Blog coronavirus

Op deze pagina vindt u belangrijke actuele informatie over (de maatregelen rondom) het coronavirus in gemeente De Bilt. Dit nieuwsbericht wordt regelmatig aangevuld.

14 maart

Extra mRNA-prik mogelijk na Janssen-vaccin en booster 

Mensen die gevaccineerd zijn met het Janssen-vaccin en tenminste drie maanden geleden een booster hebben ontvangen, kunnen vanaf 16 maart 2022 een afspraak maken voor een extra prik tegen corona. Dit schrijft minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de Tweede Kamer. Nederlanders die het Janssen-vaccin en een booster hebben ontvangen, kunnen nu moeilijkheden ondervinden bij het inreizen en gebruik van voorzieningen in sommige landen. De reden hiervoor is dat  in die landen één Janssen-vaccinatie niet meer als volledige basisvaccinatie wordt gezien. Door een extra prik met een mRNA-vaccin aan te bieden, kan dit worden opgelost.

Lees meer

Coronavaccin Novavax per 14 maart in Nederland beschikbaar 

Vanaf 14 maart kunnen mensen die dat willen een Novavax-vaccin krijgen bij de GGD. Dat maakt minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vandaag bekend. Van het Novavax-vaccin zijn 2 prikken nodig voor een goede bescherming. Er moet dan minimaal 3 weken tijd zitten tussen de eerste en tweede prik. Het vaccin is op een aantal centrale GGD-vaccinatielocaties beschikbaar. Vanaf vandaag kan men bellen voor een vaccinatieafspraak bij de GGD. 

Lees meer

Update 7 maart

Boostervaccinatie beschikbaar voor jongeren van 12 t/m 17 jaar

Vanaf vandaag kunnen jongeren van 12 t/m 17 jaar die dat willen een boostervaccinatie halen bij de GGD. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft het vaccin van BioNTech/Pfizer hiervoor positief beoordeeld. De keuze voor een boostervaccinatie is vrijwillig en jongeren kunnen telefonisch een afspraak maken. Hoewel de meeste jongeren na vaccinatie bijna niet ziek worden van de omikron-variant, kunnen er redenen zijn waarom jongeren een booster willen. Bijvoorbeeld omdat zij zelf kwetsbaar zijn of kwetsbare gezins- of familieleden willen beschermen.

Meer informatie zie website van de Rijksoverheid

Update 24 februari

Verplichte afstand van 1,5 meter geldt niet meer

Vanaf vrijdag 25 februari 2022 geldt de verplichte afstand van 1,5 meter niet meer. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet in het verder openen van Nederland. Ook vervallen de meeste andere coronaregels die nu nog gelden. U hoeft het coronatoegangsbewijs niet meer te laten zien in bijvoorbeeld de horeca, bioscopen en musea. Daarnaast gelden de normale openingstijden weer en is een vaste zitplaats niet meer verplicht.

Meer informatie zie website van de Rijksoverheid

Update 15 februari

Alles kan weer open in 3 stappen

Het aantal coronabesmettingen is hoog, veel mensen zitten thuis in isolatie of quarantaine. Ondanks de hoge besmettingscijfers, blijft het aantal ziekenhuisopnames stabiel. We zijn beter tegen het virus bestand, door vaccinaties en boosterprikken en de opgebouwde immuniteit. Dus Nederland gaat weer open. Alleen niet in 1 keer. Maar in 3 stappen. Het zijn wel grote stappen en we zetten ze snel achter elkaar.

Stap 1: per direct

Per direct vervalt het advies om thuis niet meer dan 4 mensen te ontvangen. Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken wijzigt in: werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor.

Stap 2: 18 februari

Vanaf vrijdag 18 februari kunnen alle locaties in ons land weer open tot 01.00 uur. Het coronatoegangsbewijs (3G) blijft nog tot 25 februari gelden op alle locaties waar die nu al getoond moet worden. Zoals in de horeca, in bioscopen, musea en theaters en bij professionele sportwedstrijden. 

Stap 3: 25 februari

De laatste stap zetten we op vrijdag 25 februari. Dan gelden weer de normale openingstijden en nemen we afscheid van: het coronatoegangsbewijs (3G) op locaties waar minder dan 500 mensen binnen zijn, de verplichte 1,5 meter afstand, het dragen van een mondkapje bij verplaatsing in de horeca, in het onderwijs of in de winkel, een maximaal aantal bezoekers en een vaste zitplaats in bijvoorbeeld de horeca. 

Op 15 maart beoordeelt het kabinet onder andere de nog geldende mondkapjesplicht in het OV, het verplichte testen voor toegang (1G) en het thuiswerkadvies.

Lees meer op de website van de Rijksoverheid .

Update 25 januari

Open, tenzij: bijna alles open tot 22.00 uur

De meeste locaties in ons land gaan woensdag 26 januari weer open onder voorwaarden. Naast winkels, het onderwijs, sportclubs, beoefening van kunst en cultuur en contactberoepen zoals kappers, openen vanaf morgen dus ook de horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken hun deuren. Daarnaast mogen sportwedstrijden buiten eigen clubverband weer en is publiek bij alle sportwedstrijden welkom. Er geldt ook een versoepeling van het quarantaineadvies voor kinderen tot 18 jaar.

Het aantal besmettingen is hoog, veel mensen zitten thuis in isolatie of quarantaine. Naar verwachting zal het aantal coronapatiënten stijgen door deze versoepelingen. Toch heeft het kabinet besloten dat, ondanks de risico’s en onzekerheden, deze grote stap verantwoord gezet kan worden. Want nog langer met maatregelen leven die ons dagelijks leven beperken, beschadigt ook onze gezondheid én de samenleving.

Op dinsdag 8 maart besluit het kabinet opnieuw of er meer kan.

Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid

Update 19 januari

Testen op Corona alleen op vaste locaties niet meer via de testbus op het Emmaplein

Nu het weer wisselvallig is en Omikron zorgt voor veel testaanvragen zijn de testbussen vervangen door kleine vaste testlocaties (naast de vaste testlocaties). Zo kunnen veel meer testen worden afgenomen in kortere tijd. En dit is hard nodig gezien het hoge aantal besmettingen. In de gemeente De Bilt is momenteel geen testlocatie.

Een overzicht van de testlocaties vindt u op de website van de GGD  

U kunt terecht bij de testlocatie na het maken van een afspraak. Belt u voor een afspraak naar: 030 - 630 54 00 .

Update 14 januari

Winkels, sportclubs en kappers weer open per zaterdag 15 januari

Voor sport, beoefening van kunst en cultuur, contactberoepen, detailhandel en onderwijs in Nederland is vanaf zaterdag 15 januari 2022 weer meer mogelijk. Het kabinet heeft besloten dat winkels, sportclubs, muziekscholen en contactberoepen zoals kappers weer open kunnen. Er geldt ook een aanscherping voor het dragen van een mondkapje. Het snel toenemende en hoge aantal besmettingen met de omikronvariant maakt het noodzakelijk om de sluiting van andere locaties voort te zetten. Op dinsdag 25 januari besluit het kabinet opnieuw of er meer kan.

