De week van.. SP raadslid Alie Dekker

logo

De week van.. SP raadslid Alie Dekker

Regelmatig vertelt een raadslid iets over zijn of haar werk als raadslid. Deze keer het woord aan SP raadslid Alie Dekker.  

Naast raadslid in Assen ben ik ook fractiemedewerker voor de SP in de provinciale Staten. De afgelopen weken waren politiek gezien wel bijzonder. In de raad de discussie over de situatie rond Sensor City en in de Staten de kwestie Tichelaar.

Normaal gesproken zijn er voorstellen waar je ja of nee tegen kunt zeggen. Je onderzoekt, stelt vragen, kijkt of je alternatieven kunt aandragen en trekt een conclusie. Bij vertrouwenskwesties ligt de vraag voor of je een bestuurder naar huis stuurt of niet. Dat is dan toch wel andere koek.

Bij de kwestie rond de Commissaris van de Koning gingen de ontwikkelingen heel erg snel. Zaterdag een bericht in het Dagblad van het Noorden en de Volkskrant (Lang leve de onderzoeksjournalistiek!) De woensdag daarop een spoeddebat. Als fractie moet je dan veel overleggen en voorbereiden in heel korte tijd. Snel feiten analyseren, binnen de fractie discussiƫren, de media in de gaten houden, nadenken over spreekteksten, tot diep in de nacht een goede motie schrijven, overleggen met andere partijen en meer van dat soort politiek handwerk.

Dinsdagavond werd het weer eens nachtwerk. Toen ik eindelijk de spreektekst en motie voor de volgende dag uit wilde printen deed de printer het niet. Mijn man dacht met het schudden van de cartridge het probleem wel op te lossen. Helaas zat er geen poeder in de cartridge maar vloeistof en stonden we midden in de nacht de inkt van onze nieuwe vloer te schrobben.

Het was de bedoeling dat ik vanuit onze fractie naar de informatieavond over de cultuuragenda zou gaan. Dat lukte dus niet vanwege de kwestie Tichelaar. Een collega fractielid zou voor mij gaan maar sneed zich en moest al bloedend weer vertrekken. Tijdens de raadsvergadering op donderdag over Sensor City vloeide er geen bloed. De collegepartijen waren wel verdeeld over de vraag of er nog geld naar Sensor moet. Het hele Sensor dossier is nog niet gesloten.

Over twee weken zijn de landelijke verkiezingen. Ik sta op de verkiezingsmarkt in winkelcentrum Peelo en op het Koopmansplein. Ik ben een politiek dier en voel me als een vis in het water ook, en misschien juist, wanneer het wat hectisch wordt.  Het thuisfront en mijn vloer zijn iets minder enthousiast over hoe mijn week is verlopen ;)