Fietsroutes in Assen onder de loep

PERSBERICHT

Ruim 1900 leden van het Asser stadspanel gaven afgelopen weken hun mening over de fietsroutes in Assen. Dat gebeurde via een online enquête. De enquête is onderdeel van een uitgebreide inventarisatie naar de kwaliteit van de fietsroutes in Assen.  “De enquête laat zien hoe belangrijk Assenaren goede fietsvoorzieningen vinden”, aldus wethouder Harmke Vlieg. “De inbreng van de leden van het stadspanel illustreert dat. Wij betrekken hun voorstellen en suggesties bij het toekomstige fietsbeleid.”

Mening stadspanel

De enquête voor het stadspanel richtte zich met name op de fietsroutes vanuit de wijken naar het centrum. De panelleden konden voor hun eigen route aangeven waar knelpunten lagen.

Enkele uitkomsten:

  • 93% van de panelleden fietst regelmatig naar het centrum, 70% meerdere keren per week
  • Hoe verder de wijk van de binnenstad ligt, hoe minder vaak men de fiets pakt
  • Als belangrijkste reden om met de fiets te gaan werd genoemd: goed voor de gezondheid en conditie
  • Een ruime meerderheid (66%) vindt dat fietsen overal in de binnenstad mogen staan, zolang anderen er geen last van hebben
  • Als meest genoemde straten waar een vrijliggend fietspad ontbreekt werden genoemd: Vaart, Zuidersingel, Beilerstraat, Molenstraat en Nobellaan
  • 77% was het eens met de stelling “Mijn fietsroute is voldoende verlicht”
  • 56% was het eens met de stelling “Bij drukke kruisingen is het oversteken veilig genoeg”
  • Een ruime meerderheid vindt bromfietsen, speedpedelecs en snorfietsen onveilig op het fietspad.

Daarnaast leverde de enquête een lange lijst op van suggesties, verbeteringen en aandachtspunten voor diverse routes.

Al eerder voerde de gemeente gesprekken met belangenorganisaties op het gebied van verkeer en later dit jaar volgt nog een brede informatieavond, waar Assenaren in gesprek kunnen gaan over de fietsroutes in Assen. Deze avond wordt na de zomer georganiseerd. Uiteindelijk worden alle uitkomsten en conclusies meegenomen in een voorstel voor verbeteringen van de fietspaden. Daarmee zet de gemeente Assen de fiets steeds meer op 1.

Het volledige rapport is te bekijken op www.assen.nl/stadspanel.  Het Asser stadspanel telt momenteel ruim 3000 leden. Elk lid ontvangt een aantal malen per jaar een vragenlijst over een actueel onderwerp in de stad. Wie ook mee wil doen aan het stadspanel kan zich aanmelden op de website van gemeente Assen.