Waarom aardgasvrij?

Nederland wil in 2050 geen aardgas meer gebruiken om te koken en woningen en andere panden te verwarmen. Dat heeft de overheid besloten. Dat betekent dat ook alle woningen in Assen van het aardgas af moeten. Net als in de rest van Nederland.  Alle gemeenten in Nederland hebben van het Rijk de taak gekregen om de overstap naar aardgasvrij wonen zo goed mogelijk te begeleiden.

Waarom?

Aardgas is een fossiele brandstof en bij de verbranding komt veel CO2 vrij. En die CO2 –uitstoot willen we juist verminderen, want dat veroorzaakt opwarming van de aarde. Daarnaast zijn er steeds meer problemen bij het winnen van aardgas. Denk bijvoorbeeld aan de aardbevingen in Groningen en Drenthe. De komende jaren wordt de gaskraan in Groningen steeds verder dichtgedraaid. Uiteindelijk is er geen aardgas meer beschikbaar in Nederland.

Hoe?

Het gebruik van aardgas stopt dus. In 2050 zijn alle woningen in Nederland van het aardgas af. In Assen doen we dat doen we stap voor stap en wijk voor wijk . Hoe we dat gaan doen, schrijven we op in de Transitievisie Warmte. Er zijn verschillende oplossingen mogelijk, denk bijvoorbeeld aan een warmtenet of warmtepomp. Per wijk gaan we onderzoeken wat de beste oplossing is. Dat doen we samen met bewoners, eigenaren, woningcorporaties, energieleveranciers en bedrijven. In 2019 starten we met gesprekken hierover. U kunt dan meepraten over een warmteoplossing voor uw wijk. In 2021 moet de Transitievisie Warmte Assen klaar zijn.  

Wanneer? 

De eerste woningen in Assen zijn al aardgasvrij. Dit zijn voornamelijk nieuwbouwwoningen. Sinds 2018 krijgen nieuwbouwwoningen namelijk geen aardgasaansluiting meer. 

Met de Transitievisie Warmte wordt het komende jaar de planning per wijk uitgestippeld tot aan 2050. Voor de wijken die voor 2030 van het aardgas afgaan worden ook de mogelijke alternatieven voor aardgas aangegeven. Vervolgens zal per wijk een uitvoeringsplan gemaakt worden, ook weer in overleg met bewoners, eigenaren, corporaties, energieleveranciers en bedrijven. 

Voor sommige wijken zal het dus binnen nu en enkele jaren gaan spelen, voor andere wijken pas op de lange termijn. Mocht u nu al aan de slag willen met uw woning, dan kan dat. Zie hiervoor ‘blok mijn huis aardgasvrij’.

Wie doet wat?

Er zijn veel partijen die een rol hebben bij het aardgasvrij maken van een wijk. Denk aan de gemeente, woningeigenaren, woningcorporaties, huurders, VvE’s, bedrijven, scholen en organisaties uit de wijk. Maar ook de netbeheerder, warmtebedrijven en warmteleveranciers zijn nodig. 

De gemeente heeft van de overheid de taak gekregen om de overstap naar aardgasvrij wonen te begeleiden. Wij faciliteren en ondersteunen de plannen en betrekken daarbij de verschillende partijen. Eigenaren van woningen en panden moeten er uiteindelijk zelf voor zorgen dat hun panden aardgasvrij worden. Nu (2019) is dat nog vrijwillig, de gasaansluiting mag namelijk nog niet verplicht worden afgesloten.