Meer info leest u op de  website van de Rijksoverheid.

Update 4 januari

Primair en voortgezet onderwijs en BSO gaan weer open na kerstvakantie

Op 10 januari 2022 gaan de basisscholen, middelbare scholen en scholen voor speciaal (voortgezet) onderwijs weer open. Dat geldt ook voor de buitenschoolse opvang. Volgens het OMT is dat verantwoord. Ook wordt sporten voor jeugd tot en met 17 jaar tot 20:00 uur buiten weer mogelijk vanaf 11 januari. Op het mbo, hogescholen en universiteiten wordt online onderwijs gegeven vanwege een toename van het aantal besmettingen in deze leeftijdscategorie, behalve voor de eerder uitgezonderde groepen. Heroverweging hierover vindt plaats op 14 januari.

Meer info leest u op de website van de Rijksoverheid

Update 30 december

Coronatestbus bij NS station (Emmaplein) tot half januari

De testbus van de GGD op het Emmaplein in Bilthoven is nog tot half januari beschikbaar. De testbus is aanwezig op maandag, vrijdag en zaterdag van 13.00-15.45 uur. Let wel: de bus is niet aanwezig op oudjaarsdag en nieuwjaarsdag. U kunt terecht bij de testbus na het maken van een afspraak. Belt u voor een afspraak naar: 030 - 630 54 00

Overige testlocaties vindt u op de website van de GGD regio Utrecht .

Vaccinatielocatie HF Witte Centrum in De Bilt tot 1 februari gesloten

De GGD heeft bekend gemaakt dat de dichtbij vaccinatielocaties nog tot 1 februari 2022 gesloten blijven. De reden hiervoor is dat de boostercampagne in volle gang is en al het personeel nodig is om de grote locaties hiervoor te bemensen. Op de website van de GGD kunt u zien op welke vaccinatielocaties u terecht kunt. 

Update 22 december

Brief van de burgemeester


Beste inwoners, 

Met kerst en de jaarwisseling in het vooruitzicht richt ik graag nog een keer het woord tot u. 

Ik kan me voorstellen dat de donkere boodschap van vorige week van de minister-president over het instellen van een volledige lockdown en de zorgen over de omikronvariant u allen ook niet echt tot vreugde stemden. In wat een lastige tijd leven we nu! Niemand had in voorjaar 2020 toch ooit kunnen denken dat we ruim anderhalf jaar later nog steeds in de situatie zouden zitten waarbij de zorg om gezondheid van veel van onze inwoners nog een probleem zou zijn. En dat de ziekenhuizen in Nederland nog steeds overbelast zouden zijn en reguliere zorg weer uitgesteld zou worden. Helaas hebben we er nog steeds mee te maken. Ik wens alle inwoners die ziek zijn, een dierbare hebben die ziek is geworden of in de zorg werken, veel sterkte toe.

In een tijd waarin we nu leven blijkt maar weer dat gezondheid, van uzelf en die van uw naasten en in verbinding staan met elkaar toch één van de belangrijkste dingen in het leven zijn. En dat we daar vooral zuinig op moeten zijn. Dat maakt deze coronacrisis ons wel heel duidelijk. Daarom raakt het ons allen ook zo enorm om  onze vrijheden tijdelijk op te moeten geven en te moeten leven met beperkingen. Gelukkig biedt de techniek ons intussen veel mogelijkheden om die verbinding – ook op afstand – nog wel te maken maar ook ík zie het liever anders. Vooralsnog zullen we het er nog even mee moeten doen en het beste ervan maken. 

Ik heb u vaak opgeroepen om u vooral te houden aan de coronamaatregelen. Dat doe ik nu weer maar tegelijkertijd wil ik u ook uit de grond van mijn hart danken. Ik weet en zie dat veel inwoners hun uiterste best doen om deze coronacrisis zo goed mogelijk door te komen en de maatregelen naleven. En de verantwoordelijkheid nemen zichzelf en elkaar te beschermen met een vaccin om op deze manier ook de zorg zoveel mogelijk te ontlasten. Ook daarvoor spreek ik mijn dank uit. Samen kunnen we dit.

Ook veel van onze zzp’ers en ondernemers worden weer hard geraakt door het wegvallen van een flink deel van hun omzet. Wat betreft onze detailhandel: ik hoop dat u hen ook nu weer een warm hart toedraagt en vooral lokaal uw kerstinkopen doet (eventueel via een bestelling). Alleen op deze manier zorgen we ervoor dat ze ook volgend jaar weer voor u klaar kunnen staan. En vergeet ook vooral niet om de horeca te ondersteunen. Maak vooral gebruik van de afhaalmogelijkheden. De ondernemers zullen u dankbaar zijn!

Maar laten we ons in deze tijden vooral ook richten op de dingen die ons – ook in deze coronacrisis – wel plezier geven. Gelukkig zijn er nog volop mogelijkheden die wél kunnen. Ga er vooral op uit en geniet van de prachtige natuur die onze gemeente rijk is.

Daarnaast starten we als gemeente met een fotowedstrijd. Wat is voor u één van de mooiste plekken in onze gemeente? Of u nu af en toe eens een kiekje maakt of dat fotograferen uw hobby is, maakt niet uit. Doe vooral mee! Een coronaproof activiteit in de frisse lucht wat u alleen of in klein gezelschap kunt doen. We kijken uit naar uw inzendingen. Kijk hiervoor op www.debilt.nl/fotowedstrijd

Zeker in deze kerstmaand denken we ook aan mensen die ons lief zijn en sturen we hen een kerstgroet. Denk dan ook eens aan mensen in de wijk die wat minder contacten hebben en stuur hen ook eens een kaartje. Bel eens aan voor een praatje of een kopje koffie. Een klein gebaar doet zoveel goed! Juist in deze tijd is het zo belangrijk om deze verbinding en lichtpuntjes te zoeken en elkaar door deze lastige periode heen te loodsen. Ook dit moeten we echt samen doen.

Ook de jaarwisseling zal er dit jaar weer anders uitzien. Ook voor de jeugd is de lockdown weer een hard gelag. Net als vorig jaar hebben we samen met een aantal buurgemeenten een online dance event kunnen organiseren met Nicky Romero & Friends. Jeugd en jongeren kunnen online muzikaal het jaar uitknallen! Wijs hen hier vooral op. Voor meer info kijk op www.debilt.nl/nye .

