De week van.. Fractievoorzitter Janna Booij van Stadspartij Plop

logo

De week van.. Fractievoorzitter Janna Booij van Stadspartij Plop

Regelmatig vertelt een raadslid iets over zijn of haar werk als raadslid. Deze keer het woord aan Stadspartij Plop fractievoorzitter Janna Booij.  

Na jaren aan de zijlijn te hebben geacteerd (als bestuurslid van Stadspartij PLOP) ben je dan ineens raadslid. En hoewel je enig inzicht denkt te hebben in de omvang van het raadswerk –je bent per slot van rekening je werkzaam leven ooit begonnen als gemeenteambtenaar en je woont al 20 jaar de fractie- en raadsvergaderingen bij- blijkt dan pas hoeveel werk er achterweg komt. Nu vergaderen we sinds deze raadsperiode digitaal, wat betekent dat we geen grote pakken papier meer voorgeschoteld krijgen. Maar we krijgen nu de vergaderstukken digitaal, en o wat is dat internet geduldig……..

Mijn “week” voor deze rubriek begint op donderdag 26 januari. De raad wordt bijgepraat over het dossier Sensortechnologie. Dit in de aanloop naar het evaluatiedebat over dit roerige dossier. Het weekend van 28 en 29 januari is het Bluesweekend. Ik pas deze keer voor het bijwonen van de kick-off en andere optredens. Niet omdat ik het niet leuk zou vinden, maar omdat ik jarig ben én de vergaderingen van de komende week moet voorbereiden.

Op maandagavond hebben we de fractievergadering. Die verloop redelijk vlot, zodat we na afloop in een niet nader te noemen etablissement het glas kunnen heffen op het feit dat ik er weer een jaartje bij heb mogen krijgen.

Op dinsdagavond is een informatiebijeenkomst over de Veiligheidsregio Drenthe, in de (nieuwe) brandweerkazerne aan de Mien Ruysweg. Helaas kan ik hier niet bij zijn in verband met ander overleg. Jammer, want het schijnt een interessante bijeenkomst te zijn geweest.

Op woensdagochtend is het eerst tijd voor mijn vrijwilligerswerk op het VIP!. Het vrijwilligersinformatiepunt, gevestigd in Warenhuis Vanderveen, waar we de digitale vrijwilligersvacaturebank bijhouden, vrijwilligers inschrijven en van informatie voorzien over vrijwilligerswerk. Als ik nog iemand kan interesseren in een leuke vrijwilligersklus? Kom eens langs……………… ‘s Avonds alweer een overleg, nu van de plaatsvervangend voorzitters van de gemeenteraad, waarvan ik er één mag zijn. Die begint vroeg en duurt niet ontzettend lang, zodat ik nog mijn “bijdragen” voor de raadsvergadering van donderdag kan voorbereiden.

En ja, dan is het alwéér donderdag. Eerst even langs de opening van het nieuwe onderkomen van het Buurtteam Lariks/Pittelo. “Mijn” wijk, hoewel ik nabij de nieuwe Weiersbrug aan Het Kanaal woon, en dus bijna in het centrum zit. Feestelijke gebeurtenis, waar Vaart Welzijn en de diverse samenwerkende organisaties zich op een mooie manier presenteren. Vervolgens in één streep door naar het gemeentehuis voor de vergadering van het presidium, zoals de bijeenkomst van de fractievoorzitters wordt genoemd, waar de vergaderingen van de gemeenteraad worden voorbereid. En daarna de vergadering van de gemeenteraad zelf, waar we onder meer spreken over de visie Mobiliteit en over de nieuwe Omgevingswet, die in 2019 in werking zal moeten treden en heel veel verandering betekent op het gebied van onder meer de ruimtelijke ordening.

Druk? Ja. Is dat erg? Nee, helemaal niet, het is juist leuk om het gemeentebeleid mee te bepalen en te proberen voor iedereen het beste eruit te halen. En saai? Allesbehalve! En naast dat er genoeg leuke dingen voorbij komen in het raadwerk zelf, blijft er ook nog tijd over voor de gewone dagelijkse én leuke dingen in het leven!!