Wmo en hulp bij het huishouden

Omschrijving

U wilt zo lang mogelijk zelfstandig wonen en zelf uw huishouden doen. Door leeftijd, ziekte of een beperking kan het nodig zijn dat u hierbij hulp nodig hebt. Kunt u het niet meer zelf (via een particuliere hulp) of met hulp van familie, vrienden, buren? Dan is hulp bij het huishouden via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) wellicht een mogelijkheid.

Resultaatgericht werken

Bij het bepalen of en hoeveel hulp u bij het huishouden via de Wmo krijgt, staat het gewenste resultaat centraal en niet het aantal uren. 

Het resultaat moet zijn:

  • een schoon en leefbaar huis 
  • organisatie van het huishouden en thuis zorgen voor kinderen

Hoe werkt het?

Om u aan te melden, klikt u op de knop 'Aanmelden' in het rechtermenu op deze pagina.

Gesprek

Na uw aanmelding volgt een gesprek bij u thuis met een van onze Wmo consulenten. Als u wilt, kan een familielid of een mantelzorger bij dit gesprek aanwezig zijn. Of u kunt vragen of een onafhankelijke cliĆ«ntondersteuner van het SMWO Schouwen-Duiveland u bij het gesprek kan ondersteunen. SMWO biedt deze ondersteuning gratis aan. 

In dit gesprek bespreekt u:

  • wat uw zorgen zijn
  • wat goed gaat
  • wat nodig is voor een oplossing van uw probleem

Bij het oplossen van het probleem, kijken we eerst wat u zelf of met hulp van familie, kennissen, buren of vrijwilligers kunt doen. Ook kijken we of voorzieningen als een boodschappendienst, glazenwasser of een warme maaltijdvoorziening een oplossing voor u zijn. Is dit niet of onvoldoende het geval, dan kan hulp bij het huishouden via de Wmo mogelijk uitkomst bieden. 

Het vervolg

Van dit gesprek ontvangt u een verslag met daarin het advies/oplossing. Gaat u akkoord met dit verslag, dan ondertekent u dit en stuurt u het terug naar de gemeente, loket Samenleving en zorg. Blijkt dat een Wmo maatwerkvoorziening de beste oplossing is, dan wordt uw aanmelding omgezet in een aanvraag.

Als u een aanvraag hebt ingediend, dan duurt het maximaal acht weken voordat u (schriftelijk) bericht krijgt over het besluit. In de brief (beschikking) leest u ook wat u moet doen als u het niet eens bent met het besluit.

Aanvraag

Blijkt dat u in aanmerking komt voor hulp bij het huishouden dan kunt u kiezen voor:

  • zorg in natura (zin)
  • een persoonsgebonden budget (pgb)

Wat kost het?

Voor de hulp bij het huishouden geldt een eigen bijdrage in de kosten. Het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent en int deze eigen bijdrage. Op basis van uw inkomen, leeftijd en huishouden berekent het CAK hoeveel u per vier weken maximaal kunt betalen. Uw eigen bijdrage mag niet hoger zijn dan dit maximum. Wilt u weten hoe hoog uw eigen bijdrage wordt, maak dan een proefberekening via hetcak.nl.