Tien stooktips om (rook)overlast te beperken

Het wordt weer kouder buiten, dus de houtkachel kan weer aan. Maar het stoken van hout kan voor uw buren overlast opleveren.

Houtrook bevat meerdere stoffen die geuroverlast kunnen veroorzaken, maar ook gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en luchtwegklachten. Gebruik daarom de tien stooktips om de overlast voor uw buren te beperken!

  1. Zorg voor de juiste grootte van uw kachel in verhouding tot de ruimte die u wilt verwarmen. Als uw kachel te groot is voor de ruimte, gaat het vuur temperen (smoren) en komen er veel meer schadelijke stoffen vrij. 
  2. Stem uw schoorsteen en rookkanaal goed af op uw haard of kachel. Want met een goede afgestemde en geïsoleerde schoorsteen, rookkanaal en uitmondingsgebied worden de rookgassen op de juiste manier afgevoerd. Dit is ook belangrijk voor uw eigen gezondheid! 
  3. Laat minstens één keer per jaar uw schoorsteen vegen door een erkend vakman. 
  4. Maak een houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes. Vuur aanmaken met brandbare vloeistoffen is uit den boze en extra schadelijk! 
  5. Stook alleen droog, onbehandeld hout. Nat hout wordt minder warm en leidt tot meer rook, roetaanslag en schoorsteenbranden. Het verbranden van behandeld hout levert veel schadelijke stoffen op. 
  6. Stook niet bij windstil of mistig weer. Dan blijven de rookgassen lang om het huis hangen. 
  7. Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt. Ventileer uw woning extra door een raam of deur op een kier te zetten tijdens het stoken, zo kunnen de schadelijke stoffen een uitweg vinden. 
  8. Zorg voor volledige luchttoevoer. Als het vuur te heet wordt, voeg dan minder brandstof (hout) toe. Houdt de luchttoevoer altijd volledig open tijdens het stoken. 
  9. Controleer regelmatig of u goed stookt. Loop even naar buiten om de kleur van uw rook te controleren. Kleurloze rook is goed, gekleurde rook duidt op slechte verbranding. 
  10. Laat een houtvuur vanzelf uitbranden. Als u een houtvuur tempert door de luchttoevoer te verminderen, komen er schadelijke stoffen vrij.

Heeft u overlast door houtrook van uw buren?

Ga dan een goed gesprek aan met elkaar. Eventueel kan hierbij buurtbemiddeling worden ingeschakeld. Komt u er samen niet uit? Meldt dan uw gezondheidsklachten bij de gemeente Assen via [email protected] of bel naar 14 0592. Meer informatie over verstandig stoken vindt u op de website www.ggddrenthe.nl.