Veelgestelde vragen over de uitbreiding Kloosterveen

Start bouw

Wanneer gaat de bouw beginnen?

Naar verwachting is eind 2019 het bestemmingsplan in werking. Vanaf dan kunnen vergunningen verleend worden, zodat er gebouwd kan worden. Er moet dan eerst nog wel bouwrijp worden gemaakt. De bouw van woningen start dan op zijn vroegst in het voorjaar van 2020.

Waar komen de eerste huizen?

De eerste fase is Kloosterakker. Deze nieuwe buurt ligt aan de westzijde van  bestaand Kloosterveen, tussen de Domeinweg en de Hoofdvaartsweg. De eerste bouwactiviteiten beginnen nabij de Domeinweg en vervolgens naar het zuiden, richting de Drentse Hoofdvaart. 

In welke volgorde wordt de wijk ontwikkeld?

De eerste buurt Kloosterakker wordt van noord naar zuid ontwikkeld. Welke buurt na Kloosterakker in ontwikkeling genomen wordt, moet nog bepaald worden. 

Kavelverkoop

Kan ik mij al inschrijven voor een kavel?

Op dit moment nog niet, we moeten eerst nog verder zijn in de procedure. Op het moment dat de inschrijving opengesteld gaat worden, melden we dit onder meer op www.assen.nl/kloosterveen,  in de Berichten van de Brink van het Gezinsblad en in onze digitale nieuwsbrief. Ontvang je deze nieuwsbrief nog niet? Meld je dan aan via https://mailchi.mp/18181f4fa38b/kloosterveen.

Waar en bij wie kan ik straks een kavel kopen?

Via de gemeente of via een projectontwikkelaar. De gemeente publiceert beschikbare kavels onder meer via haar website en in de Berichten van de Brink in het Gezinsblad. Een ontwikkelaar schakelt hiervoor een makelaar in.

Komen er ook vrije kavels?

Ja, er komen kavels voor vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen.

Hoe groot zijn de vrije kavels / twee-onder-een-kapkavels?

Dat is gemiddeld ca. 300 m2 voor een twee-onder-een-kap kavel en gemiddeld 600 m2 voor een vrijstaande woning.  Er zijn ook grotere kavels tussen de 800 en 1000 m2.

Wat is de verwachten m2 prijs voor de kavels?

Deze moet nog worden vastgesteld.

Soorten Huizen

Kan ik een vrijstaand huis bouwen? En zo ja, wanneer?

In de tweede helft van 2019 hopen we het bestemmingsplan voor de 1e fase vast te kunnen stellen. Vervolgens gaan we bouwrijp maken. Op basis van een vastgesteld bestemmingsplan kunnen omgevingsvergunningen worden verleend. De verwachting is dat de gemeente eind 2019 de eerste kavels op de markt brengt. Maar de concrete planning is afhankelijk van het verloop van de formele (bestemmingsplan)procedures.

Komen er ook (sociale) huurwoningen?

Ja, voor een sociale huurwoning kunt u zich het beste inschrijven bij een woningbouwcorporatie, in dit geval Actium. De maximale huur voor een sociale huurwoning is € 710,- . In heel Kloosterakker komen 117 sociale huurwoningen. Wij gaan ervan uit dat ook woningen in de beleggershuur worden gebouwd. De huurprijs van deze woningen is in zijn algemeenheid hoger.

Welke architectuur is mogelijk?

Dit kun je vinden in het Beeldkwaliteitsplan. Je kunt dit plan inzien via www.ruimtelijkeplannen.nl onder de plannaam Kloosterakker

Hoe hoog mag er maximaal gebouwd worden?

Alle regels hiervoor vind je in het Bestemmingsplan. Je kunt dit plan inzien via www.ruimtelijkeplannen.nl onder de plannaam Kloosterakker

Werkzaamheden

Wordt er geheid bij de bouw van de nieuwe woningen?

Dit is per locatie verschillend. Om te bepalen of dit nodig is, wordt er altijd eerst een sonderingsonderzoek gedaan.

Verkeer

Komt er een extra ontsluitingsweg en zo ja, wanneer wordt deze ontsluitingsweg aangelegd?

De 3e hoofdontsluiting wordt aangelegd wanneer deze nodig is. Dat is afhankelijk van diverse factoren zoals de woningbouwproductie per jaar en in welke volgorde de nieuwe buurten worden bebouwd. Voor de 1e fase is deze extra hoofdontsluiting in ieder geval nog niet voorzien. Over de aansluiting van deze nieuwe ontsluitingsweg op de de N371 voeren wij overleg met de provincie, de gemeente Midden-Drenthe en alle andere belanghebbenden.

Hoe wordt de wijk ontsloten voor autoverkeer?

In de eerste fase wordt de wijk ontsloten via de Aletta Jacobsweg en Rosa Spierweg. Later komen er meer aansluitingen op bestaand Kloosterveen en wordt naar verwachting ook de 3e hoofdontsluiting aangelegd.

Welke wegen/fietspaden worden doorgetrokken vanuit de bestaande wijk?

