Advies- en meldpunt bijzondere zorg

Op 1 januari 2020 gaat de Wvggz in, een wet waarin is geregeld dat burgers een melding kunnen doen wanneer ze zich zorgen maken dat iemand zichzelf of anderen ernstig nadeel kan toebrengen. In deze nieuwe wet is het beter geregeld dat de betreffende persoon en zijn of haar familie inspraak hebben in de behandeling, en ook in de zorg en ondersteuning daarna. Bovendien maakt de nieuwe wet het mogelijk dat verplichte behandeling ook thuis of poliklinisch kan plaatsvinden. Verplichte GGZ is een uiterste redmiddel: in de gemeente werken diverse partijen samen om dit te voorkomen

Waarom melden?

Familie of buren merken vaak als eersten dat er iets met iemand niet goed gaat. Het is belangrijk om dit te melden voordat de situatie ernstig wordt. De betrokkene kan dan zo snel mogelijk hulp krijgen.

Wat gebeurt er met uw melding?

Na uw melding onderzoekt de gemeente of en zo ja welke hulp nodig is. Er wordt onderzocht of degene om wie u zorgen heeft, zichzelf of anderen ernstig nadeel kan toe brengen. Als hulp nodig is wordt geprobeerd hulp op vrijwillige basis in te zetten. Alleen als het niet anders kan wordt verplichte zorg aangevraagd. De rechter beslist uiteindelijk of verplichte zorg wordt ingezet. Verplichte zorg wil niet zeggen dat betrokkene altijd wordt opgenomen, het kan ook zijn dat zorg thuis wordt ingezet.

Een melding maken?

Wilt u een  Wvggz-melding maken omdat u zich zorgen maakt? Dan kunt u bellen met  088-2460240.