Veelgestelde vragen

1. Waarom stoppen we met aardgas?

Aardgas is een fossiele brandstof en bij de verbranding komt veel CO2 vrij. En die CO2 –uitstoot willen we juist verminderen, want dat veroorzaakt opwarming van de aarde. Daarnaast zijn er steeds meer problemen bij het winnen van aardgas. Denk bijvoorbeeld aan de aardbevingen in Groningen en Drenthe. De komende jaren wordt de gaskraan in Groningen steeds verder dichtgedraaid. Uiteindelijk is er in 2050 geen aardgas meer beschikbaar in Nederland.

2. Waarom loopt Nederland nou voorop? Onze buurlanden doen toch ook niks?

Olie en aardgas raken op termijn sowieso op. Wij leven in een van de meest welvarende, best georganiseerde landen van de wereld. En we leven onder de zeespiegel. Als wij ons al niet inzetten om de stijging van de zeespiegel tegen te gaan, wie dan wel? Uiteindelijk gaat het hier ‘maar’ om de verandering van een energiesysteem dat pakweg 100 à 150 jaar bestaat. Het levert ook allerlei kansen op: niet alleen voor onze veiligheid en gezondheid, ook voor de werkgelegenheid. En we worden minder afhankelijk van andere landen voor onze energievoorziening.

3. We kunnen toch ook gas uit Rusland halen?

Dat kan. Op dit moment kiest de overheid ervoor om niet volledig afhankelijk te willen zijn van gas uit Rusland.

4. Wat betekent een aardgasvrij leven voor mij?

Aardgasvrij betekent dat je geen cv-ketel of geiser meer gebruikt voor het verwarmen van je woning en het warme water uit je kraan. Ook zal je dan niet meer op een gasfornuis koken.

5. Waarom starten we nu al in de Beek en Omgeving?

De overheid heeft een aantal wijken in Nederland aangewezen om samen met bewoners te onderzoeken wat de beste alternatieven zijn voor aardgas. De buurt ‘Beek en omgeving’ is één van deze wijken. In de buurt wordt nog veel gas en elektriciteit gebruikt, de energie labels zijn niet goed. Daarnaast kan de buurt volgens veel bewoners beter. Denk aan groenvoorziening, parkeren, ontmoeten en bestrating. Door slimme combinaties te maken kunnen we van het gas af combineren met een betere wijk en beter wonen. Daar gaan we voor.

6. Hier wonen ook minder vermogende mensen. Is dat dan wel handig?

We weten dat veel huishoudens in de buurt andere dingen aan hun hoofd hebben. Een belangrijk uitgangspunt is dat het betaalbaar blijft voor iedereen. Als we aan de slag gaan in de buurt, biedt dat ook kansen om andere onderwerpen die voor bewoners belangrijk zijn aan te pakken.

7. Welke rol heeft de gemeente Assen bij het aardgasvrij maken van onze buurt?

Als gemeente gaan we de overstap naar aardgasvrij zo goed mogelijk begeleiden. De gemeente onderzoekt wat ervoor nodig is om de buurt Beek en Omgeving voor 2030 van het aardgas af te halen. De thema’s techniek, geld en draagvlak zijn daarin belangrijk. Om tot goede oplossingen te komen voor de buurt, hebben we de hulp van bewoners, huurders en eigenaren nodig. Samen onderzoeken we de mogelijkheden.

8. Ben ik verplicht om nu al van het gas af te gaan?

Nee, het is op dit moment nog niet verplicht om van het gas af te gaan. Als huiseigenaar is dat nog jouw eigen keuze. Wel willen we graag met jou onderzoeken welke oplossingen er mogelijk zijn en wat daarvan de voor- en nadelen zijn. Huur je een woning? Dan is het verstandig om na te vragen hoe jouw verhuurder hier in staat.

9. Wanneer moet de buurt Beek en Omgeving aardgasvrij zijn?

We willen onderzoeken wat ervoor nodig is de buurt voor 2030 van het aardgas af te krijgen.

10. Ik wil graag een denktank oprichten met bewoners, is dat mogelijk?

Zeker! We willen graag dat bewoners uit de buurt meedenken over de warmte-oplossing en vervolgstappen. We gaan een klankbordgroep oprichten met bewoners uit de buurt. Wil je hier aan mee doen? Stuur dan een mail naar [email protected].  

