De week van... ChristenUnie raadslid Tjerk Medemblik

logo

De week van... ChristenUnie raadslid Tjerk Medemblik

Regelmatig vertelt een raadslid iets over zijn of haar werk als raadslid. Deze keer het woord aan ChristenUnie raadslid Tjerk Medemblik.  

Representatieve democratie! Het woord viel gisteravond regelmatig te beluisteren. We willen het als raadsleden graag goed doen. Denken verschillend over de wijze waarop. Maar tijdens de actieve avond over vernieuwing van het bestuur, kwamen er veel ideeën voorbij. En ach, wat kan het soms lastig zijn om datgene waarvoor je staat helder voor het voetlicht te krijgen. Ik hoop dat onze inwoners weten dat er gedegen besluiten worden genomen. Voorstellen vanuit het college mogen en moeten besproken en soms bevochten worden. Bevochten omdat het net niet datgene is waar je als politicus of partij voor staat. Het resultaat is per keer verschillend. Belangrijk echter is de toegankelijke en gedegen uitvoering. En daar wil ik aanspreekbaar op zijn!

En zo werken we agenda’s door, spreken we met inwoners, bezoeken we instanties en lezen we veel, erg veel! Mooi werk. En ik ben blij en dankbaar dat de mogelijkheid er is om dit werk te kunnen verzetten. Thuis leggen ze me (nog) geen strobreed in de weg. Werk is flexibel in te richten. En de energie is er. Ik dwing mezelf wel om ook ‘eigen tijd’ te nemen. Samen met het gezin prettige dingen doen of zoals afgelopen weekend, zeilend naar Terschelling.  Heerlijk, even totaal wat anders.

In de raad heb ik wisselende taken. Veelal als raadslid, soms als voorzitter. Vanaf die plek is het goed om te zien hoe éénieder zijn of haar opinie verwoordt. Het lijkt soms een spel maar de werkelijkheid is anders. Het geluid van de socialist, liberaal, christen, lokaal vertegenwoordiger enzovoort, komt duidelijk naar voren. Zeker als het gaat om onderwerpen waar de kern van de overtuiging (vanuit de partijpolitiek) wordt geraakt. Ja, laat ze in Assen maar stevig debatteren. Dat komt ons allemaal ten goede. Niet altijd volgens mijn of onze wens, maar wel gedegen en transparant.

Afgelopen week hebben we in de fractievergadering gesproken over actuele onderwerpen. Hoe staan we in het rommelige ICE World dossier? We willen zo graag schaatsen in Assen, zijn er ook klaar voor en hebben een prachtplek beschikbaar. Tja, het zou zo mooi zijn als we in Drentse gezamenlijkheid tot de beste beslissing kunnen komen. De komende tijd zal aantonen hoe het zich ontwikkelt. Een deel speelt zich immers buiten ons invloedsfeer af. Hoe gaat het met De Nieuwe Kolk? Er wordt hard gewerkt aan volle zalen, kwalitatieve programma’s en een sluitende begroting. Ziet er wat ons betreft gezond uit. Doorgaan zo. Er wordt geld beschikbaar gesteld voor de omgang met verwarde personen. De ChristenUnie heeft dit eerder met succes op de agenda kunnen plaatsen. Het wringt als je ziet welke (on)mogelijkheden er zijn voor mensen in nood. Mooi dat er nu geld beschikbaar is. En zo bespreken we de onderwerpen, kijken elkaar nog even diep in de ogen en vragen hoe het gaat. Gezamenlijk, verbindend en in de wetenschap dat we dit alles niet kunnen doen zonder onze Hemelse Vader. Daar zijn we het in elk geval roerend over eens! En dat is toch wel de mooiste verbinding die er is. Al zeg ik het zelf.