direct naar inhoud van 4.8 Water
Plan: Saronixterrein e.o. - 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0222.R36B025A-0003

4.8 Water

4.8.1 Watertoets

Eind 2000 heeft het kabinet het standpunt “Anders omgaan met water” vastgesteld. Het op een andere manier omgaan met water én ruimte is nodig om in de toekomst bescherming te bieden tegen overstromingen en wateroverlast. De watertoets is een instrument dat ruimtelijke plannen toetst aan de mate waarin zij rekening houden met het beleid om het water meer ruimte te geven. De watertoets heeft als doel om in een vroegtijdig stadium alle relevante partijen te betrekken bij het opstellen van een wateradvies. De toets heeft betrekking op alle wateren en alle waterhuishoudkundige aspecten die van betekenis zijn voor het gebruik en de functie van het plangebied en de directe omgeving van het gebied, bijvoorbeeld veiligheid (overstromingsgevaar), wateroverlast en waterkwaliteit. Deze toets is opgenomen in subparagraaf 4.8.4.

4.8.2 Watersysteem

Het plangebied ligt in het stroomgebied van de Oude IJssel, dat in de Watervisie van het Waterschap Rijn en IJssel als " basissysteem" is gekarakteriseerd. De ondergrond in de gehele regio bestaat uit fijn en grof zand. Het plangebied ligt op de rand van het gebied waar de scheidende kleilaag van de formatie van Drenthe voorkomt, deze ligt ten westen van het gebied en komt waarschijnlijk in het plangebied zelf niet voor.

Het tussen de Energiebrug en Europabrug gelegen deel van de Oude IJssel vormt aan de zuidzijde de grens van het plangebied. De Oude IJssel is een watergang in eigendom en beheer van het waterschap Rijn en IJssel. De watergang aan de westzijde van het plangebied langs de Energieweg watert af op de Oude IJssel en is eveneens in eigendom en beheer van het waterschap.

In het stedelijke gebied is de waterhuishouding in eerste instantie gericht op het voorkomen van (grond)wateroverlast. Bij de aanleg van de wegen en het ontwikkelen van de bouwgrond is ervoor gezorgd dat de drooglegging van het gebied in relatie met het grondwaterpeil in voldoende mate gezekerd werd. De huidige grondwaterpeilen zijn laag genoeg om een goede drooglegging te garanderen. Het plangebied ligt in het rioleringsdistrict Zaagmolenpad.

4.8.3 Waterplan

In paragraaf 2.4.7 is het Waterplan Doetinchem behandeld. Het beleid dat daarin is verwoord is vertaald in deze waterparagraaf.

4.8.4 Waterhuishoudkundige aspecten

Aan de hand van de "Handreiking Watertoets" is het aspect water in onderhavig plangebied meegenomen. In onderstaande tabel wordt aangegeven welke waterhuishoudkundige aspecten een rol spelen in de bestaande en de toekomstige waterhuishouding van het plangebied.

Thema   Toetsvraag   Relevant   Intensiteit  
Veiligheid   1. Ligt in of binnen 20 meter vanaf het plangebied een waterkering? (primaire waterkering, regionale waterkering of kade)
2. Ligt het plangebied in een waterbergingsgebied of winterbed van een rivier?  
Nee


Nee  
2


2  
Riolering en Afvalwaterketen   1. Is de toename van het afvalwater (DWA) groter dan 1m3/uur? (+/- 220 bewoners en enkele medewerkers > +/- 1,5 m³/uur)
2. Ligt in het plangebied een persleiding van WRIJ?
3. Ligt in of nabij het plangebied een RWZI of rioolgemaal van het waterschap?  
Ja


Nee

Nee  
2


1

1  
Wateroverlast (oppervlaktewater)   1. Is er sprake van toename van het verhard oppervlak met meer dan 2500m2?
2. Is er sprake van toename van het verhard oppervlak met meer dan 500m2?
3. Zijn er kansen voor het afkoppelen van bestaand verhard oppervlak?
4. In of nabij het plangebied bevinden zich natte en laag gelegen gebieden, beekdalen, overstromingsvlaktes?  
Nee

Nee

Ja

Nee  
2

1

1

1  
Oppervlakte-
waterkwaliteit  
1. Wordt vanuit het plangebied (hemel)water op oppervlaktewater geloosd?   Ja
 
1  
Grondwater-
overlast  
1. Is in het plangebied sprake van slecht doorlatende lagen in de ondergrond?
3. Is in het plangebied sprake van kwel?
4. Beoogt het plan dempen van perceelsloten of andere wateren?
5. Beoogt het plan aanleg van drainage?  
Nee

Nee
Nee

Nee  
1

1
1

1  
Grondwater-
kwaliteit  
1. Ligt het plangebied in de beschermingszone van een drinkwateronttrekking?   Nee   1  
Inrichting en beheer   1. Bevinden zich in of nabij het plangebied wateren die in eigendom of beheer zijn bij het waterschap?
2. Heeft het plan herinrichting van watergangen tot doel?  
Nee