11. Kan ik als zzp-er ook een bijdrage leveren aan deze opgave?

We willen de buurt zoveel mogelijk betrekken bij het aardgasvrij maken van de wijk. We willen tijdens het project ook goed nadenken over hoe dit voor jou (of je buren) werk kan gaan opleveren.

1. Hoe word ik op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen?

Om je op de hoogte te houden versturen we regelmatig een nieuwsbrief. Nu nog op papier, maar uiteindelijk willen we overstappen op een online nieuwsbrief. Daarvoor kun je je hier inschrijven [link naar aanmeldformulier]. Daarnaast hebben we een informatiepunt in het Rode Kruis Gebouw aan de Delft 73. Op dinsdagmiddag (15.00 – 16.30 uur) en op woensdagochtend (10.00 – 12.00 uur) is hier iemand aanwezig om je vragen te beantwoorden.  

2. Hoe word ik als bewoners betrokken?

We vinden het belangrijk dat bewoners kunnen meedenken, meepraten en meedoen. Het aardgasvrij maken van de buurt is namelijk een kans om de buurt te verbeteren. We hebben jou nodig om te weten wat jij belangrijk vindt voor jezelf en voor de buurt. We willen graag samen met jou bepalen welke stappen we kunnen zetten om tot goede oplossingen te komen. We houden je per stap op de hoogte van welke dingen we gaan doen. Daarbij horen we graag hoe je betrokken wilt zijn. Als je (nog) niet betrokken wilt zijn, is dat natuurlijk ook goed.

3. Ik wil graag meedenken, kan dat?

Ja, je kunt deelnemen aan de klankbordgroep en/of in een werkgroep over een onderwerp dat je interessant vindt. Heb je interesse? Stuur dan een mail naar [email protected]. Als je op een andere manier betrokken wilt zijn of wilt meedenken dan horen we dat ook graag van jou.

4. Waar kan ik terecht met vragen?

Staat je vraag niet tussen dit overzicht? Stuur ons dan een mail: [email protected] of bel 14 0592. Je kunt ook altijd langskomen bij het informatiepunt in het Rode Kruis Gebouw (Delft 73) op dinsdag van 15.00 – 16.30 of op woensdag van 10.00 – 12.00 uur.

1. Hoe kan ik mijn huis verwarmen zonder aardgas?

Er zijn gelukkig genoeg manieren om jouw huis te verwarmen zonder aardgas. Bijvoorbeeld volledig elektrisch met een warmtepomp, met groen gas of via een warmtenet. Hieronder leggen we de opties kort uit. Meer informatie vind je ook op www.hierverwarmt.nl

All-electric
Je kunt je huis ook met elektriciteit verwarmen. Daarvoor heb je een warmtepomp nodig. Een warmtepomp haalt met behulp van elektriciteit warmte uit een omgevingsbron, zoals de buitenlucht of de bodem. Deze warmte wordt vervolgens weer de woning ingeblazen. Een soort omgekeerde koelkast dus. Een warmtepomp geeft een redelijk lage temperatuur. Daarom moet de woning goed geschikt zijn voor lagetemperatuurverwarming. Daarvoor is vloerverwarming of aangepaste radiotoren nodig en jouw huis moet goed geïsoleerd zijn.

Groen gas
Groen gas kan gemaakt worden uit biogas en waterstof. Groen gas kan vrij gemakkelijk door de huidige gasleidingen vervoerd worden. Biogas wordt gemaakt door mest of ander organisch afval te laten vergisteren. Daarbij komt methaan vrij. Dat methaan noemen we biogas. Waterstof wordt gemaakt door water te splitsen met behulp van groene stroom. Het wordt nu vooral gebruikt voor auto’s en de industrie.

Warmtenet
Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waar warm water doorheen stroomt. Dat water, dat een temperatuur heeft die hoog genoeg is om huizen mee te verwarmen, gaat via buizen naar woonwijken of andere gebouwen. Daar wordt de warmte gebruikt voor verwarming en warm water. Een warmtenet kan gebruikt worden om hele straten of wijken aardgasvrij te maken.

2. Welke warmte-oplossingen zijn geschikt voor de buurt Beek en omgeving?

Dat kunnen we nog niet zeggen. We zitten nog in de onderzoeksfase van het project.

3. Krijgen mijn buren dezelfde oplossing?

Dat hoeft niet perse. Het hangt af van de warmte-oplossing die wordt gekozen. Gezamenlijke oplossingen zijn vaak wel voordeliger.