Rest mij om – ook namens de overige collegeleden – u een heel fijn kerstfeest te wensen. Al moet het wellicht weer in aangepaste vorm, wees vooral creatief en geniet vooral wat wél kan. Ik wens u daarnaast veel gezondheid voor nu en in het nieuwe jaar. Een goede jaarwisseling en ik hoop u graag weer te zien in 2022!

Sjoerd Potters, 
Burgemeester

Update 21 december

Priklocatie HF Witte Centrum tijdelijk gesloten

Alle GGD’s starten per direct extra versnelling coronavaccinaties en boostercampagne door inzet grote locaties.

Het is de bedoeling dat alle inwoners van 18 jaar en ouder de kans krijgen om voor half januari een boosterprik te halen (altijd en alleen op afspraak). Dat betekent voor de GGD regio Utrecht dat er opgeschaald wordt tot 135.000 prikken per week in januari. Dit is een enorme klus die de GGD in korte tijd moet klaren en vraagt daarom aanpassingen wat betreft de dichtbij locaties.

Update 20 december

Mobiele testbussen rijden morgen en woensdag niet uit

Vanwege de voorspelde kou kunnen de mobiele testbussen dinsdag 21 en woensdag 22 december niet uitrijden. De grote vaste testlocaties in de regio zijn gewoon geopend. Ook deze kleine vaste testlocaties zijn te bezoeken: Cothen, Leerdam, Leusden, USP, Woerden en Woudenberg.

Zie ook de website van de GGDRU voor meer informatie.

Update 18 december

Verspreiding omikron vertragen: Nederland in lockdown

Het is de afgelopen week duidelijk geworden dat omikron zich ook in Nederland zeer snel verspreidt. Het OMT verwacht dat deze variant eind december al dominant zal zijn in Nederland. Dit is eerder dan verwacht. De snelle opmars leidt nog dit jaar tot een stijging van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de IC’s. Hiermee wordt een overbelasting van de zorg in januari steeds reëler. We willen allemaal in het ziekenhuis en bij de huisarts terecht kunnen als dat nodig is. De verspreiding van de omikronvariant moet op korte termijn worden vertraagd om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland vanaf zondag 19 december tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022 in lockdown gaat.

Lees verder op Rijksoverheid.nl

Beeldsamenvatting coronaregels 18 december 2021 (pdf, 111 KB)

Update 14 december 2021

Avondsluiting wordt verlengd, basisonderwijs week eerder dicht

Het aantal coronabesmettingen is nog steeds heel hoog en er liggen nog steeds veel coronapatiënten in het ziekenhuis. Wel lijkt het er voorzichtig op dat we over deze piek van de deltavariant heen zijn. De effecten van de maatregelen en onze gezamenlijke inzet zijn dus zichtbaar. Maar zolang de ziekenhuizen vol liggen en reguliere behandelingen en operaties worden uitgesteld, moeten we het virus verder blijven terugdringen. Daarnaast is er reden tot zorg en voorzichtigheid door de nieuwe omikronvariant. De verwachting is dat deze variant de komende weken de plaats van de deltavariant zal overnemen. Er zijn nog veel onzekerheden over de besmettelijkheid, de bescherming door de huidige vaccins en de ernst van het ziektebeeld.

Lees verder op rijksoverheid.nl

Beeldsamenvatting Coronaregels 14 december 2021 (pdf, 271 KB)

Boosterprik

Afspraak boosterprik via de GGD, niet via de gemeente  (nieuwsbericht)

Nieuwe campagne voor vaccintwijfelaars van start

Vanaf vandaag kunnen mensen die twijfelen om zich te laten vaccineren voor informatie terecht op een speciaal platform: ‘ www.overvaccineren.nl ’ Dit maakt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekend. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat het grootste deel van de mensen dat nog geen vaccin heeft gehaald, dat doet vanwege twijfels. ‘Over Vaccineren’ kan helpen twijfels over bijvoorbeeld langetermijneffecten, vruchtbaarheid of de ontwikkeling van de vaccins weg te nemen. 

Lees verder op rijksoverheid.nl

Update 26 november

Avondsluiting en strengere maatregelen overdag

Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. In het hele land is de toegang tot de zorg in gevaar. Helaas blijkt het noodzakelijk om planbare zorg zoals heup- of liesbreukoperaties te stoppen, zodat de meest acute zorg nog wel door kan gaan. Bijvoorbeeld zware hartoperaties, kankerbehandelingen en niertransplantaties. We willen allemaal in het ziekenhuis, bij de huisarts en de polikliniek terecht kunnen als dat nodig is. Er wordt op korte termijn geen daling verwacht in de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames. Daarom grijpt het kabinet in, met strengere maatregelen. Om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. De maatregelen zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag sterk te verminderen. Daarbij gaat het dagelijks leven overdag (school, werk, sport et cetera) door, maar wel met aanvullende regels. In de avond is bijna alles gesloten.

Lees verder op Rijksoverheid.nl .

Update 16 november

Brief van de burgemeester

 

Beste inwoners, 

Wellicht denkt u net als veel anderen bij het zien van de persconferentie van afgelopen vrijdag: “Daar gáán we weer… Wanneer is het nu eens klaar met het coronavirus en die maatregelen?” Ik begrijp die gedachte en ik denk eerlijk gezegd dat we allemaal die gedachte wel eens hebben gehad. Niets is menselijker…we willen allemaal zo graag terug naar ons ‘normaal’. Het lastige is dat het coronavirus nog steeds aanwezig is en nog steeds veel slachtoffers maakt: mensen die milde klachten krijgen of ziekteverschijnselen krijgen die ze in bed doet belanden en/of zelfs langdurige klachten geeft. En helaas ook mensen die zo ernstig ziek worden dat ze in het ziekenhuis opgenomen moeten worden of zelfs op het IC verpleegd moeten worden. Of erger. Dat wens je niemand toe. Onze strijd tegen het coronavirus kunnen we dus nog niet staken. Ook al moeten we daar de versoepelingen, die we zo omarmd hebben, weer even tijdelijk opzij schuiven. 

Ons houden aan die basismaatregelen kan dus van levensbelang zijn. Voor onszelf maar ook voor de mensen om ons heen. We moeten onszelf beschermen maar ook het beschermen van de gezondheid van anderen is een verantwoordelijkheid die we met elkaar moeten nemen. Het laten vaccineren helpt daarbij. Minder kans om ziek te worden, minder kans om in het ziekenhuis te belanden en minder kans om iemand anders te besmetten. En bovenal zorgen dat we de zorg niet overmatig belasten waardoor de reguliere zorg geen doorgang meer kan vinden. En dat is wat nu toch weer gebeurt. Dit moeten we met elkaar een halt toe roepen.  
Er zijn inwoners die twijfelen over een vaccinatie. Ook dat is begrijpelijk. De twijfel zit soms niet alleen in het nemen van een vaccinatie maar er zijn ook mensen die prikangst hebben. En dat lastig of spannend vinden of zich daarvoor eigenlijk schamen. Ik begrijp dat maar dit is niet nodig. U bent daarin niet alleen. Ik kan u zeggen: weet dat er priklocaties zijn die hier speciaal op ingericht zijn. Maakt u dáár een afspraak, dan wordt u begeleid door een arts die u door het zetten van de vaccinatie heen loodst. Ze zijn er speciaal voor u, maak hier gerust gebruik van en help elkaar hierbij. Meer informatie hierover kunt u nalezen in het nieuwsbericht Heeft u vaccinatieangst?

