Wmo en vervoer

Omschrijving

Het is belangrijk dat u zich zelfstandig kunt verplaatsen in uw woonplaats of in de regio. Bijvoorbeeld om sociale contacten te onderhouden of om zelf boodschappen te doen. Als dit problemen oplevert, probeert u eerst om hiervoor zelf of met hulp uit uw naaste omgeving een oplossing te vinden. Misschien is carpoolen of openbaar vervoer een mogelijkheid. 

Als dat niet mogelijk is, komt u wellicht in aanmerking voor een vervoersvoorziening via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Collectief vervoer: Regiotaxi

Regiotaxi kan een oplossing zijn als u zich lopend, fietsend, met de auto of met het openbaar vervoer niet (meer) kunt verplaatsen. Op Schouwen-Duiveland en de Bevelanden verzorgt Regiotaxi Oosterschelde dit vervoer.

Maximum aantal reiskilometers: Per taxirit maximaal 30 km tegen gereduceerd tarief.

Maar:

  • voor een rit naar het ziekenhuis in Goes of Vlissingen geldt deze 30 km limiet niet
  • voor een rit naar het NS station in Goes geldt deze 30 km limiet niet

Per jaar: maximaal tweeduizend kilometer tegen gereduceerd tarief.

Vervoer buiten de regio: Valys

Wilt u per rit meer dan dertig kilometer afleggen, bijvoorbeeld omdat uw familie buiten de provincie woont. Dan kunt u wellicht gebruikmaken van Valys vervoer.

Individuele vervoersvoorziening

Een individuele vervoersvoorziening (zoals bijvoorbeeld een rolstoel) kan een oplossing zijn wanneer u vervoer in uw directe woonomgeving nodig hebt.

Een individuele vervoersvoorziening is mogelijk als:

  • zorg in natura
  • een persoonsgebonden budget

Hoe werkt het?

Om u aan te melden, klikt u op de knop 'Aanmelden' in het rechtermenu op deze pagina. Voor vragen kunt u bellen naar het Loket Samenleving en zorg op telefoonnummer (0111) 452 280.

Gesprek

Na uw aanmelding volgt een gesprek bij u thuis met een van onze Wmo consulenten. Als u wilt kan een familielid of een mantelzorger bij dit gesprek aanwezig zijn. Is dat niet mogelijk, dan kunt u ook vragen of een onafhankelijke cliĆ«ntondersteuner van het SMWO Schouwen-Duiveland u bij het gesprek kan ondersteunen. SMWO biedt deze ondersteuning gratis aan. 

In dit gesprek bespreekt u:

  • wat uw zorgen zijn
  • wat goed gaat
  • wat nodig is voor een oplossing van uw probleem

Bij het oplossen van het probleem, kijken we eerst wat u zelf of met hulp van familie, kennissen, buren of vrijwilligers kunt doen. Ook kijken we of voorzieningen als een boodschappendienst, buurtbus of openbaar vervoer een oplossing voor u kunnen zijn. Is dit niet of onvoldoende het geval, dan kan een Wmo vervoersvoorziening mogelijk uitkomst bieden. 

Het vervolg

Van dit gesprek ontvangt u een verslag met daarin het advies/oplossing. Gaat u akkoord met dit verslag, dan ondertekent u dit en stuur het terug naar de gemeente, loket Samenleving en zorg. Blijkt dat een Wmo maatwerkvoorziening de beste oplossing is, dan wordt uw aanmelding omgezet in een aanvraag.

Als u een aanvraag hebt ingediend, dan duurt het maximaal acht weken voordat u (schriftelijk) bericht krijgt over het besluit. In de brief (beschikking) leest u ook wat u moet doen als u het niet eens bent met het besluit.

NB. Voor individuele voorzieningen en het vervangen/aanpassen van individuele voorzieningen kunt u ook direct contact opnemen met de firma Medipoint. Zij doen namens de gemeente onderzoek en geven de uitkomsten hiervan aan de gemeente door.

Wat kost het?

Regiotaxi: per rit betaalt u een vast instaptarief plus een gereduceerd tarief per kilometer. Kijk voor de tarieven regiotaxi-oosterschelde.nl.

Individuele vervoersvoorziening: hiervoor betaalt u een eigen bijdrage. Dit geldt niet voor een rolstoel of voor een Wmo voorziening voor kinderen tot 18 jaar. Het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent en int deze eigen bijdrage. Op basis van uw inkomen, leeftijd en huishouden berekent het CAK hoeveel u per vier weken maximaal kunt betalen. Uw eigen bijdrage mag niet hoger zijn dan dit maximum. Wilt u weten hoe hoog uw eigen bijdrage wordt, maak dan een proefberekening via hetcak.nl.