4. Ik hoor steeds weer nieuwe ontwikkelingen op het gebied van alternatieve warmtebronnen. Hoe maak ik de juiste keuze?

Het onderzoek naar alternatieve warmtebronnen is nog volop in beweging. Je kunt beginnen met maatregelen waar je op de korte en lange termijn geen spijt van krijgt en die altijd passen in de noodzakelijke maatregelen om te zijner tijd van het gas af te gaan. Op de website van het Drents Energieloket (www.drentsenergieloket.nl) vind je meer informatie over deze maatregelen. Veel van deze maatregelen staan los van de keuze van een alternatieve warmtebron en leveren de komende jaren al direct voordelen op.

Veel experimentele oplossingen staan nog echt in de kinderschoenen. Voor deze oplossingen zal het nog lang duren voor ze echt uitgevoerd kunnen worden.

5. Mag ik als bewoner meebeslissen over de oplossing?

We nodigen je in ieder geval graag uit om mee te denken over wat volgens jou de beste oplossing is. Laat ons weten wat voor jou de voor- en nadelen zijn van een bepaalde oplossing zijn.

6. Hoeveel geluidsoverlast krijg je van een warmtepomp?

Geluidoverlast was voornamelijk een probleem bij oudere warmtepompen. Tegenwoordig valt het geluid erg mee. Wel zou je na kunnen denken over de plaatsing en de behuizing van de warmtepomp.

7. Wat is groen gas? Wat is het verschil met gewoon gas? 

Groen gas komt uit hernieuwbare bronnen, zoals organisch materiaal of water. Gewoon gas komt uit de grond.

8. Warmtenet? Hoe werkt dat met de collectiviteit?

Voor een warmtenet heb je veel mensen nodig. Hoe meer mensen hoe beter, want de aanlegkosten zijn hoog.

9. Wat gebeurt er als is zeg: ik doe het! Maar wat als mijn buurman niet mee wil doen? (collectief / individueel)

Op collectief niveau heeft dit gevolgen. Als de helft van de wijk niet mee wil doen, heeft dat gevolgen voor de opties om de hele wijk van het gas af te halen. Met individuele oplossingen maakt het niet uit of de buren meedoen of niet.

10. Ik heb nog contracten lopen voor mijn ketel/gaskachel/geiser, wat moet ik daar mee?

Het zou maar zo kunnen zijn dat je de CV ketel nog jaren kan gebruiken. Het is daarom belangrijk dat we bij het uitrollen van gasloze oplossing een natuurlijk moment kiezen.

11. Is mijn stoppenkast wel berekend op inductie?

In de meeste gevallen wel. Zo niet, dan kost het waarschijnlijk tot €250 om een nieuwe groep te plaatsen.

12. Kan ik mijn raam nog wel open doen als mijn woning straks goed geïsoleerd is?

Ja, je ramen kunnen nog wel open. Natuurlijk is het voor de isolatie wel beter je ramen zoveel mogelijk dicht te houden.

13. Kan zo’n grote verbouwing wel uit voor onze woning (investering vs. waarde woning)

Het is goed om je alternatief voor aardgas aan te passen op de situatie van je woning. Voor het ene alternatief zijn grotere investeringen in de woning nodig dan het andere. Het bedrag dat je investeert om de woning te verduurzamen zal niet één op één terug te zien zijn in de waarde van de woning. Wel zal de investering bijdragen aan je wooncomfort en gezondheid.

14.  Ik hoor vaak klachten over schimmel bij goed geïsoleerde woningen, klopt dat? Wordt hier ook rekening mee gehouden?

Dit gebeurd alleen bij woningen waar de isolatie verkeerd is aangebracht. Tegenwoordig is er meer kennis over en is bekend hoe je goed uit moet voeren.

1. Wat wordt de investering?

Daar kunnen we nu nog geen antwoord op geven. De investering hangt af van allerlei factoren, zoals de warmte-oplossing die gekozen, het woningtype en onderhoudsstatus.

2. Wordt er ook rekening gehouden met de inkomensverschillen in de buurt?

Ja. De overheid gaat hiermee aan de slag, zodat iedereen (ongeacht zijn inkomen) het aardgasvrij maken van zijn huis kan betalen.

3. Ik heb net mijn hypotheek afgelost. Straks moet ik weer een lening aangaan; daar zit ik niet op te wachten

We snappen het dat mensen niet zitten te wachten op nieuwe financiële afspraken. Om investering in je woning te betalen, zal dit voor veel mensen wel nodig zijn. Voor het project Beek en Omgeving is onze insteek dat het voor iedereen betaalbaar moet zijn. We hopen natuurlijk dat de voordelen (meer stabiele maandlasten, waardebehoud, mogelijk extra comfort) iedereen toch doet besluiten om mee te doen.

