Grootschalig energie opwekken

Om in 2050 CO2-neutraal te zijn willen we, naast maximaal besparen en overstappen op een andere energiebron voor onze woning, zonneparken aanleggen om de overige energie duurzaam op te wekken. In 2020 moeten we daarvoor al de eerste stappen gezet hebben. 14% van alle Assense energie moet dan duurzaam opgewekt zijn. Daarnaast zijn er in het klimaatakkoord afspraken gemaakt over hoeveel energie Nederland duurzaam wil opwekken. Daarin zal ook Assen een bijdrage leveren. 

Beleidskader

Om de gemeentelijke doelstelling te halen is er tot 2020 nog 100 hectare aan zonneparken nodig in Assen. In oktober 2018 heeft de gemeente het beleidskader voor zonneparken in Assen vastgesteld. Hierin staat op welke locaties en onder welke voorwaarden er zonneparken aangelegd mogen worden in 2020. Op deze kaart ziet u welke locaties zijn aangewezen.

In Assen willen we inzetten op modellen met zoveel mogelijk lokaal rendement. We kiezen voor 3x lokaal. Dit principe wordt per concrete zonnepark verder uitgewerkt:

  1. Lokaal opwekken: eigen parken in Assen,
  2. Lokaal gebruiken: stroom afnemen (via bewonerscollectief, energiecoöperatie, postcoderoos etc.),
  3. Lokaal economisch en financieel voordeel: Gebiedsfonds of profijtregeling, projectenregeling, lokaal werknemers maar ook via aandelen/ obligaties (er kunnen risico’s kleven aan financiële participatievormen; dit wordt per project in beeld gebracht en voor aanvang helder gecommuniceerd).

In de toekomst zal er nog meer duurzame energie moeten worden opgewekt. Samen met alle andere gemeenten uit Drenthe kijken we hoe we aan de doelstelling van het klimaatakkoord kunnen voldoen. Daarvoor wordt een Regionale Energiestrategie uitgewerkt.