Als burgemeester roep ik u op vol te houden om deze 5e golf het hoofd te bieden. Laten we het weer met elkaar doen. Help elkaar. En die helpende hand heeft veel gezichten. Van het helpen met een afspraak maken voor diegene die prikangst heeft tot contact maken met die eenzame buur, van het helpen van de ondernemers die weer eerder moeten sluiten tot het begrip tonen voor jongeren die weer meer op zichzelf zijn aangewezen door deze ‘milde lockdown’. Het is voor ons allen lastig maar we komen hier uit en laten we ons vooral dáár op focussen. 

Ik hoop dat ik wederom op uw medewerking mag rekenen. En geniet ook vooral van wat nog wél mogelijk is. Blijf gezond en ik wens u allen veel sterkte toe! 

Hartelijke groet,
Sjoerd Potters,
burgemeester

Update 12 november

Besmettingen moeten omlaag: strengere regels om contacten te beperken

Het kabinet neemt strengere maatregelen om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Besmettingen ontstaan door contacten tussen mensen. Om elkaar, en vooral de kwetsbare mensen in onze samenleving, beter te beschermen tegen de sterk toegenomen aanwezigheid van het virus, komen er aanvullende maatregelen. Deze zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag te verminderen. Daarbij gaat het dagelijks leven overdag (school, werk, sport et cetera) zoveel mogelijk door, terwijl in de avond het aantal contactmomenten meer wordt beperkt. Deze maatregelen gaan in op zaterdag 13 november om 18.00 uur en gelden in ieder geval tot zaterdag 4 december. De situatie wordt op vrijdag 3 december opnieuw beoordeeld.

Lees verder op Rijksoverheid.nl .

Heeft u vaccinatieangst?

Dan kunt u een speciale afspraak maken bij GGD regio Utrecht. Het bijzondere aan deze afspraak is dat een arts u begeleidt. Vanaf de aankomst op de vaccinatielocatie tot en met het zetten van de prik is de arts aanwezig.

Daarnaast mag u een begeleider mee naar binnen nemen. Op locatie Nieuwegein kunt u zaterdag terecht. Op de vaccinatielocaties Veenendaal en Woerden zijn iedere zaterdag in november artsen aanwezig om mensen met prikangst te begeleiden. 

Meer info: zie nieuwsbericht .

Update 2 november

Besmettingen moeten omlaag, passende maatregelen nodig

Het aantal besmettingen is in de afgelopen weken hard gestegen. Steeds meer mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. Het aantal coronapatiënten op de IC’s loopt nu op en kan volgens de berekeningen nog verder oplopen. Het RIVM verwacht een piek van 500 Covid-patiënten op de IC deze winter. Om ervoor te zorgen dat we iedereen goede zorg kunnen blijven bieden en de kwetsbaren in de samenleving beschermen tegen de toegenomen aanwezigheid van het coronavirus, neemt het kabinet extra maatregelen om de snelle verspreiding van het virus af te remmen. 

Een overzicht van de maatregelen vindt u op Rijksoverheid.nl  of bekijk alle maatregelen in beeld (pdf, 111 KB) .

Update 11 oktober

GGD regio Utrecht heeft meerdere vaccinatielocaties waar u terecht kunt zonder afspraak. Dit kan voor uw eerste of tweede prik of voor vragen over vaccinatie. 

In onze gemeente kan dit elke donderdag tussen 09.30 en 16.00 uur in het HF Wittecentrum op het Henri Dunantplein 4 in De Bilt. Met uitzondering van donderdag 30 december.

Liever naar een andere locatie? Dat kan ook. Meer informatie over Prikken zonder afspraak en een overzicht van andere priklocaties/dagen staat op de website van GGD regio Utrecht.

Update 5 oktober

Coronaklachten? Ga naar de testbus!

Iedere maandag, vrijdag en zaterdag kunt u zich bij  klachten laten testen bij testbus van de GGD bij het station in Bilthoven.

Meer informatie.

Update 24 september

Coronatoegangsbewijs voor horeca, evenementen en andere activiteiten

Vanaf morgen heeft iedereen van 13 jaar en ouder op sommige plekken een coronatoegangsbewijs nodig. Bijvoorbeeld in de horeca, bij een evenement, sportwedstrijd of culturele voorstelling. Maar niet in winkels of tijdens het sporten.

Hoe werkt het coronatoegangsbewijs, hoe komt u er aan en waar heb ik het voor nodig? Alle informatie staat op:
www.rijksoverheid.nl/coronatoegangsbewijs

Update 23 september

Einde steunpakketten voor banen en economie

Het kabinet stopt per 1 oktober met de generieke steunmaatregelen die de afgelopen anderhalf jaar de Nederlandse economie zoveel mogelijk door de coronacrisis hebben geholpen. Dit betekent dat de regelingen NOW, TVL, Tozo, TONK en diverse fiscale maatregelen vanaf die datum niet worden verlengd. De beperkende maatregelen zijn grotendeels opgeheven, de economie draait weer volop en de werkloosheid is laag.

Doorgaan met de steun zou het economisch herstel in de weg zitten. Een aantal specifieke ondersteunende maatregelen blijft van kracht in het vierde kwartaal. Net als de aanvullende maatregelen gericht op omscholing en aanpassingsvermogen van de economie. Het kabinet is bezig met een regeling voor de nachthoreca die naar verwachting ook na 1 oktober nog verplicht gesloten is.

Lees het hele nieuwsbericht.

Update 14 september

Nederland verder open met coronatoegangsbewijs

Vanaf 25 september kunnen we zonder de verplichte 1,5 meter maatregel. Dit is een grote stap vooruit. Zo kan de horeca weer op maximale capaciteit open en zijn alle evenementen toegestaan. Inmiddels hebben bijna 13 miljoen mensen minimaal één vaccinatie gehad. Ruim 11 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd. Het aantal mensen dat met COVID-19 in het ziekenhuis en op de IC is opgenomen is stabiel. Het overgrote deel van positief geteste en opgenomen patiënten is nog ongevaccineerd. De vaccinatiegraad is nu hoog genoeg om de verplichte 1,5 meter afstand overal op te heffen, maar nog niet hoog genoeg om dit zonder voorwaarden te doen. Alleen met een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad kunnen alle maatregelen worden losgelaten, de kwetsbare mensen in de samenleving worden beschermd en blijft iedereen toegang tot zorg hebben. In november beoordeelt het kabinet de resterende maatregelen.

