Herstructurering Hessenweg-Zuid

Op de Hessenweg wordt er geregeld harder gereden dan de toegestane snelheid. Bovendien zijn het wegdek, de parkeerstroken en de trottoirs aan vervanging toe. Hierdoor kunnen onveilige situaties ontstaan. 

Om de leefbaarheid, de veiligheid en het wooncomfort te verbeteren worden in het najaar 2021 en begin 2022 de volgende aanpassingen gedaan:

  • inrichting van de weg naar 30 km/h-zone
  • voldoende parkeermogelijkheden
  • meer groen op straat.

In De Bilt worden gelijktijdig vier projecten uitgevoerd met behulp van de subsidie Stimulering Verkeersveiligheidsmaatregelen 2020-2021. Één van deze projecten betreft de Hessenweg-zuid tussen de rotondes aan de Blauwkapelseweg en de Looydijk.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie, gelden de volgende randvoorwaarden:

  • aanpassen wegprofiel zodat het aansluit bij een 30km/h-zone
  • verbeteren fietsveiligheid d.m.v. fietsstroken
  • aanleggen van kruispuntplateaus bij de aansluitende wegen
  • snelheid remmende maatregelen op lange afstanden door middel van drempels.

Op 3 maart 2021 heeft de bijschaaf sessie op het schetsontwerp plaatsgevonden. Naar aanleiding van deze sessie zijn de volgende wijzigingen doorgevoerd:

  • Parkeren: het wordt duidelijk waar geparkeerd kan worden en waar dit niet de bedoeling is
  • Fietsveiligheid: er komen brede fietsstroken
  • Uitritten: bestaande uitritten worden behouden, er wordt gezorgd voor goed zicht vanaf de uitritten en krijgen allemaal hetzelfde, herkenbare uiterlijk
  • Verlichting: het worden 7-8 meter hoge masten met naar beneden schijnende Led verlichting. De plaats van lantaarnpalen wordt bepaald wanneer het groenplan is opgesteld. Hierbij wordt rekening gehouden met strooilicht
  • Materiaalkeuze: bewoners hebben gekozen voor asfalt
  • Drempels: er worden glooiende drempels aangelegd
  • Groenplan: de groenvakken zijn ingetekend in het ontwerp, de invulling ervan wordt besproken tijdens de groensessie in het najaar 2021.

Hiermee is het ontwerp definitief.

Op 16 september 2021 heeft een participatieavond voor de groensessie plaatsgevonden. Het doel van de sessie was om gezamenlijk tot input te komen voor een groenplan.  Lees het verslag van deze avond (pdf, 183 KB)  

Er is een 'Concept groenplan' (pdf, 2 MB)  opgesteld. Het is een grafisch overzicht in de vorm van een overzichtsfoto van de groenvoorziening Hessenweg-Zuid met een voorstel voor beplanting (vaste planten en sfeerheesters) en bomen binnen de aangegeven vakken.

Aanwonenden van de Hessenweg-Zuid hebben na de groensessie ruim een maand de tijd gehad om te reageren op het groenplan. Deze vragen, opmerkingen en suggesties zijn verwerkt in het definitieve groenplan.  

De gemeente moedigt groenadoptie aan. Als u hierin geïnteresseerd bent, dan verzoeken wij u uw interesse hiervoor vóór 22 oktober 2021 te mailen naar Loes van der Plaat op [email protected]

Houdt u wel rekening mee met de volgende voorwaarden en spelregels:

  • Is of het te adopteren (deel van een) plantsoen eerder door de gemeente te koop aangeboden? Zo ja, dan mag het niet worden geadopteerd. 
  • De gebiedsbeheerder is het eerste aanspreekpunt voor groenadoptie.
  • Er moet in de meeste gevallen draagvlak zijn bij de direct omwonenden. 
  • Het plantsoen blijft eigendom van de gemeente.
  • Er mag niet op het plantsoen gebouwd worden.
  • Het plaatsen van een afscheiding is niet toegestaan, met uitzondering van afscheidingen bestaande uit lage planten. 
  • De gemeente blijft verantwoordelijk voor het onderhoud van eventuele bomen in het plantsoen.
  • In de periode 17 maart tot en met 17 juni is het niet toegestaan om te snoeien als er sprake is van broedende vogels.
  • Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is niet toegestaan
  • Snoeiafval kan alleen op de dagen worden aangeboden zoals ze op de afvalkalender wordt aangegeven. Op andere dagen kan het alleen na overleg met de gebiedsbeheerder.
  • U mag niet dieper graven dan 30 cm in verband met eventuele kabels of leidingen in de grond. Wanneer het noodzakelijk is om dieper te graven neem dan eerst contact op met uw gebiedsbeheerder.
  • Het te adopteren groen blijft gelijk aan het originele plantsoen. Wanneer de adoptant er andere beplanting in wil hebben kan dat in overleg met de gebiedsbeheerder. De kosten voor nieuwe beplanting zijn voor eigen rekening.
     