4. We hebben net een nieuwe CV ketel en keuken, gaat de gemeente deze kosten compenseren?

Nee. En misschien kun je de CV-ketel ook nog jaren gebruiken. Wél is het een goed idee om te onderzoeken of we kunnen organiseren dat mensen die van het aardgas afgaan en net een nieuwe CV-ketel hebben gekocht deze kunnen verkopen aan mensen in wijken die nog niet van het aardgas gaan. Een soort Marktplaats voor CV-ketels dus. Hierdoor kan er toch een soort compensatie ontstaan.

5. Ik heb al veel isolatiemaatregelen getroffen. Wordt dat ook vergoed?

Nee. En dat is ook nergens voor nodig. Iedereen die heeft geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen betaalt nú al minder energie en profiteert van dat slimme besluit.

6. Gaat mijn WOZ-waarde ook omhoog als ik mijn woning verbouw? 

De WOZ-waarde wordt bepaald door de te verwachten marktwaarde van je woning. Een heel energiezuinig huis of een huis dat op de aardgasvrije toekomst is voorbereid zal waarschijnlijk meer waard zijn. Deze waarde is vele malen groter dan de paar tientjes die je mogelijk extra betaalt aan OZB-belasting. Een ander voordeel van een hogere WOZ-waarde is dat de hypotheekrente mogelijk omlaag kan. Aan de andere kant geldt dat niets doen waarschijnlijk zal leiden tot een lagere marktwaarde.

7. Ik ben al oud. Kan ik dan nog wel gebruik maken van een regeling of lening om mijn huis te verduurzamen?

We proberen met marktpartijen een aanpak te ontwikkelen die zo weinig mogelijk gedoe in huis oplevert en voor iedereen betaalbaar blijft. De uitdaging bij oudere mensen en voor mensen die denken aan verhuizen is de vraag of ze de investering er uithalen bij verkoop. Dat is een terechte zorg waarvoor nog een oplossing gezocht moet worden. Denk dan aan een financiering die verplicht moet worden overgenomen door nieuwe eigenaren. Het kan nog wel een paar jaar duren voordat zo’n oplossing er is.

8. Kost het geld om de gasaansluiting te verwijderen?

Ja. Op dit moment nog wel. Deze kosten zijn wettelijk geregeld. Mogelijk gaat daar wat in veranderen, maar daar heeft de gemeente geen invloed op.

9. Hoe is de prijs van het verwarmen van de woning met aardgas t.o.v. stadswarmte en volledig elektrisch? 

Dat is afhankelijk van het woningtype, de aanwezigheid van een netwerk en aanwezige installaties in een huis. Daar kunnen we momenteel nog geen goed antwoord opgeven.

10. Hoe kan het dat bewoners van de flat Ellen meer moeten betalen?

De techniek van dit project en de financiële afspraken zijn nieuw in Nederland. Daarom gaat nog niet alles zoals bewoners mogen verwachten. De beheerder werkt aan oplossingen en compensatie.

11. Hoe zit het straks bij ons? Wie gaat ons garanderen dat onze maandkosten inderdaad niet hoger worden?

Garanties worden alleen gegeven door bedrijven die producten of diensten verkopen. De bewoners van de VvE Ellen hebben een contractuele afspraak met de beheerder over kosten en maandlasten. Het is nog onbekend met wie je in de toekomst afspraken gaat maken. Misschien wel met de gemeente, een bank of een bedrijf, maar misschien regel je ook wel alles zelf. Er wordt gewerkt aan oplossingen en compensatie.

12. Ik huur een woning. Gaan mijn maandlasten omhoog of naar benden?

De huurprijzen die woningcorporaties in rekening mogen brengen zijn wettelijk geregeld. Over het algemeen geldt dat voordelen voor de huurder (lagere energierekening, extra wooncomfort) terugkomen in de vorm van iets hogere huurprijzen. Maar ook voor huurders geldt dat de energietransitie betaalbaar moet blijven.

1. Wat is elektrisch koken?

Elektrisch koken kan op een keramische- of elektrische kookplaat of fornuis. Koken op inductiekookplaten lijkt het beste alternatief voor op koken op gas. Koken op inductie is energiezuiniger en veiliger. Daarnaast is een inductiekookplaat makkelijker schoon te maken.