Lees het hele nieuwsbericht

Update 2 september

Prikken zonder afspraak

Haal uw eerste prik waar en wanneer het u uitkomt. Zonder afspraak en u kunt meteen terecht. Lekker makkelijk!

In onze gemeente kan dit elke zaterdag tussen 14.00 en 17.00 in het HF Wittecentrum op het Henri Dunantplein 4 in De Bilt. In ieder geval tot begin oktober.

Liever naar een andere locatie? Kijk op  www.prikkenzonderafspraak.nl  en kies de locatie die u het beste past.

Update 14 augustus

Fysiek onderwijs open, andere coronamaatregelen verlengd

Deze week is de 22 miljoenste prik gezet. De vaccinatiegraad in Nederland is inmiddels hoog en neemt nog elke dag toe. Toch is een verdere stijging nodig. Er is nog steeds een groep van naar schatting 1,8 miljoen mensen die nog geen immuniteit heeft opgebouwd: niet door vaccinatie en niet door infectie. De 4e besmettingsgolf is gelukkig snel gekeerd. En het aantal ziekenhuis- en IC-opnames loopt naar verwachting niet verder op. Dit laat het belang van vaccineren zien. Echter, het gunstige beeld nu is nog geen garantie voor weinig besmettingen in de herfst en winter.

Daarom heeft het kabinet besloten om behoedzaam en stap voor stap de 1,5 meter afstand los te laten. Vanaf 30 augustus geldt de 1,5 meter afstand niet meer in het mbo, hbo en op universiteiten. Alle andere bestaande maatregelen worden verlengd tot en met 19 september. Op 17 september besluit het kabinet of het verantwoord is om de volgende stap te zetten. 

Op  de website van de Rijksoverheid  staat hierover meer informatie.

Update 9 augustus

Zelftesten voor alle huishoudens in Nederland

Alle huishoudens in Nederland krijgen vanaf dinsdag 10 augustus een brief op de mat waarmee zij kosteloos twee corona-zelftests kunnen bestellen. Met een code in de brief kunnen mensen online de tests aanvragen, die binnen anderhalve week worden thuisbezorgd. Zo kunnen mensen zich testen voordat ze andere mensen ontmoeten, bijvoorbeeld op werk, op school of op een verjaardag. Het kabinet roept iedereen op om dat te doen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Op de website van de Rijksoverheid staat hierover meer informatie.

Update 2 augustus 2021

Kabinet verlengt verbod op eendaagse evenementen zonder vaste zitplaats tot 1 september, met uitzondering van kleinschalige evenementen buiten onder voorwaarden

Het kabinet verlengt het verbod op eendaagse evenementen zonder vaste zitplaats tot 1 september. Kleinschalige evenementen in de buitenlucht zonder vaste zitplaats zijn per 14 augustus met maximaal 750 bezoekers toegestaan.

Kleinschalige evenementen worden vanaf 14 augustus onder voorwaarden weer toegestaan

Kleinschalige evenementen worden vanaf 14 augustus onder voorwaarden weer toegestaan. Evenementen buiten (of in een open tent), zonder vaste zitplaats kunnen met maximaal 750 bezoekers georganiseerd worden. Bezoekers moeten een coronatoegangsbewijs hebben. Dat betekent een vaccinatiebewijs, herstelbewijs van maximaal 6 maanden oud, of een negatieve testuitslag van minder dan 24 uur voor het evenement. De 1,5 meter afstand kan dan worden losgelaten tijdens het evenement. Het gaat bijvoorbeeld om festivals, culturele activiteiten en activiteiten van studentenverenigingen met minder dan 750 bezoekers.

Meer informatie zie website van de Rijksoverheid.

Iedereen krijgt kans tweede prik te vervroegen

Iedereen van 18 jaar en ouder krijgt vanaf vandaag de kans om al geplande afspraken voor de tweede COVID-19-vaccinatie met één week te vervroegen. Het gaat om afspraken die zijn gemaakt voor de weken 33, 34, 35 en 36, dus vanaf maandag 16 augustus en daarna. Er is voldoende vaccin op voorraad en er is voldoende ‘prikcapaciteit’ bij de GGD om deze versnelling door te voeren. 

Zie voor meer info website van de Rijksoverheid

Update 15 juli 2021

Oproep burgemeester Potters

De hoge besmettingscijfers met de Deltavariant van het coronavirus zijn ook in onze gemeente aan de orde en zetten ons allemaal weer een flinke stap terug. Burgemeester Potters vraagt ieders medewerking om de basismaatregels te blijven volgen zodat we met elkaar het coronavirus weer onder controle proberen te krijgen.

                        Dames en heren, jongens en meisjes,

Helaas neemt het aantal besmettingen met de Deltavariant ook in gemeente De Bilt de laatste tijd rap toe. En dat is heel jammer want we waren zo goed op weg. Het is dan ook belangrijk om je aan de basismaatregelen te houden. Dat betekent: Goed je handen wassen, 1,5 meter afstand, bij klachten je zelf vooral laten testen en bij een positieve uitslag in quarantaine. 

We staan op rand van de vakantie en we hadden heel graag met z’n allen weg gewild. Het is dan ook belangrijk je de komende tijd te laten vaccineren, want met twee vaccinaties of één met het vaccin van Janssen ben je in ieder geval beter beschermd tegen het coronavirus. Absolute garantie is er nooit te geven maar als we met elkaar ervoor zorgen dat we goed gevaccineerd zijn, kunnen na deze zomer misschien weer wat meer dingen met elkaar gaan doen. Het is jammer dat het zo gelopen is, toch reken ik op u en hoop ik ook dat u meewerkt om corona onder controle te krijgen. Dank u wel!
                    

Vaccinatie zonder afspraak op zaterdagmiddag in gemeente De Bilt

Vanaf zaterdag 24 juli start GGD regio Utrecht met vaccinatie zonder afspraak in de middaguren. In het H.F. Wittecentrum in De Bilt wordt op zaterdagochtend op afspraak gevaccineerd. Op zaterdagmiddag kan iedereen tussen 14.00 uur en 17.00 uur zonder afspraak binnenlopen voor een vaccinatie. Er wordt gewerkt volgens het op=op principe. Neem wel een identiteitsbewijs mee!
Belangrijk: de vrije inloop geldt alleen voor personen die nog geen vaccinatie hebben gehad. Een tweede prik op vrije inloopbasis is niet mogelijk.

Informatie over TONK en Tozo 5

De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is verlengd en de voorwaarden  daarvan worden verruimd. De periode van TONK loopt nu door tot 1 oktober 2021 en de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO)  is verlengd tot 1 oktober 2021.