U kunt het definitieve groenplan downloaden (pdf, 2 MB) . De bomen worden vóór 6 december geplant. De overige beplanting wordt medio maart/april 2022 aangebracht. Dit is de beste tijd om deze soorten vaste planten te planten.

Tijdens deze laatste bewonersavond wordt het definitieve groenplan en het verlichtingsplan gepresenteerd. 
Gezien de huidige richtlijnen vanuit het RIVM lijkt het ons niet verstandig om deze avond fysiek te laten plaatsvinden. Daarvoor in de plaats vindt deze bijeenkomst digitaal plaats.

Aanmelden

U kunt zich hiervoor aanmelden door te mailen naar Loes van der Plaat via [email protected] 

De werkzaamheden zijn gestart op maandag 13 september en zullen vóór 1 december afgerond zijn. 

Tijdens de werkzaamheden zult u de nodige hinder ondervinden. Onderstaand vindt u een overzicht van een aantal praktische zaken.

Bereikbaarheid

Uiteraard blijft uw woning per voet bereikbaar. De aannemer zal hiervoor of loopschotten gebruiken of de stoep in fases opbreken.

Geluidsoverlast

De werkzaamheden zullen van maandag – vrijdag plaatsvinden tussen 07.00 – 16.00 uur. Alleen bij aanvang zult u de nodige geluidsoverlast ondervinden.

Parkeren

In het afgesloten deel kunt u niet parkeren en zult u in de omgeving een parkeerplaats moeten zoeken. 

We hebben voor u een aantal alternatieven:

  • Wijk La Plata, omgeving Buys Ballotweg
  • Optie 2: Burgemeester Heemstrakwartier / Groen van Prinstererweg
  • Optie 3: Parkeerterrein HF Wittecentrum

Openbaar vervoer

De buslijnen 58 en 77 zullen worden omgeleid via de Biltse Rading en de Groenekanseweg. Langs de Biltse Rading zullen 2 tijdelijke bushaltes (De Bilt in en uit) worden gemaakt en langs de Groenekanseweg zal 1 tijdelijke bushalte (De Bilt uit) worden aangelegd. Deze tijdelijke bushaltes zullen worden voorzien van fietsenrekken.
Kijk voor de actuele situatie op: www.u-ov.info/reizen/omleidingen-en-verstoringen en https://reizen.keolis.nl/nl/utrecht/meldingen/4676-syntus-voor-lijn-58-vervalt-deze-halte-van-13-september-tm-26-november

Supermarkt bij de Molenkamp

Deze blijft tijdens de werkzaamheden gewoon bereikbaar.

Hulpdiensten

Voor aanvang van de werkzaamheden worden de hulpdiensten op de hoogte gesteld.

Afvalinzameling

De afvalophaaldienst is op de hoogte van de werkzaamheden en zal gewoon doorgang vinden. We hebben aan de aannemer gevraagd om assistentie te verlenen bij de afvalcontainers. De containers worden naar een centraal punt gereden, geleegd, en ook weer teruggebracht. Dit geldt voor zowel de PMD ( plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons) als het oud papier (de blauwe container). Tip: wilt u zo vriendelijk zijn het huisnummer op de verschillende bakken te zetten?

Heeft u vragen over de dagelijkse werkzaamheden?

Dan kunt u deze vragen e-mailen naar de aannemer: 
[email protected]

Heeft u vragen over de uitvoering?

Toezichthouder van de gemeente:

Jan van den Akker
Telefoon 030 - 228 91 98
E-mail:   [email protected]

Regisseur Openbare Ruimte:

Mehmet Seyman
Telefoon: 030 - 228 91 78
E-mail:  [email protected]