direct naar inhoud van 1.3 Aanleiding en doel
Plan: Belderstraat 2010
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0222.R07B210A-0004

1.3 Aanleiding en doel

De voormalige vuilstortplaats 'De Belder' is al ruim 20 jaar niet meer als zodanig in gebruik. De stortplaats werd in 1984 gesloten en daarna afgewerkt en afgedekt met één meter teelaarde en beplanting. Het terrein heeft al die tijd als groenvoorziening gefungeerd. Initiatiefnemer van dit project, Golfpark Doetinchem, heeft het plangebied een aantal jaren geleden aangekocht met het idee om daar aanvankelijk een golfterrein te realiseren.

Hoewel de gemeente aanvankelijk het voornemen had om op en rond 'De Belder' sportvelden aan te leggen is men daarvan teruggekomen. Burgemeester en wethouders van Doetinchem hebben in december 2004 besloten om medewerking te verlenen aan de herziening van het bestemmingsplan ten behoeve van de aanleg van een 9 holes golfbaan. De raadscommissie heeft vervolgens in haar vergadering in januari 2005 het collegebesluit overgenomen.

Uit ambtelijk overleg met de verantwoordelijke provinciale diensten bleek er een positieve grondhouding vanuit de provincie Gelderland te zijn voor de aanleg van een golfbaan. Wel gaf de provincie aan, dat er in de planuitwerking rekening diende te worden gehouden met de mogelijkheid van uiteindelijk een 18 holes golfbaan.

Inmiddels bleek uit aanvullend onderzoek dat voor een 9 holes golfbaan eigenlijk een groter grondoppervlak gewenst was. Het terrein bleek in concept iets te krap. Onderhandelingen om aangrenzende percelen liepen echter op niets uit. Ondertussen ontwikkelde zich in heel Nederland de succesvolle pitch&putt-formule. Dit bracht initiatiefnemer ertoe om de plannen bij te stellen. Uitgangspunt is niet langer meer de ontwikkeling van een golfterrein, maar het opzetten van een pitch&putt baan op de in eigendom zijnde gronden. De pitch&putt franchise organisatie bouwt een landelijk netwerk op van pitch&putt banen. Inmiddels zijn er 20 banen in Nederland. Pitch&putt banen in de omgeving van Doetinchem zijn gevestigd in Elst, Arnhem (Papendal), Bussloo gem. Voorst en Diepenheim. Voor de vestiging in Doetinchem is al een overeenkomst gesloten met de franchise organisatie.

In het plangebied zal een pitch&putt park worden ingericht met een 27 holes pitch&putt-baan. Daarnaast komt er een 18 holes mini golfbaan; een moderne versie van midgetgolf. Verder worden er oefenfaciliteiten ingericht bestaande uit een pitching range, putting greens, oefenholes en oefenbunkers. Ook is voorzien in een clubhuis (met kantine en vergaderruimte) en één bedrijfswoning. De ontwikkeling van een pitch&putt-baan is niet mogelijk op grond van de huidige bestemmingsplannen. Het terrein ligt deels in het plangebied van het bestemmingsplan Buitengebied 2002 van de (voormalige) gemeente Wehl en het bestemmingsplan Buitengebied 2000, herziening 2002 van de gemeente Doetinchem.

Voor zover het terrein ligt in het plangebied van het bestemmingsplan Buitengebied 2002 – dat is het deel van het terrein dat westelijk van de Wehlse beek ligt – heeft het terrein de bestemming 'agrarisch gebied' (artikel 5). Binnen die bestemming is in hoofdzaak toegestaan agrarische bedrijvigheid en daarnaast onder meer voorzieningen ten behoeve van extensieve dagrecreatie, zoals fiets- en voetpaden en picknickplaatsen (artikel 5 lid 1). Een pitch&putt baan past niet in deze bestemming.

Voor zover het terrein ligt in het plangebied van het bestemmingsplan Buitengebied 2000, herziening 2002 – het deel van het terrein dat oostelijk van de Wehlse beek ligt – heeft het terrein de bestemming 'groen' (artikel 12). Binnen die bestemming zijn toegestaan groenvoorzieningen, paden, watergangen en waterpartijen. In deze bestemming past evenmin een pitch&putt baan.

Onderhavige planherziening voorziet in het mogelijk maken van de pitch&putt baan met de bijbehorende voorzieningen.