Nee  
1


2  
Volksgezondheid   1. In of nabij het plangebied bevinden zich overstorten uit het gemengde stelsel?
2. Bevinden zich, of komen er functies, in of nabij het plangebied die milieuhygiënische of verdrinkingsrisico’s met zich meebrengen (zwemmen, spelen, tuinen aan water)?  
Nee

Nee

 
1

1  
Natte natuur   1. Bevindt het plangebied zich in of nabij een natte EVZ? (Het plangebied heeft geen invloed op de natte EVZ Oude IJssel)
2. Ligt in of nabij het plangebied een HEN of SED water?
3. Bevindt het plangebied zich in beschermingszones voor natte natuur?
4. Bevindt het plangebied zich in een Natura 2000-gebied?  
Nee


Nee

Nee

Nee  
2


2

1

1  
Verdroging   1. Bevindt het plangebied zich in een TOP-gebied?   Nee
 
1  
Recreatie   1. Bevinden zich in het plangebied watergangen en/of gronden in beheer van het waterschap waar actief recreatief medegebruik mogelijk wordt?   Nee   2  
Cultuurhistorie   1. Zijn er cultuurhistorische waterobjecten in het plangebied aanwezig?   Nee   1  

Toelichting per relevant waterhuishoudkundig aspect

Veiligheid

Na ontvangst van de betreffende regelingen van het Waterschap worden ter bescherming van de waterkering en beschermingszones specifieke regels het bestemmingsplan opgenomen. Een deel van de gronden is gelegen in het winter- /zomerbed van de rivier Oude IJssel.

Riolering en oppervlaktewaterkwaliteit

Het plangebied maakt deel uit van het rioleringsdistrict Zaagmolenpad. Het gedeelte ten oosten van de IJsselstraat is voorzien van een gemengd rioolstelsel. Het deel tussen IJsselstraat en Energieweg is c.q. wordt voorzien van een IT-stelsel en wadi's voor de gescheiden afvoer van hemelwater.

Het ingezamelde afvalwater loost op het rioolgemaal Zaagmolenpad en wordt met behulp van een persleiding verder afgevoerd naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Etten. Er ligt een vuilwateroverstort op de Oude IJssel ter hoogte van de IJsselstraat/Jaagpad. In het kader van de basisinspanning is hier een bergbezinkbassin aangelegd.

Hemelwater van dakoppervlakten of wegen stroomt zoveel mogelijk oppervlakkig af in wadi's of wordt opgevangen in een IT-riool. Bij toekomstige ontwikkelingen geldt dat particulieren conform het GRP 2010-2015 het hemelwater als regel op eigen terrein dienen op te vangen.

Wateroverlast (oppervlaktewater)

In het stedenbouwkundig plan Heelweg (waarvan Saronix een onderdeel is) is de structuur van het watersysteem opgenomen. Er komt één watergang in het gebied langs de Energieweg. De watergang loopt verder door in zuidelijke richting en watert af op de Oude IJssel.

Er komt een wadistructuur van noord naar zuid. Deze bestaat uit twee wadi's. Hemelwater van straten en daken langs de wadi's wordt rechtstreeks naar de wadi's afgevoerd. In het gebied ten zuiden van het Zaagmolenpad zullen ook wadi's worden aangelegd. Deze krijgen geen verbinding met de wadi's binnen het plangebied Heelweg. Het overige hemelwater wordt afgevoerd via IT riolen. De wadi's krij-gen aan beide uiteinden een slok-op zodat ze kunnen overlopen in het IT-riool. De IT-riolen kunnen via de slok-ops overstorten op de wadi's. De IT-riolen kunnen ook overstorten op de watergang langs de Energieweg. Het DWA riool in het gebied zal worden aangesloten op het gemengde stelsel in het Zaagmolenpad, dat langs de zuidkant van het plangebied loopt.

In het plandeel Saronix komen geen wadi's, het water wordt geleidt naar de wadi's in het naastgelegen plangebied.

Grondwaterkwaliteit

Op het voormalige Saronixterrein op de hoek van de Keppelseweg en de IJsselstraat zijn vluchtige organische koolwaterstoffen aangetroffen in de bodem. Deze verontreiniging verplaatst zich op dit moment niet of nauwelijks in de richting van de Oude IJssel. Door infiltratie van hemelwater kan de verontreiniging mogelijk verplaatst worden. Bij verdere ontwikkelingen in het plangebied (plan Heelweg) dient hiermee rekening gehouden te worden.

Natte natuur

Het functioneren van de EVZ/EHS Oude IJssel mag niet negatief beïnvloed worden door toekomstige ontwikkelingen. De inpassing van het bergbezinkbassin aan de IJsselstraat in de EVZ zone is goedgekeurd door het waterschap.

Inrichting en beheer

De Oude IJssel is in beheer en onderhoud bij het Waterschap Rijn en IJssel. De Oude IJssel heeft tevens een functie voor vaarwegbeheer. De watergang langs de Energieweg is in beheer en onderhoud bij de gemeente Doetinchem.

Overleg met de waterbeheerder

De watertoets voor plan Heelweg (rapport Witteveen en Bos d.d. 13 september 2006, nummer DTC 123-9-1 zie Bijlage 8) is in gezamenlijk overleg met de waterbeheerder opgesteld.