direct naar inhoud van 4.9 Water
Plan: Brandweerkazerne - 2012
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0222.R12B014A-0005

4.9 Water

De watertoets

Eind 2000 heeft het kabinet het standpunt 'anders omgaan met water' vastgesteld. Het op een andere manier omgaan met water en ruimte is nodig om in de toekomst bescherming te bieden tegen overstromingen en wateroverlast. De watertoets is een instrument dat ruimtelijke plannen toetst aan de mate waarin zij rekening houden met het beleid om het water meer ruimte te geven. De watertoets heeft als doel om in een vroegtijdig stadium alle relevante partijen te betrekken bij het opstellen van een wateradvies. De toets heeft betrekking op alle wateren en alle waterhuishoudkundige aspecten die van betekenis zijn voor het gebruik en de functie van het plangebied en de directe omgeving van het plangebied, bijvoorbeeld veiligheid (overstromingsgevaar), wateroverlast, waterkwaliteit en verdroging.

Het watersysteem van het plangebied

Het plangebied ligt net ten westen van het centrum van Doetinchem aan de N316 Europaweg. Het gebied is onderdeel van het Sportpark Zuid en wordt door sportvelden en een tennisclub omringd. Het bruto oppervlak bedraagt ongeveer 1, 35 ha. Het terrein is op dit moment in gebruik als sportveld. Het gebied ligt in het stroomgebied van de Oude IJssel, dat in de Watervisie van het Waterschap Rijn en IJssel als “basissysteem” is gekarakteriseerd. Ten westen van de planlocatie op circa 60 meter ligt een lokale watergang. In het verleden zijn delen van de watergang verbreed en zijn vijverpartijen ontstaan. De watergang voert het water af naar de Oude IJssel, welke op circa 250 meter ten noorden van het plangebied ligt. De Oude IJssel maakt onderdeel uit van de Ecologische Hoofdstructuur. Langs de N316 Europaweg (50 meter ten zuidoosten) is een greppel aanwezig.

De maaiveldhoogte is circa NAP + 12,0 meter. Het gebied bevindt zich in de kalkloze ooivaaggronden. Uit uitgevoerde boringen blijken de eerste decimeters uit fijn zand te bestaan, daaronder begint een kleilaag. Deze kleilaag is aan de noordoost zijde 0,40 m dik en uiterst zandig, in het midden en zuidwesten is de kleilaag dikker (0,95 m) en zwak zandig. Onder de deklaag van 1,5 tot 2 meter dikte bevindt zich het eerste watervoerende pakket.

De grondwaterstroming is noorwestelijk gericht. Het plangebied bevindt zich in grondwatertrap VII, waarvoor geldt dat de GHG gedurende langere tijd dieper ligt dan 0,8 m – mv. Op basis van het uitgevoerde onderzoek wordt ingeschat dat de GHG in het plangebied op ca 10,5 m + NAP ligt. In het gebied ligt een gemengd rioolstelsel, waarop geen of zeer beperkt regenwater is aangesloten.

Waterhuishoudkundige aspecten

Aan de hand van de “Handreiking Waterparagraaf voor bestemmingsplannen” (versie oktober 2008) is het aspect water in onderhavig plan meegenomen. In onderstaande tabel wordt aangegeven welke waterhuishoudkundige aspecten voor het bestemmingsplan relevant zijn.

Thema   Toetsvraag   Relevant  
Hoofdthema's  
Veiligheid   1. Ligt in of nabij het plangebied een primaire of regionale waterkering?
2. Ligt in of nabij het plangebied een kade?  
Nee

Nee  
Riolering en
afvalwaterketen  
1. Is er een toename van het afvalwater (DWA)?
2. Ligt in het plangebied een persleiding van WRIJ?
3. Ligt in of nabij het plangebied een RWZI van waterschap?  
Ja

Ja

Nee  
Wateroverlast (oppervlakte- water)   1. Is er sprake van toename van het verhard oppervlak?
2. Zijn er kansen voor het afkoppelen van bestaand verhard oppervlak?
3. In of nabij het plangebied bevinden zich natte en laag gelegen gebieden, beekdalen, overstromingsvlaktes?  
Ja

Nee

Nee  
Grondwater- overlast   1. Is in het plangebied sprake van slecht doorlatende lagen in de ondergrond?
2. Bevindt het plangebied zich in de invloedzone van de Rijn of IJssel?
3. Is in het plangebied sprake van kwel?
4. Beoogt het plan dempen van slootjes of andere wateren?  
Ja

Nee

Nee
Nee  
Oppervlakte- waterkwaliteit   1. Wordt vanuit het plangebied water op oppervlaktewater geloosd?
2. Ligt in of nabij het plangebied een HEN of SED water?
3. Ligt het plangebied geheel of gedeeltelijk in een Strategisch actiegebied?  
Ja