Op diverse plaatsen komen routes die een verbinding vormen tussen de nieuwe buurten en de verschillende voorzieningen in en om de wijk.

Het wordt drukker op de bestaande wegen van Kloosterveen. Wat betekent dat qua geluidsoverlast bij mijn woning?
Wij hebben daarnaar al onderzoek laten uitvoeren. Verder wordt bij elk bestemmingsplan aanvullend geluidsonderzoek gedaan en wordt er regelmatig gemonitord. 

Welke route gaat het bouwverkeer rijden?

Zwaar bouwverkeer wordt via de route N371-Norgervaart-Domeinweg geleid. Het overige bouwverkeer rijdt via de bestaande wegen.

Welke route rijdt het openbaar vervoer?

Voorlopig blijft de bestaande route via de Domeinweg bestaan.

Welke snelheidsbeperkende maatregelen worden genomen op de Rosa Spierweg en Aletta Jacobsweg?

Op dit moment gaan we ervan uit dat op kruispunten specifieke maatregelen worden genomen om de gewenste snelheid van het verkeer af te dwingen. Dit werken we samen met de omwonenden nog verder uit.

Spelen

Is er ook ruimte voor speelvoorzieningen?

Ja. In de groene gebieden is er ruimte voor speelvoorzieningen voor de oudere jeugd. Voor de jongere jeugd komt dat in de buurtjes zelf.

Energie en Duurzaamheid

Wat gaat er in Kloosterveen gebeuren aan nieuwe vormen van energieopwekking?

De energievoorziening in Kloosterveen wordt zoveel mogelijk duurzaam. Dit wordt uitgewerkt in de verschillende deelplannen. Zo wordt in Kloosterakker een verzwaard elektriciteitsnet aangelegd. Daarmee is er voldoende capaciteit om via een warmtepomp de woning te verwarmen en elektriciteit op te wekken via zonnepanelen.

Moet ik per se duurzaam bouwen?

Je woning moet voldoen aan de normen uit het Bouwbesluit. De grootste aanpassing is dat je aardgasloos moet bouwen.

Is het verplicht om zonnepanelen te hebben?

Om aan de bouwnormen voor nieuwbouw te voldoen is het in de meeste gevallen nodig om zonnepanelen aan te brengen.

Mag ik een warmtebron in mijn tuin laten slaan?

Of een warmtebron in de tuin geslagen mag worden hangt af van de belemmeringen die op de grond rusten. Denk aan archeologische waarden of verbodsbepalingen op diepe boringen. In dit gebied gaan we er overigens van uit dat we de archeologische waarden uit de grond halen en deze daarmee geen belemmering vormen. Wel moet er rekening mee moeten worden gehouden dat bronnen die op korte afstand van elkaar worden geslagen, elkaar kunnen beïnvloeden.

Komt er ook wijkverwarming?

Op dit moment is er geen wijkverwarming/centraal warmtenet voorzien.

Moeten we kruipruimteloos bouwen?

U mag kruipruimteloos bouwen, maar het hoeft niet.

Komen er oplaadpalen voor elektrische auto’s?

Dat is nog onbekend. Bij de aanleg van het elektriciteitsnet wordt rekening gehouden met de mogelijkheid voor het plaatsen van laadpalen op eigen erf.

Water en Groen

Mogen we onze tuinen helemaal bestraten?

Wij kunnen niet verbieden dat u uw tuin helemaal bestraat. Wel adviseren wij om dit niet te doen. De opwarming van de aarde leidt o.a. tot steeds heftiger buien en warmere perioden. Veel bestrating leidt tot meer afstroming van regenwater naar het openbaar gebied en mogelijke wateroverlast daar.  Ook geeft het hittestress in het stedelijk gebied. Verder leidt het tot toename van het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen en een afname van de biodiversiteit in particuliere tuinen.

Wat kunnen we doen aan waterberging op eigen terrein?

Zorg voor zo min mogelijk bestrating in uw tuin. Plaats een regenton en gebruik het water hieruit voor de tuin. Ook kunt u regenwater van daken opvangen en bijvoorbeeld gebruiken voor het doorspoelen van de WC. Verder is er de mogelijkheid om  groene daken toe te passen,

Hoe wordt het regenwater van onze daken en terreinen afgevoerd?

Het regenwater van daken en wegen wordt oppervlakkig (via de wegen) afgevoerd. Dat betekent dat het water van de daken via regenwaterriolering op particulier terrein en vervolgens via spuwers in openbaar gebied op straat wordt geloost en dat de straten geen putten krijgen. Het profiel van de straten wordt zodat het water via de weg zo snel mogelijk en met zo weinig mogelijk overlast naar de dichtstbijzijnde watergang gaat.

Hoe blijven we op de hoogte?

Al het nieuws plaatsen we altijd op deze website en in de Berichten van de Brink in het Gezinsblad. Ontvang je het laatste nieuws liever in je mailbox? Meld je dan aan voor onze digitale nieuwsbrief via https://mailchi.mp/18181f4fa38b/kloosterveen