Meer hierover leest u in dit nieuwsbericht.

Update 9 juli

Snelle toename besmettingen dwingt tot maatregelen in de zomer

Nadat op 26 juni bijna alle deuren zijn geopend, is het aantal besmettingen in Nederland sneller gestegen dan voorzien. De meeste mensen raakten besmet op plekken waar grote groepen mensen feesten en uitgaan. Deze toename heeft nu nog geen gevolgen voor het beschermen van de kwetsbaren en de druk op de zorg. Maar zo’n grote groep besmettelijke mensen kan wel een risico zijn voor die mensen die niet of nog niet volledig zijn gevaccineerd. Onder deze laatste groep blijkt de deltavariant tot meer ziektegevallen te leiden dan gedacht. Daarnaast zijn ook bij mensen die al volledig zijn gevaccineerd of recentelijk een coronabesmetting hebben doorgemaakt, besmettingen met deze variant vastgesteld. Ook de kans op nieuwe virusmutaties zorgt voor onzekerheid. En de langdurige klachten na een coronabesmetting kunnen grote impact hebben.

Het kabinet maakt zich hier zorgen over. En kan niet voldoende uitsluiten dat er de komende weken toch meer ziekenhuisopnames komen. Daarom is er besloten dat er extra maatregelen voor de zomer nodig zijn.

Lees het nieuwsbericht

Update 5 juli

Vaccineren

Vaccineren tegen corona: laat u juist informeren!   www.coronavaccinatie.nl
Bekende inwoners van gemeente De Bilt stropen ook hun mouwen op voor een coronavaccinatie. 
Bekijk de foto's op de corona-overzichtspagina.

Update 25 juni

Gemeenteraad neemt Crisis- en herstelplan corona aan

Samen sterker uit de crisis komen: gemeente, maatschappelijke instellingen, ondernemers, verenigingen en inwoners slaan handen ineen.

Lees het nieuwsbericht.

Vaccinatiebewijzen in CoronaCheck-app

In de CoronaCheck-app zijn testbewijzen en vaccinatiebewijzen beschikbaar. Daarmee kunnen mensen na volledige vaccinatie, net na als een negatieve test, toegang krijgen tot evenementen en andere plekken waar coronatoegangsbewijzen worden gevraagd. Vanaf 1 juli kan het vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app bovendien fungeren als Digitaal Corona Certificaat om mee te reizen binnen de EU.

Lees het hele nieuwsbericht .

Update 18 juni

Gratis test voor reizigers in juli en augustus

Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen kunnen zich gratis laten testen. 

Nederland zet grote stap: bijna alles kan op anderhalve meter

Het vaccineren tegen corona gaat hard. We zien dit terug in de besmettingscijfers en in het aantal mensen dat met Covid-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen. Deze cijfers dalen nu snel. 

De meeste maatregelen zijn daarom niet meer nodig. Het kabinet heeft dan ook besloten om stap 4 van het openingsplan te zetten en zelfs te vergroten. Vanaf 26 juni zijn alle deuren open, waarbij  anderhalve meter afstand de allesbepalende norm  blijft. Daar waar anderhalve meter niet lukt, zoals in het openbaar vervoer, in het voortgezet onderwijs of bij evenementen en festivals, geldt  de mondkapjesplicht  of kun je alleen  naar binnen met een coronatoegangsbewijs

Lees het hele nieuwsbericht.

Update 28 mei

Open, tenzij: in stap 3 met voorwaarden bijna alles open

Er worden nu snel steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. En het aantal mensen dat gevaccineerd wordt, stijgt hard. Daarom heeft het kabinet besloten stap 3 van het openingsplan een paar dagen eerder te zetten. Per zaterdag 5 juni zijn de meeste locaties in ons land open onder voorwaarden. Met coronatoegangsbewijzen kan er voor sommige activiteiten meer, zoals meer  bezoekers. 

Lees het hele nieuwsbericht.

Update 27 mei

Steunpakket banen en economie voortgezet in derde kwartaal

De vooruitzichten voor het economisch herstel na corona zijn positief en het virus lijkt op zijn retour. Toch zijn er nog veel onzekerheden voor werkenden en bedrijven. Sommige ondernemers hebben fors moeten interen op hun reserves. Het kabinet is daarom van plan om het steunpakket voor banen en economie door te trekken in het derde kwartaal van 2021. Ook treft het kabinet extra maatregelen om bedrijven te helpen met hun gegroeide schuldenlast.

Lees het hele nieuwsbericht.

Update 21 mei

Mensen die AstraZeneca-vaccin krijgen eerder volledig gevaccineerd

Huisartsen mogen de tweede prik met AstraZeneca aan mensen tussen de 60 tot en met 64 jaar sneller geven. Ook zorgmedewerkers die een eerste prik met AstraZeneca hebben gehad, kunnen eerder een tweede vaccinatie krijgen. 

Lees het hele nieuwsbericht.

Update 17 mei

Tweede stap openingsplan wordt definitief gezet

Het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames van mensen met corona is verder gedaald. Dat betekent dat de tweede stap in het openingsplan definitief op 19 mei wordt gezet. Het kabinet besloot vandaag niet op de pauzeknop te drukken. 

Ook bibliotheken weer open

Bibliotheken openen op 20 mei de deuren. Eerder stonden deze niet in stap 2 van het openingsplan, maar het kabinet besloot deze toe te voegen. Reservering en een gezondheidscheck zijn verplicht. 

Lees het hele nieuwsbericht.

Update 11 mei

Stap 2: Sportscholen open en buiten meer mogelijk

Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, neemt iets af. Inmiddels zijn er meer dan 6 miljoen vaccinaties tegen corona gezet en worden steeds meer mensen gevaccineerd. Het kabinet verwacht dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nu snel verder af zal nemen. Daarom neemt het kabinet de tweede stap in het openingsplan op 19 mei.

Er is wel een voorwaarde: het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames moet op maandag 17 mei verder zijn gedaald. Dit betekent dat er dan een afname moet zijn van ongeveer 20 procent ten opzichte van de piek eind april. Als dit niet het geval is, wordt de pauzeknop ingedrukt. De tweede stap wordt dan uitgesteld.

Lees het hele nieuwsbericht.

Vakantieplannen? Ga wijs op reis

Vanaf 15 mei geldt per land een reisadvies. Reizen en op vakantie gaan is in coronatijd niet zonder risico's. Toch op vakantie? Ga dan wijs op reis.

Bekijk altijd de actuele reisadviezen op www.wijsopreis.nl

Update 7 mei

Uitlegprikafspraak.nl

Een afspraak maken voor de coronaprik kan telefonisch, maar gaat sneller en eenvoudiger online met een DigiD-account. Sommige mensen zien daar misschien tegenop of vinden het moeilijk. Om mensen te helpen heeft Stichting Digisterker,  een voorlichtingsfilmpje gemaakt met uitleg over het maken van een online vaccinatieafspraak.

