwelle (1955-1960, Foto: P.J. Ochtman of J.H.A. Ochtman.

De Ring oostzijde

De Ring oostzijde. (1985-1990)

DE KERN

Noordwelle is vermoedelijk in de 12e of 13e eeuw ontstaan. De naam Noordwelle geeft aan dat het dorp aan de noordkant van een kreek met een oever lag. In de middeleeuwen werd een oever een kade of een welle genoemd. Aan de andere kant van de kreek lag het verdwenen Zuidwelle. Samen vormden zij de heerlijkheid Welland.

Tijdens het beleg van Zierikzee (1576) sprongen Spaanse soldaten in Noordwelle van de toren, omdat die door de geuzen in brand was gestoken. De Corneliuskerk (uit 1450) werd grotendeels verwoest, alleen een gedeelte van het schip bleef staan. De toren kreeg bij herstel een achtkantige bekroning. Omstreeks 1625 werd het koor herbouwd. 

gemeentewapen Noordwelle

HET WAPEN

De wapens van Noordwelle en Zuidwelle zijn identiek. De gesp komt in meer Zeeuwse wapens voor. De ruiten zijn ook wel in goud afgebeeld. Het wapen van Welland, waartoe zowel Noordwelle als Zuidwelle behoorde, is vrijwel identiek met toevoeging van een zilveren middenstuk. Het wapen van Noordwelle werd in 1817 bevestigd.

Meer informatie over Noordwelle.