Verslag van het Drenthe College debat van 9 maart 2017

logo

Verslag van het Drenthe College debat van 9 maart 2017

Op 15 maart vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. De stempassen zijn al op de deurmat gevallen. Op initiatief van burgemeester Out kruipen studenten van het Drenthe College op de verkiezingsdag in de rol van stemmenteller. Hieraan voorafgaand brachten ze een bezoek aan de raad en gingen ze als heuse politici met elkaar in debat.

De studenten zijn afkomstig van de opleidingen bedrijfsadministratie, marketing & communicatie en juridisch. Ook schoven vier raadsleden en twee wethouders aan. De stellingen waren  gebaseerd op de onderwerpen abortus, anoniem solliciteren, vluchtelingen en homo- en vrouwenrechten.

De opzet  van het debat leek op die van het Lagerhuis waarbij de raadzaal werd opgesplitst in twee delen. Eén kant werd in beslag genomen door een groep die argumenteerde vanuit een standpunt waarbij ze het eens waren met de stelling. Tegenoverstaande groep was het oneens. De studenten werden op willekeurige basis verdeeld onder voor- en tegenstanders. Het debat heeft dan ook heel wat inlevingsvermogen gevraagd.

Het delen van een mening voor een grote groep in een onbekende omgeving is toch wel spannend. Het feit dat dit ook nog door een microfoon moest stimuleerde de zenuwen en daarom was het in het begin nog een beetje aftasten. Naarmate het debat vorderde, kregen de stemmentellers het debat beter in de vingers. De middag eindigde met twee winnaars: de debater met de beste argumenten en de debater met de grootste overtuigingskracht.