De week van ... PvdA raadslid Cindy Vorselman-Derksen

logo

De week van ... PvdA raadslid Cindy Vorselman-Derksen

Regelmatig vertelt een raadslid iets over zijn of haar werk als raadslid. Deze keer het woord aan PvdA raadslid Cindy Vorselman-Derksen. 

Mijn week begon op zondag met het lezen van de stukken voor de begrotingsbehandeling in de raad. Altijd weer een flink pak papier om door te lezen. Wat hebben we gedaan als gemeente, wat gaan we de komende maanden doen tot aan de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen.

De begroting wordt “beleidsarm” genoemd, niet veel nieuwe plannen. Toch bijzonder dat er dan zoveel pagina’s voor nodig zijn.

Van maandag tot donderdag werk ik als bedrijfsarts. Ik begeleid mensen met medische klachten weer terug naar hun werk of naar een andere werkplek mocht het eigen werk niet meer lukken. Dit doe ik voor een aantal gemeenten, zorginstellingen, een reinigingsdienst en zo’n 60 basisscholen. Door mijn werk krijg ik veel informatie over hoe andere gemeenten en organisaties dingen regelen en dat is heel praktisch voor mijn raadswerk.

Deze maandag schuif ik ’s avonds aan bij een ledenbijeenkomst van de PvdA voor het opstellen van ons nieuwe verkiezingsprogramma. Wat willen we de komende raadsperiode voor elkaar krijgen? Wat vinden we belangrijk en welke keuzes maken we? Het opstellen van het verkiezingsprogramma is iedere keer weer een flinke klus, maar het geeft de nieuwe fractie richting en kaders om naar te handelen.

Op dinsdag gaan er een aantal mailtjes heen en weer binnen de fractie over onderwerpen voor de begrotingsbehandeling en voor in te dienen moties.

Na het werk rijd ik samen met mijn man Johan Willem naar Oldenburg voor een concert. We zijn bij Saga, een progrockband uit Canada die na 40 jaar bezig is met hun afscheidtoernee. Een avond heerlijke muziek, maar ook even wat anders dan politiek.

Woensdag, de dag dat ik in Emmen werk. Mijn klanten zitten van (Oost)Groningen tot aan Emmen en Dronten. Zo kom je nog eens ergens. Via de mail regel ik de laatste afspraken voor onze minizorgtour van vrijdag. ’s Avonds schrijf ik aanvullingen op mijn bijdrage aan de verkiezingsprogramma.

Op donderdag heeft de PvdA fractie meestal haar fractievergadering. Ondanks de begroting en alle onderwerpen die we hierover willen bespreken, komen we ook toe aan onze andere vaste agendapunten: evt schriftelijke/mondelinge vragen, te plannen werkbezoeken, welke mailtjes en telefoontjes zijn er binnen gekomen van inwoners, belangstellenden, en organisaties.

De discussies zijn altijd pittig, vol vuur, vanuit overtuigingen, maar met humor en respect voor elkaars meningen, ondanks de soms lastige onderwerpen die ter tafel komen.

Deze keer bespreken we ook de plannen van het nieuwe kabinet: wat gaat dit betekenen voor de inwoners van Assen in de komende jaren?

Nav de geslaagde MKBtour in 2016 door PvdA Drenthe waren er plannen om het dit jaar te herhalen in de vorm van een zorgtour. De uitvoering werd echter wat minder uitgebreid dan we bedacht hadden. Toch hebben we vrijdag een aantal interessante gesprekken gevoerd met thuiszorgmedewerkers, paramedische mensen, mensen die in de jeugdzorg werken. Wat gaat er goed, wat kan er beter, wat moet de gemeente anders organiseren/regelen? Altijd goed om enthousiaste mensen te spreken die hun spaarzame tijd willen gebruiken om met onze fractie in gesprek te gaan.

En dan is het weer weekend. De weken vliegen voorbij. Deze zaterdag lees ik artikelen over binnenstadsbeleid, gedeelde informatie over mantelzorg en Toegankelijkheid. Dit allemaal in de auto onderweg naar Gelderland, ivm de verjaardag van mijn vader. Ook bij mijn ouders gaat de politiek gewoon door. Mijn moeder zit in de Sociale Raad van gemeente Montferland dus we blijven altijd praten over sociale zaken, WMO, Wajongers, WSW-ers, rol van adviesraden en dergelijke.

Kortom: politiek is op welke manier dan ook onderdeel van mijn dagelijkse leven: zowel in de fractie, de raadsbijeenkomsten, mail, social media, kranten, contacten met buren, familie en dergelijke. Politiek is misschien niet alles, maar alles is politiek!