Alternatieven

Er zijn op dit moment (2019) verschillende alternatieven voor aardgas: volledig elektrisch, groen gas of warmtenetten. Er is niet één oplossing die voor de hele stad geldt. Wat het beste alternatief is, verschilt per wijk en hangt af van verschillende factoren:

  • Kenmerken van de bebouwing, zoals het bouwjaar, staat van onderhoud en de bouwtechnische kwaliteit. 
  • Staat van onderhoud van de energienetten (bijv. gasleiding) en de noodzaak van vervanging
  • Mogelijkheden om elektriciteit of warmte van lokale bronnen te gebruiken
  • Wensen en behoeften van de bewoners en gebruikers uit de wijk.

De keuze is niet eenvoudig. Alle energiebronnen hebben voor- en nadelen. De gemeente gaat de mogelijkheden per wijk en woningen onderzoeken, samen met huiseigenaren en huurders. Wilt u zelf wat meer weten over de alternatieven? Op de website www.hierverwarmt.nl vindt u meer informatie en uitleg. 

Betaalbaarheid

Meestal moet uw huis aangepast worden als u overstapt naar een andere energiebron. Dat kost geld en tijd. De kosten zijn moeilijk in te schatten en verschillen per oplossing en per woning. Als een (grote) renovatie nodig is, vraagt dat om investeringen. Vaak staan tegenover die investering weer besparingen. Door het isoleren van uw woningen, bespaart u bijvoorbeeld energie en dus ook kosten. En u kunt zelf energie opwekken door zonnepanelen te plaatsen.
In principe gaat de woningeigenaar de overstap naar een andere energiebron betalen. De gemeente overlegt wel met het Rijk over regelingen voor bewoners (subsidies of leningen ed.). Daarnaast doet de gemeente zelf ook onderzoek. Zo kijken we bijvoorbeeld of we het Asser Servicekosten Model verder kunnen uitwerken.