Wmo, begeleiding, dagbesteding

Omschrijving

Begeleiding, dagbesteding is een nieuwe voorziening volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) die gericht is op:

  • het stabiliseren van uw zelfredzaamheid en/of meedoen in de maatschappij
  • het verbeteren van uw zelfredzaamheid en/of meedoen in de maatschappij
  • u te begeleiden bij zelfredzaamheid en/of meedoen in de maatschappij als uw persoonlijke situatie verslechtert

Binnen begeleiding en dagbesteding kennen we vier onderdelen.

Begeleiding thuis

Langdurig noodzakelijke begeleiding gericht op:

  • zelfredzaamheid
  • regie en structuur in het huishouden
  • het plannen van dagelijkse activiteiten
  • het aanleren of behouden van vaardigheden en
  • het ondersteunen van mantelzorgers

Begeleiding thuis speciaal

Specialistische en langdurig noodzakelijke begeleiding bij onder meer tekortschietende (zelf)regie of problemen op sociaal-emotioneel gebied. Hierbij kan ook aandacht zijn voor het regelen van dagelijkse bezigheden, het nemen van besluiten of het plannen en uitvoeren van taken.

Begeleiding gericht op participatie/dagbesteding

Dagbesteding voor cliënten, die vanwege hun beperkingen niet kunnen deelnemen aan reguliere werkvormen of begeleiding nodig hebben voor een zinvolle dagbesteding en het aangaan en onderhouden van sociale contacten. De dagbesteding vindt in principe overdag plaats, buiten de woonsituatie en in groepsverband. Het accent ligt op een of meer van de volgende activiteiten:

  • arbeidsmatige activiteiten
  • activering (gericht op een zinvolle besteding van de dag) en
  • het bijhouden van vaardigheden

Begeleiding gericht op gespecialiseerde dagbesteding

Deze begeleiding is voor cliënten met uitgebreide beperkingen die het dagelijks normaal functioneren belemmeren (persoonlijke zorg, mobiliteit, zelfredzaamheid). Vanwege deze beperkingen kunnen deze cliënten geen gebruik maken van algemene voorzieningen in de buurt. Tijdens de dagbesteding is sprake van intensieve begeleiding gecombineerd met enige persoonlijke verzorging. De dagbesteding is gericht op het stabiliseren van het functioneren en het voorkomen van achteruitgang.

Kortdurend verblijf

Daarnaast kennen we nog kortdurend verblijf, dit is bestemd om de mantelzorger of het netwerk om de klant heen tijdelijk te ontlasten. Hiervan kan sprake zijn bij cliënten die voortdurend toezicht nodig hebben of waar constant zorg voor nodig is.

Begeleiding via de Wmo is mogelijk als

  • zorg in natura (zin)
  • een persoonsgebonden budget (pgb)

Zorg in natura

Als u kiest voor zorg in natura krijgt u de hulp via een instelling of leverancier die een contract heeft met de gemeente. Er wordt, samen met u, een ondersteuningsplan opgesteld. Hierin staat aan welke doelen op welke manier en gedurende welke periode wordt gewerkt.

Persoonsgebonden budget (pgb)

Een persoonsgebonden budget is een geldbedrag waarmee u zelf begeleiding kunt inkopen. U moet zelf een zorgverlener zoeken. Ook bent u zelf verantwoordelijk voor de financiële administratie en de verantwoording van uw budget.

Hoe werkt het?

Om u aan te melden, klikt u op de knop 'Aanmelden' in het rechtermenu op deze pagina.

Wat kost het?

Voor begeleiding, zowel in de vorm van zorg in natura als in de vorm van een persoonsgebonden budget betaalt u een eigen bijdrage. Het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent en int deze eigen bijdrage. Op basis van uw inkomen, leeftijd en huishouden berekent het CAK hoeveel u per vier weken maximaal kunt betalen. Uw eigen bijdrage mag niet hoger zijn dan dit maximum. Wilt u weten hoe hoog uw eigen bijdrage wordt, maak dan een proefberekening via hetcak.nl.