Nieuwe energiecampagne in 2020

In 2020 start de gemeente Assen start samen met de andere Drentse gemeenten een energiecampagne voor huiseigenaren. De gezamenlijke gemeenten hebben hiervoor ruim € 2,7 miljoen van het ministerie van BZK gekregen. De campagne is bedoeld om eigenaren van woningen te stimuleren energiemaatregelen te nemen.

Huiseigenaren kunnen in de loop van 2020 een ‘Bespaarbox’ aanvragen. Hiermee kunnen ze zelf in beeld brengen hoe hun energieverbruik eruit ziet en hoe ze eenvoudige maatregelen kunnen nemen. Wie ondersteuning daarbij wil kan zich aanmelden bij het Drents Energie Loket. Dat helpt huiseigenaren op verschillende manieren. Individueel en collectief.

Vrijwillige energiecoaches komen bij mensen thuis voor tips en adviezen om het dagelijks verbruik van energie terug te dringen. Het gaat dan bijvoorbeeld om LED verlichting of radiatorfolie. Voor verdergaande maatregelen verwijzen ze naar onafhankelijke adviesbureaus. Inwoners kunnen zich daar ook rechtstreeks aanmelden.

Via wijk- en huiskamerbijeenkomsten kunnen eigenaren samen met hun buren aan de slag om maatregelen te nemen. Samen brengen ze in kaart wat voor hun woning de meest geschikte maatregelen zijn. Ook kunnen ze met hun buren besparende maatregelen nemen of zonnepanelen plaatsen. Via collectieve inkoop kunnen huiseigenaren tegen gunstige tarieven zonnepanelen aanschaffen of hun huis isoleren.
Via de gemeentepagina en de gemeentelijke website worden inwoners geïnformeerd over de campagne.