College zet rijksgeld in voor vier projecten

PERSBERICHT

B en W van Assen stellen de raad voor 6,75  miljoen euro beschikbaar te stellen voor vier projecten. Het gaat om de herinrichting van de presentatie van de vaste collectie van het Drents Museum (3 miljoen), de versterking van de binnenstad (2,17 miljoen), de realisering van een Techhub (1,17 miljoen) en de aanleg van glasvezel in het buitengebied (0,41 miljoen). Met de bijdragen willen B en W niet alleen investeren in de versterking van de economische structuur van Assen, maar ook in het woon-leefklimaat van de stad. Het college doet voor het financieren van de projecten voor een belangrijk deel (vijf miljoen) een beroep op Rijksmiddelen die binnen in het Ruimtelijk Economisch Programma (REP) beschikbaar zijn.

Wethouder Mirjam Pauwels vindt dat de vier projecten een belangrijke bijdrage leveren aan de versterking van de economische structuur van Assen. “Ook andere overheden en het bedrijfsleven dragen bij aan deze projecten. Als je alles bij elkaar optelt, wordt er 35 miljoen euro geïnvesteerd in de kracht van Assen. Daar ben ik heel blij mee.”

Het REP dateert van elf jaar geleden toen de noordelijke provincies geld kregen van het kabinet als compensatie voor het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn. De provincie Drenthe besloot destijds tien miljoen euro te reserveren voor Assen. Daar is inmiddels de helft van besteed. Eerder werd er 3 miljoen geïnvesteerd in het opknappen van het Stadsbedrijvenpark en 2 miljoen werd beschikbaar gesteld voor de upgrading van het TT-circuit. Voor het beschikbaar stellen van REP-middelen gelden strenge criteria.

Projecten

De REP-bijdrage voor het Drents Museum is bestemd voor de herinrichting van de presentatie van de vaste collectie. In 2022 wil het Drents Museum met deze nieuwe collectiepresentatie de wereldgeschiedenis van Drenthe vertellen, met verhalen over universele menselijke ervaringen en emoties waarbij de unieke objecten uit de collectie een belangrijke rol gaan spelen.

De REP-middelen voor de binnenstad zijn bedoeld om aanvullend op het huidige investeringsbudget 2,17 miljoen te investeren in de kwaliteit van straten in het kernwinkelgebied.

Techhub

Verder stellen B en W voor 1,17 miljoen bij te dragen in de ontwikkeling van een Techhub. Binnen de hub werken Hanzehogeschool Groningen, het Drenthe College en Ondernemend Assen samen. Dit programma is in samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid ontwikkeld en is gericht op het behoud en de doorontwikkeling van hbo- en mbo onderwijs in Assen en de regio, het stimuleren van (technologische) innovatie en ondernemerschap en het bevorderen van de aansluiting tussen arbeidsmarkt en onderwijs.

Voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied is 0,41 miljoen beschikbaar. Coöperatie glasvezel Noord (CGN) vraagt deze bijdrage voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in Ter Aard, Zeijerveen, Zeijerveld, Ubbena en Rhee. In de buitengebieden van de gemeente Assen is nog sprake van een beperkt aantal zgn. witte adressen: adressen waar nu geen snel internet aanwezig is. Het college wil daar nu in voorzien.

De raad neemt op 21 november een besluit over het voorstel van het college.