De online uitleg is te vinden op  uitlegprikafspraak.nl.

Update 28 april

Crisis- en herstelplan

Al lijkt het herstel nog ver weg, toch gloort er hoop aan de horizon. Zodra de meeste mensen gevaccineerd zijn, de besmettingscijfers dalen en de eerste versoepelingen werkelijkheid worden, komen er betere tijden en gaan we met elkaar hard werken aan het economisch en sociaal herstel binnen onze gemeente.

Lees het hele nieuwsbericht.

Update 20 april

Stap 1: winkels en terrassen deels open, einde avondklok

Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april.

Lees het hele nieuwsbericht.

Update 13 april

Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk

We staan op een bijzonder punt. De besmettingen met het coronavirus nemen nog steeds toe. Ook liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Aan de andere kant: er worden nu snel steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat er over een aantal weken veel minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen. We snakken naar een samenleving zonder coronamaatregelen. En met toegangstesten kan er ook steeds meer.

Het kabinet heeft daarom een openingsplan gemaakt. Het veilig openen van de samenleving gaat stap voor stap. Dit kan alleen als er minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen. Het is ook belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten voorkomt besmettingen. Zo kan er sneller meer.

Lees het hele nieuwsbericht.

Update 5 april

Steunmaatregel Tozo 4 vanaf 1 april 2021

Sinds 1 april 2021 kunt u steunmaatregel Tozo 3 niet meer aanvragen. Er is weer een opvolger van de steunmaatregel voor ondernemers in de vorm van Tozo 4. De maatregel loopt van 1 april 2021 tot 1 augustus 2021. Met Tozo 4 kunt u een aanvullende uitkering en/of een lening voor uw bedrijfslasten aanvragen.

U moet natuurlijk wel aan de voorwaarden voldoen. U vraagt de steunmaatregel Tozo 4 aan via de RSD.

Lees meer informatie en de voorwaarden op de webpagina van de RSD

Update 23 maart

Maatregelen tegen corona blijven gelden

De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur. Daarnaast kijkt het kabinet naar het gebruik van zelftesten in het onderwijs. Voor het hoger onderwijs is het streven dat studenten straks weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april.

Lees het hele nieuwsbericht.

Update 19 maart

Tijdelijke uitbreiding terras

Onder voorwaarden wil de gemeente voor de periode tot 1 november 2021 toestemming geven voor een tijdelijke uitbreiding van een terras. Doordat de ruimte rond horecagelegenheden beperkt is, zal het niet altijd mogelijk zijn het terras te kunnen uitbreiden. Ten opzichte van de voorwaarden voor tijdelijke uitbreiding terrassen van vorig jaar worden er strengere eisen gesteld om voldoende ruimte om het terras vrij te houden.

Meer informatie over uitbreiding terras.

Update 16 maart

Wanneer krijg ik een vaccinatie?

De overheid bepaalt de volgorde van vaccineren . Wanneer u de vaccinatie krijgt, is afhankelijk van bijvoorbeeld uw leeftijd en of u werkt in de zorg. Bekijk wanneer u aan de beurt bent .

Als u aan de beurt bent dan krijgt u een uitnodiging van het RIVM via de post. Werkt u in de zorg? Dan krijgt u een uitnodiging via uw werkgever. Met deze persoonlijke brief kunt u een afspraak maken voor de vaccinatie.

Kijk voor uitgebreide informatie over de vaccinaties op www.rijksoverheid.nl/coronavaccinatie.

Vanaf morgen mogen volwassenen vanaf 27 jaar onder voorwaarden gezamenlijk sporten op sportaccommodaties buiten. Daarnaast zijn vanaf morgen ook weer de zwemlessen toegestaan voor kinderen tot en met 12 jaar.

Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl/sport

GGD regio Utrecht start onderzoek onder jongeren - 'Hoe gaat het met jou?!'

GGD regio Utrecht (GGDrU) voert in nauwe samenwerking met gemeente Utrecht van 4 maart tot en met 31 mei 2021 een grootschalig online jongerenonderzoek uit. Dit onderzoek gaat onder andere over gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 25 jaar. Uiteraard is er in het onderzoek ook aandacht voor de impact van de coronapandemie. Opdrachtgevers van dit onderzoek zijn de 26 gemeenten in de provincie Utrecht.

Lees het hele nieuwsbericht.

Verdere verruiming lockdown nog niet verantwoord

Nog steeds raken te veel mensen besmet met het coronavirus. Ook de druk op ziekenhuizen is nog te hoog. Daarom gaat het kabinet nu niet verder versoepelen, dat zou niet verantwoord zijn. We houden vast aan de maatregelen waarvan we zien dat ze werken.

Wel worden er kleine correcties gedaan op een aantal al bestaande maatregelen. Ook kijkt het kabinet vooruit. Vanaf 31 maart is er mogelijk meer ruimte voor versoepeling. Alleen als de cijfers het toelaten, kunnen bijvoorbeeld de terrassen en winkels open onder strikte voorwaarden.

Lees het hele nieuwsbericht.

Magazine 'Aandacht voor elkaar-verhalen'.

Een mijlpaal die we liever niet vieren: het coronavirus is deze maand één jaar in Nederland. Velen hebben zich het afgelopen jaar ingezet voor de mensen om hen heen. Soms met praktische hulp, of door het bieden van een luisterend oor. Als eerbetoon aan al die mensen zijn een aantal van deze verhalen en initiatieven gebundeld in het digitaal magazine 'Aandacht voor elkaar-verhalen'.

Download en lees het magazine.

Meer mogelijkheden bij winkels en contactberoepen

Vanaf vandaag kunt u weer een afspraak maken voor contactberoepen zoals kappers, rij-instructeurs en masseurs. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Zowel de dienstverlener als de klant draagt een mondkapje.

Winkels mogen op afspraak klanten ontvangen. Per winkel mogen maximaal 2 klanten per verdieping zijn. Als klant moet u van tevoren een afspraak maken voor een tijdslot. Ook blijft het mogelijk om producten te bestellen en af te halen bij een winkel.

Steun de lokale ondernemers. Wees loyaal: winkel, koop en afhaal lokaal!

Voorzichtig meer lucht tijdens de lockdown

De coronamaatregelen vragen veel van ieders uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal. Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het voor iedereen wordt. De sociale, maatschappelijke en economische effecten van de pandemie tellen na een jaar flink op.

Het kabinet blijft oog houden voor het beschermen van mensen met een kwetsbare gezondheid en het toegankelijk houden van de zorg. De Britse variant zorgt ervoor dat het aantal besmettingen per dag minder daalt dan een paar weken geleden, of zelfs toeneemt. Een derde golf lijkt onvermijdelijk.