Nee

Nee  
Grondwater- kwaliteit   1. Ligt het plangebied in de beschermingszone van een drinkwateronttrekking?   Nee  
Volksgezond- heid   1. In of nabij het plangebied bevinden zich overstorten uit het gemengde of verbeterde stelsel?
2. Bevinden zich, of komen er functies, in of nabij het plangebied die milieuhygiënische of verdrinkingsrisico's met zich meebrengen (zwemmen, spelen, tuinen aan water)?  
Ja


Nee
 
Verdroging   1. Bevindt het plangebied zich in of nabij beschermingszones voor natte natuur?   Nee  
Natte natuur   1. Bevindt het plangebied zich in of nabij een natte EVZ?
2. Bevindt het plangebied zich in of nabij beschermingszones voor natte natuur?  
Nee

Nee  
Inrichting en beheer   1. Bevinden zich in of nabij het plangebied wateren die in eigendom of beheer zijn bij het waterschap?
2. Heeft het plan herinrichting van watergangen tot doel?  
Ja


Nee  
Aandachtsthema's  
Recreatie   1. Bevinden zich in het plangebied watergangen en/of gronden in beheer van het waterschap waar actief recreatief medegebruik mogelijk wordt?   Nee  
Cultuur- historie   1. Zijn er cultuurhistorische waterobjecten in het plangebied aanwezig?   Nee  

Riolering en afvalwaterketen
Het afvalwater neemt door de ontwikkelingen in het plangebied met maximaal 0,2 m3/uur toe. Het afvalwater wordt gescheiden van het hemelwater afgevoerd naar het gemengde rioolstelsel van het sportpark. Ook het afstromende water van de wasplaats wordt naar het gemengde rioolstelsel afgevoerd, hierop zijn de bepalingen uit de Wet milieubeheer van toepassing.

Aangrenzend aan het plangebied is het tracé van een nieuwe persleiding van het waterschap Rijn en IJssel gepland. In de zonering van de persleiding worden geen ontwikkelingen toegestaan die de bereikbaarheid van de persleiding kunnen belemmeren. In de voorschriften zijn regels opgenomen om de leiding zelf en bereikbaarheid ervan te waarborgen.

Wateroverlast oppervlaktewater
Ten gevolge van het plan neemt het verhard oppervlak toe met circa 5000 m2. Om wateroverlast, kwantitatief en kwalitatief, nu en in de toekomst te voorkomen wordt het regenwater niet afgevoerd naar het rioolstelsel maar volgens de trits vasthouden – bergen – afvoeren behandeld. In het plan is ruimte gereserveerd voor greppels (eventueel in combinatie met IT-riolering). Voor de gehanteerde uitgangspunten bij de dimensionering van de voorzieningen wordt verwezen naar het rapport Waterstructuurplan Brandweerkazerne Doetinchem (Tauw 22 juni 2010). Dit is bijlage 9 van deze toelichting.

Grondwateroverlast
In het plangebied bevinden zich lokaal slecht doorlatende lagen. Het ontbreken van drainage in het huidige sportveld maakt het onwaarschijnlijk dat dit tot problemen leidt. Om grondwateroverlast of overlast van stagnerend hemelwater in de toekomstige situatie te voorkomen zijn de volgende maatregelen genomen: infiltreren van hemelwater onder de slecht doorlatende kleilaag. Ter plaatse van de inrit en de riolering zal de kleilaag door het zandcunet worden doorbroken.

Oppervlaktewaterkwaliteit
Vanuit het plangebied wordt hemelwater via greppels (eventueel in combinatie met IT-riolering) geloosd op het oppervlaktewatersysteem. Het plan maakt geen functies mogelijk die tot extra belasting van de waterkwaliteit leiden. Het water afkomstig van de wasplaatsen wordt op het vuilwaterstelsel aangesloten.

Volksgezondheid
Het in het gebied aanwezige oppervlaktewater heeft voldoende doorstroming om ook in het zomerseizoen van voldoende kwaliteit te zijn. De huidige overstort van het gemengde rioolstelsel voldoet aan de eisen om milieuhygiënische risico's tot een minimum te beperken. Door de beperkte toename van de vuilwaterhoeveelheid wordt verwacht dat de overstort niet vaker in werking zal treden dan in de huidige situatie.

Inrichting en beheer
Nabij het plangebied bevindt zich een watergang met vijverpartijen welke uitmondt in de Oude IJssel. De watergang en vijvers zijn in beheer van de gemeente, de Oude IJssel bij het waterschap Rijn en IJssel. Het voornemen is vanuit het plangebied op deze watergang te lozen.

Afstemming met de waterbeheerder
Het rapport Waterstructuurplan Brandweerkazerne Doetinchem (Tauw 22 juni 2010, bijlage 9) is in nauw overleg met het waterschap opgesteld. Bij het opstellen van de waterparagraaf is rekening gehouden met de opmerkingen die het waterschap Rijn en IJssel d.d. 29 juni 2010 gemaakt heeft op het voorontwerpbestemmingsplan.