Handige links

Weggooiwijzer

Op steeds meer verpakkingen staat hoe je het, het beste kunt weggooien. Maar soms kom je iets tegen waarvan je het niet weet. Check dan de gratis app Afvalwijzer van Milieu Centraal. Je tikt het product in (bijvoorbeeld: chipszak) en je krijgt meteen antwoord (in dit geval: afdanken via restafval). Handig!

Kennisinstituut Duurzaam Verpakken

De missie van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) is om met de inzet van zijn kennisfunctie bij te dragen aan de ontwikkeling naar een circulaire economie voor verpakkingsmateriaal. Met als doel om een structurele vermindering van de milieudruk in de product-verpakkingsketen in Nederland te kunnen bereiken. Dat lukt alleen als leveranciers van materialen, producenten, verpakkers, afvalverwerkers en recyclers op een goede manier samenwerken. Want het gaat immers om het sluiten van de hele keten: van grondstof tot hergebruik.

Minder afval: praktische tips en inspiratie

(De Groene Meisjes) We zijn nu een paar weken actief bezig met minder afval produceren en dat valt eigenlijk nog helemaal niet altijd mee. Verpakkingsvrij winkelen en koken vinden we ontzettend leuk om te doen, maar ondertussen hebben we toch echt nog wel meer afval dan ons lief is. We hebben dan ook grote bewondering voor mensen die echt helemaal zero-waste leven.

Dit artikel is te lezen via Earth Matters

MilieuCentraal

Alles over energie en milieu in het dagelijks leven. Milieu Centraal helpt je duurzame keuzes te maken. Onafhankelijk, betrouwbaar en praktisch.

De blogs van Cindy de Jonge, deelnemer in 100 dagen 100% restafvalvrij op DIT

Cindy de Jonge, deelnemer aan de Asser uitdaging om in 100 dagen, 100% restafvalvrij te leven, blogt regelmatig over de ervaringen in haar gezin op het platform Drenthe In Transitie (DIT). DIT geeft duurzame koplopers en initiatieven uit de provincie Drenthe een podium met als doel om van elkaar te leren,  elkaar te inspireren, en om samen energievraagstukken aan te pakken.

Voedingscentrum

Jaarlijks kunnen we 150,- euro ofwel 50 kilo goed voedsel besparen door minder weg te gooien. Niet iedereen is zich daar bewust van. En het is eigenlijk heel simpel om er iets aan te doen. Het Voedingscentrum vertelt je op een leuke manier dat je voedselverspilling makkelijk kunt tegengaan door met kliekjes iets lekkers op tafel te toveren.

Doe mee met PMD

Op de website Doe mee met PMD ziet u hoe u aan de slag kunt gaan met het scheiden van PMD. PMD-afval, dat bestaat uit plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons, is eigenlijk geen afval. Het zijn waardevolle grondstoffen waarvan weer nieuwe materialen en producten gemaakt worden. Op deze website ziet u een duidelijk overzicht wat u wel en wat u niet bij het PMD-afval mag doen.