2. Heb ik nieuwe pannen nodig voor elektrisch koken?

Dat hangt er van af wat voor pannen je nu hebt. De betere, moderne pannen zijn bijna altijd geschikt voor inductie. Je kunt controleren of je pannen geschikt zijn voor inductie door er een magneet tegenaan te houden. Als de magneet blijf kleven zijn je pannen geschikt voor inductie.

Er wordt ook vaak gezegd dat kromgetrokken pannen vervangen moeten worden. Dit is alleen van toepassing op keramische kookplaten, niet op inductie. Inductie kan tot maximaal 3 cm boven de zone warmte overgeven. Een niet (helemaal) vlakke onderkant is dus geen enkel probleem.

Goeie tip: test je pannen eerst goed voordat je gaat vervangen. Als er pannen zijn die echt niet werken, kun je deze stuk voor stuk in de loop van de tijd vervangen. Ook kun je een “inductie adapter” aanschaffen, dat is een soort platte pan die heet wordt waar je je andere pan op kunt plaatsen.

3. Mijn gasfornuis is aan vervanging toe, wat moet ik doen?

Het beste is om een elektrisch kooktoestel of fornuis aan te schaffen. Elektrisch koken is niet alleen energiezuiniger, maar heeft ook veel voordelen ten opzichte van koken op gas. Het is sneller, veiliger en makkelijker schoon te maken. 

4. Moet er een extra stoppengroep komen als ik elektrisch wil koken?

Meestal wel. Inductie, keramische en elektrische kookplaten of fornuizen verbruiken vaak meer stroom. Om te voorkomen dat je kortsluiting krijgt, is het verstandig om een extra groep aan te leggen. Bij een moderne meterkast is dit soms al geregeld. Win voordat je een elektrische kookplaat installeert, advies in bij een expert.

5. Moet ik een nieuwe aansluiting in de keuken?

Een inductiekookplaat met een laag verbruik (3680 watt) kan je aansluiten op standaard stopcontact (met 2 gaatjes). De meeste inductiekookplaten verbruiken echter meer stroom. In dat geval heb je een speciaal Perilex stopcontact nodig. Dit is eigenlijk een speciale stekkerdoos met meer vermogen, waar een inductiekookplaat op aangesloten kan worden. Deze heeft 5 gaatjes in tegenstelling tot het bekende stopcontact met 2 gaatjes

6. Is koken op inductie gevaarlijk?

Nee, koken op inductie is niet gevaarlijk. Inductieplaten maken een magnetisch veld (op basis van inductiestroom) waarmee de bodem van je pan direct, snel en goed controleerbaar verwarmd wordt. Een magnetisch veld is niet gevaarlijk.

Koken op elektrisch is juist veiliger dan koken op gas: je kookt niet op open vuur, de temperatuur is makkelijker te controleren en de pannen worden niet heet aan de buitenkant. Daarnaast kan je een elektrische kookplaat (in tegenstelling tot gas) niet per ongeluk aan laten staan. Ook komen er geen schadelijke stoffen vrij, wat bij koken op gas wel zo kan zijn, bijvoorbeeld als etensresten verbranden.

7. Ik heb gehoord dat inductie koken duur is, klopt dat?

De aanschaf en aansluiting is een investering, maar daarna kook je goedkoper dan op aardgas. Hoe zit dat? Bij inductie koken wordt 80-90 procent van de verbruikte energie omgezet in warmte in de pan, bij koken op gas ligt dit rond de 50-60 procent. Dit komt doordat de warmte bij inductie koken ín de pan ontstaat, en niet, zoals bij gas in de vorm van een vlam onder de pan. Bij inductie koken wordt dus het grootste deel van de energie omgezet in warmte in de pan, daarom is inductie koken goedkoper dan op gas.

8. Is koken op elektrisch/inductie moeilijk?

Inductie koken is even anders. Maar het reageert net zo snel als wanneer je je gas laag zet. En met sensoren en timers kun je zelfs ervoor zorgen dat je vlees niet aanbrandt (braadzone) of dat je rijst niet overkookt d.m.v. een timer of een overkooksensor. Het is even wennen. En als er dan toch iets overkookt. Dan heb je de plaat ook snel weer schoon. Want het gemorste eten koekt niet aan.

9. Uitproberen hoe koken op inductie werkt?

Dat kan! We hebben een kleine inductie kookplaat  aangeschaft die bewoners kunnen lenen. Heb je interesse? Mail dan naar [email protected]