Kwijtschelding gemeentebelastingen


Gemeenten moeten onder andere zorgen voor goede riolering en voor afvalverwerking. Waterschappen zorgen voor goed waterbeheer vanwege de ligging van ons land. Inwoners betalen mee in de kosten die dit allemaal met zich mee brengt.

Jaarlijks ontvangen inwoners een brief over het bedrag dat voor een kalenderjaar moet worden betaald. Daarin wordt uitgelegd hoe de betaling in zijn werk gaat. De brief ontvangt u van de BghU (dit is de belastingsamenwerking van een aantal gemeenten en het hoogheemraadschap Utrecht).

De brief over de aanslag van het volgend kalenderjaar zal binnenkort worden verstuurd.

Kunt u die niet betalen?

Niet iedereen verdient genoeg om de bijdrage, de aanslag gemeentebelastingen, te kunnen betalen. Er kan voor bepaalde gemeentelijke en/of waterschapsbelastingen kwijtschelding worden verleend. Daarom kunnen inwoners vragen of de aanslag kan worden kwijtgescholden.
Hiervoor gelden landelijke regels en een aanvraagprocedure want het moet duidelijk zijn dat er echt sprake is van een laag inkomen.

Aanvragen kwijtschelding

Dat moet u in principe zelf aanvragen (zie: www.bghu.nl/kwijtschelding-aanvragen).

Via de website van de BghU logt u in met DigiD op Mijn BghU. Ga dan naar Aanvragen kwijtschelding en volg verder de instructies op uw scherm.
U kunt ook telefonisch een kwijtscheldingsformulier aanvragen via het keuzemenu op 088-0640380 (24 uur per dag/7 dagen per week).

Moeilijk? Hulp nodig?

Via het keuzemenu van de BghU kunt u om hulp vragen: 088 - 064 03 80 (24 uur per dag/7 dagen per week).
Maar de Formulierenbrigade kan ook helpen. De Formulierenbrigade is een onderdeel van de Regionale Sociale Dienst (RSD) en helpt mensen met hun thuisadministratie en met het invullen van de meest voorkomende (digitale) formulieren. Elke dinsdag van 9:00 tot 12:00 uur is er vrije inloop bij WVT Bilthoven aan de Talinglaan 10 in  Bilthoven. 

Voor algemene informatie over dit onderwerp kun u terecht bij de Cliƫntenraad Sociale Zaken De Bilt. Iedere 1e en 3e dinsdag van de maand is er een inloopspreekuur van 10.00-11.00 uur in restaurant Bij de Tijd, Prof. Dr. P.J.W. Debijeweg 1, De Bilt. Telefoon: 06 2782 0782
E-mail: [email protected].