direct naar inhoud van 5.3 Toelichting op de regels
Plan: Brandweerkazerne - 2012
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0222.R12B014A-0005

5.3 Toelichting op de regels

De regels bestaan uit de volgende onderdelen:

  • hoofdstuk I: Inleidende regels;
  • hoofdstuk II: Bestemmingsregels;
  • hoofdstuk III: Algemene regels;
  • hoofdstuk IV: Overgangs- en slotregels.
5.3.1 Inleidende regels

De inleidende regels omvatten de in de planregels gebruikte begripsomschrijvingen en afkortingen (artikel 1) en de wijze van meten (artikel 2).

5.3.2 Bestemmingsregels

In de bestemmingsregels zijn de regels voor de verschillende bestemmingen omschreven. Elke bestemmingsregel is, overeenkomstig het Handboek van de provincie Gelderland (uitgave mei 2006) en de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (2008), in beginsel opgebouwd uit:

  • een bestemmingsomschrijving: een omschrijving van de doeleinden waarvoor de gronden zijn bestemd en de toegelaten bijbehorende bebouwing;
  • de bouwregels: deze bevatten de voorgeschreven maatvoering van de bouwwerken;
  • nadere eisen;
  • afwijken van de bouwregels;
  • specifieke gebruiksregels;
  • afwijken van de gebruiksregels;
  • omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden;
  • wijzigingsbevoegdheid.
5.3.2.1 Bedrijf

De bestemming bedrijf is nader aangeduid met de hoofdletter B. Het bestemmingsplan is opgesteld om specifiek de nieuwbouw van een brandweerkazerne mogelijk te maken. Daarom is de specifieke aanduiding 'brandweerkazerne' aan het bestemmingsvlak toegekend.

Ondergeschikt aan de bestemming Bedrijf is het gebruik voor kantoorfuncties toegestaan. Dit moet dan wel ten dienste van de bestemming zijn. Ook is op deze wijze een bedrijfsrestaurant/kantine mogelijk.

Binnen de bestemming is bouwvlak aangegeven waarbinnen de gebouwen moeten komen. Met deze bepaling wordt zoveel mogelijk voorkomen dat een rommelig en onoverzichtelijk aanzicht ontstaat op het terrein. Onder voorwaarden is daar voor bepaalde ondergeschikte bouwwerken een afwijking voor mogelijk. Met een goot- en bouwhoogte is aangegeven welke massa binnen het bouwvlak gedacht is.

Buiten het bouwvlak zijn bouwwerken geen gebouwen zijnde toegelaten. De in de regels gebruikte term 'naar de weg gekeerde bouwgrens' moet gezien worden vanuit de nieuwe ontsluitingsweg.

Omdat de brandweer op het kazerneterrein onder meer oefent met onklare voertuigen en ander materiaal, is in de specifieke gebruiksregels aangegeven dat de opslag van bepaalde goederen toegelaten is, als het voor de bedrijfsvoering nodig is.

5.3.2.2 Verkeer

De bestemming Verkeer is toegekend aan de gronden met een ontsluitende en verkeersdoorstromende functie. Ook is de bestemming toegekend aan bermen, parkeerplaatsen en niet structurele groenvoorzieningen. In de regels van deze bestemming is een beperkte bebouwingsregeling opgenomen voor gebouwen ten behoeve van de bestemming zoals nutsvoorzieningen. Ook is voor deze bestemming een bebouwingsregeling opgenomen voor bouwwerken geen gebouwen zijnde die thuis horen bij wegen, zoals straatmeubilair, straatverlichting, e.d. Binnen de regels zijn afwijkingsregelingen opgenomen om onder voorwaarden van de maximale bouwhoogte te mogen afwijken.

5.3.2.3 Leiding - Leidingstrook en Waarde - Archeologische verwachting 1

Binnen de dubbelbestemming Leiding - Leidingstrook wordt de ondergrondse liggende hoge druk gastransportleiding beschermd. Dit is vormgegeven met een dubbelbestemming in combinatie met de aanduiding 'specifieke vorm van leiding - gas).

De dubbelbestemming Waarde - Archeologische verwachting 1 is opgenomen voor de gronden waar uit het eerste archeologische onderzoek bleek dat verder archeologisch onderzoek nodig is. Dit nadere onderzoek is nog niet uitgevoerd. Om die reden is een dubbelbestemming nodig. Dit is verder uitgelegd in paragraaf 4.7.

In de regels bij deze bestemmingen is een voorrangsregeling opgenomen met het oog op de bescherming van de belangen en de aanwezige waarden. De gebruiks- en bebouwingsmogelijkheden van de onderliggende bestemmingen worden hierdoor beperkt.

In de zones mogen geen bouwwerken en werken worden uitgevoerd. Met een omgevingsvergunning voor werken en werkzaamheden kan van het bouwverbod worden afgeweken.

5.3.3 Algemene regels

De algemene of aanvullende regels tenslotte vormen een set algemene regels die op alle onderdelen van het plan van toepassing zijn.

De anti-dubbeltelregel is opgenomen om te voorkomen dat, wanneer volgens een bestemmingsplan bepaalde bouwwerken niet meer dan een bepaald deel van een bouwperceel mogen beslaan, het open gebleven terrein niet nog eens meetelt bij het toestaan van een ander gebouw of bouwwerk, waaraan een soortgelijke eis wordt gesteld. De formulering van de anti-dubbeltelregel wordt bindend voorgeschreven in artikel 3.2.4 van het Besluit ruimtelijke ordening.

De algemene bouwregels bevat een algemene regeling voor een geringe overschrijding van bouwgrenzen door ondergeschikte onderdelen van gebouwen. Met een afwijking is een iets grotere overschrijding toe te staan. De overschrijding van de bouwgrenzen is wel beperkt. Ook is een bepaling opgenomen voor bestaande maten en voor ondergronds bouwen.

De algemene gebruiksregel luidt dat het verboden is om gronden en opstallen te gebruiken in strijd met de bestemming. Gebruik ten behoeve van de realisering en/of handhaving van de bestemming of het normale onderhoud van de gronden en/of bouwwerken wordt toegelaten.

In de algemene aanduidingsregels is de regeling voor de veiligheidszone voor lpg opgenomen.

De algemene afwijkingsregels voorzien in de mogelijkheid om op ondergeschikte onderdelen af te wijken van de regels van het bestemmingsplan. De 10% afwijking is in dit plan normaal opgenomen. Deze 10%-regels zijn niet meer van toepassing voor de gronden met de bestemming 'Wonen'. Deze bestemming komt niet in het voorliggende bestemmingsplan voor, dus dit hoeft niet in de regels tot uitdrukking te komen.

De in het plan opgenomen wijzigingsbevoegdheid laat meer ingrijpende afwijkingen toe en wordt daarom gekoppeld aan een zwaardere procedure dan die voor het verlenen van een afwijking.

Bij overige regels is een koppeling aangebracht met andere wet- en regelgeving, als daar in de regels naar verwezen wordt.

5.3.4 Overgangs- en slotregels

In de loop van de tijd kan het gebruik van gronden of bouwwerken gaan afwijken van datgene wat mogelijk is op basis van het bestemmingsplan. In de overgangsregels wordt geregeld in hoeverre deze afwijkingen positief bestemd worden. Daar waar maten van bestaande legale bouwwerken op het moment van de terinzagelegging van het ontwerp meer bedragen dan is voorgeschreven in het nieuwe bestemmingsplan, gelden deze maten ingevolge het in het bestemmingsplan neergelegde overgangsrecht als maximum.

De naam van het plan wordt in de slotregel aangehaald.