Tegelijkertijd is nu de fase gekomen om, beperkt en weloverwogen, iets meer risico te nemen. De lockdown en de avondklok blijven tenminste tot en met 15 maart van kracht, maar de middelbare scholen en het mbo gaan vanaf 1 maart deels weer open. Daarnaast staat het kabinet vanaf 3 maart onder voorwaarden de volgende verruimingen toe: jongeren tot en met 26 jaar mogen weer samen buiten sporten op sportaccommodaties, contactberoepen mogen weer uitgeoefend worden en de detailhandel mag open voor winkelen op afspraak.

Lees het hele nieuwsbericht .

Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)

Door de coronamaatregelen zijn er banen verdwenen en veel ondernemers kunnen hun werk niet of maar deels uitoefenen. Hierdoor hebben mensen mogelijk moeite om vaste lasten, zoals woonkosten, te betalen. Om hen tijdelijk te helpen is er de TONK (Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten). Bij de RSD kunt u vanaf half maart een aanvraag voor de TONK indienen.

Lees het hele nieuwsbericht.

Molenpolder afgesloten voor gemotoriseerd verkeer

Het is prachtig weer en veel mensen willen genieten van het zonnetje en het ijs. Helaas is gister al gebleken dat door drukte gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Daarom is vanaf vandaag, 12 februari, het gebied Molenpolder afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Bestemmingsverkeer mag wel doorrijden.

Bestellen en afhalen bij niet-essentiële winkels

Niet essentiële-winkels blijven voorlopig gesloten. Vanaf 10 februari is het wel mogelijk om producten te bestellen en af te halen bij een winkel. Steun de lokale ondernemers. Wees loyaal, koop en afhaal lokaal!
Er zijn we spelregels verbonden aan het bestellen en afhalen.

Avondklok verlengd vanwege mogelijke nieuwe golf van besmettingen

De avondklok wordt verlengd tot woensdag 3 maart 04.30 uur. Dat is nodig, omdat nieuwe, besmettelijkere varianten van het coronavirus terrein winnen in Nederland. Dat kan leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. De overige maatregelen van de lockdown blijven doorlopen zoals eerder aangegeven in de  persconferentie van dinsdag 2 februari .

Lees het hele nieuwsbericht over de verlengde avondklok.

Plannen voor bestellen en afhalen

Het kabinet wil per 10 februari bestellen en afhalen bij niet-essentiële winkels mogelijk maken. Klanten bestellen vooraf hun producten (online of telefonisch) en halen dit op afspraak af bij de winkel.

Nieuwe regels vervoer met Regiotaxi

Vanaf 8 februari beperkt aantal zitplaatsen bij gebruik regiotaxi en chirurgisch mondkapje verplicht.

Meer weten over de nieuwe reisregels? Zie website Regiotaxi .

Situatie rondom corona blijft ernstig, lockdown wordt verlengd

Het aantal besmettingen per dag neemt af en ook in het ziekenhuis wordt het langzaam iets minder druk. Maar nieuwe varianten van het coronavirus winnen snel terrein in Nederland. Dat is zorgelijk, want die varianten zijn besmettelijker en kunnen leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. We moeten nieuwe besmettingen nu zo veel mogelijk tegengaan, zodat de ziekenhuizen ook de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en de reguliere zorg. Daarom heeft het kabinet besloten om de huidige lockdown voort te zetten. Wel gaan basisscholen en kinderopvang vanaf 8 februari weer open. Daarnaast mogen consumenten vooraf geplaatste bestellingen, op vooraf afgesproken tijden, ophalen bij de winkel. 

Lees het hele nieuwsbericht.

RSD Kromme Rijn Heuvelrug lanceert OndernemersScan

De Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) biedt zelfstandig ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis ondersteuning en perspectief via een specialistisch Ondernemersteam. Op 1 februari 2021 lanceert de dienst een OndernemersScan, ontwikkeld in samenwerking met CompetenSYS.

Bekijk het nieuwsbericht

Gesprek met burgemeester Potters op RTV De Bilt

Op Regio TV De Bilt staat een interview met burgemeester Sjoerd Potters over de nieuwe coronamaatregelen en de avondklok.

Bekijk het interview.

Vanaf zaterdag 23 januari geldt een avondklok

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Daar heeft de Tweede Kamer vandaag mee ingestemd. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. De avondklok zorgt ervoor dat mensen minder vaak bij elkaar op bezoek gaan of elkaar ontmoeten, wat helpt om de verspreiding van het coronavirus af te remmen.

Lees het hele nieuwsbericht.

Kijk ook op www.rijksoverheid.nl/avondklok .

Hulp en ondersteuning

Gemeentelijke financiële maatregelen voor ondernemers (waaronder ZZP’ers)

Op de pagina Gemeentelijke financiële maatregelen voor ondernemers vindt u informatie voor ondernemers over de gemeentelijke financiële maatregelen in verband met het coronavirus.

Geldproblemen?

De medewerkers van de Regionale Sociale Dienst (RSD) helpen u graag bij het zoeken naar een passende oplossing. Hoe eerder u hulp inroept, des te meer er mogelijk is. U kunt elke werkdag bij de RSD terecht. Bel hiervoor 030 – 692 94 50 of meld u direct aan voor schulddienstverlening via de website: www.rsdkrh.nl/schulden .

Versnelling hulp Voedselbank De Bilt

Is uw inkomen gekelderd door de coronacrisis? Voedselbank De Bilt geeft snel tijdelijke voedselhulp.  Neem contact op met de Voedselbank De Bilt op  030 - 751 4601 of kijk op www.voedselbankdebilt.nl/versnelling-hulp-tijdens-de-coronacrisis

Lockdown verder aangescherpt vanwege zorgen om nieuwe virusvarianten

Het kabinet maakt zich grote zorgen om Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Er zijn extra maatregelen nodig om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen. Daarom is het voornemen van het kabinet om binnen enkele dagen na instemming van de Tweede Kamer een avondklok in te voeren. Bovendien scherpt het kabinet het advies voor bezoek aan: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan.

Lees het hele nieuwsbericht.

Meer informatie over het voorstel voor de avondklok .

Nederland blijft tot en met ten minste 9 februari in lockdown

Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown enig effect heeft. Onze volgende taak is om de dagelijkse besmettingen nog veel verder en sneller te laten dalen, zodat ook het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care daalt. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland ten minste tot en met 9 februari in lockdown blijft.

Lees het hele nieuwsbericht.

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Sjoerd Potters

Ik wens u – namens het college – een gezond 2021 toe.
Een jaar waarin we geduld hebben met elkaar, bereid zijn naar elkaar te luisteren én er voor elkaar te zijn.
Ook als Corona voorbij is.
We kunnen dat: we hebben er vorig jaar veel mooie voorbeelden van gezien!

Lees of bekijk de hele nieuwjaarstoespraak van burgmeester Sjoerd Potters.