Veilig 2019 in!


Het college van burgemeester en wethouders heeft elf vuurwerkvrije zones aangewezen in de gemeente.

Nog een dag of tien en het is weer tijd voor oliebollen, vuurwerk en knallende champagnekurken. Tijd voor gezelligheid, maar ook voor veiligheid. De gemeente neemt daarom elk jaar rond de jaarwisseling een aantal extra maatregelen om het een feest voor iedereen te kunnen laten zijn.

Vuurwerkvrije zones

Rond de volgende locaties mag tussen 31 december 2018, 18.00 uur en 1 januari 2019, 2.00 uur  geen vuurwerk worden afgestoken (zgn. vuurwerkvrije zones). Dit zijn in:

De Bilt

  • Verpleeghuis De Rinnebeek (Sint Laurensweg)
  • Weltevreden (Prof. Dr. Debeyeweg)
  • Hospice Demeter (Weltevreden)

Bilthoven

  • Huize Het Oosten (Rubenslaan)
  • d’Amandelboom (Noord Houdringelaan)
  • De Koperwiek (Koperwieklaan)
  • De Schutsmantel (Gregoriuslaan)
  • De Bremhorst (Jan van Eijcklaan)
  • Kinderboerderij (Melkweg)

Maartensdijk

  • Rond Dijckstate (Maertensplein)
  • In de dierenweide (Maartensdijk)

De bijbehorende kaarten staan in het aanwijzingsbesluit pdf van het college van burgemeester en wethouders.

Kopen en afsteken  van vuurwerk

Vuurwerk mag alleen gekocht of afgehaald worden op vrijdag 28 december, zaterdag 29 december en maandag 31 december door personen van 16 jaar en ouder. De gemeente De Bilt heeft een verkoopvergunning verleend aan: René Profile aan de Hessenweg 131 en Freewear aan de Hessenweg 154 in De Bilt en aan Firma Van der Neut aan de Groenekanseweg 9-13 in Groenekan.

Afsteken is alleen toegestaan op 31 december tussen 18.00 uur en 2.00 uur (nieuwjaarsnacht) en is daarbuiten om dus strafbaar.

Extra controle op vandalisme

De politie werkt nauw samen met de gemeente, de brandweer en het Openbaar Ministerie om de jaarwisseling feestelijk en veilig te laten verlopen. Alle ‘hotspots’ voor vandalisme worden extra gecontroleerd. Daarnaast sluiten we diverse hondenhaltes en afvalbakken en gaan alle ondergrondse verzamelcontainers voor restafval, de bovengrondse verzamelcontainers voor PMD en de textielcontainers tijdens de jaarwisseling op slot.

Aanpak agressie tegen hulpverleners

Agressie tegen hulpverleners is uit den boze en wordt hard aangepakt. Voor wie zich misdraagt tijdens de jaarwisseling maken wij gebruik van het supersnelrecht. Dit betekent dat mensen die tijdens de jaarwisseling een strafbaar feit plegen, binnen enkele werkdagen voor de rechtbank moeten verschijnen.

Voorkom vernielingen en brandstichtingen

Zet alle brandbare materialen achter slot en grendel en uw kliko’s indien mogelijk in de schuur. Geen brandbare materialen op straat: oud papier of vuil naast verzamelcontainers en uw oude kerstboom vormen een makkelijk doelwit van brandstichting.

Snel opruimen vuurwerk

Op nieuwjaarsdag gaan veel jongeren en kinderen op zoek naar vuurwerk, dat het eerder niet deed (zogenoemde weigeraars) en steken dat opnieuw aan. Dit kan dan ongecontroleerd ontploffen en tot  ernstige verwondingen leiden. Begin daarom meteen na het afsteken met het opruimen van uw vuurwerkafval. Als u dit nat maakt, kan het gewoon in de grijze kliko. Van de vuurwerkverkoper krijgt u zelfs een speciale zak mee om het afval in te doen.