direct naar inhoud van 4.2 Bodem
Plan: Koksgoedweg bij 1 - 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0222.R50B218A-0004

4.2 Bodem

Bij een bestemmingsplan moet worden bepaald dat de bodem geschikt is voor de beoogde bestemming. Daarom is voor het plangebied een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd. Dit verkennend bodemonderzoek is als bijlage 3 bij dit bestemmingsplan gevoegd.

Resultaten bodemonderzoek

Uit het vooronderzoek is gebleken dat de locatie als historisch onverdacht kan worden aangemerkt, met uitzondering van een aanwezig puinpad.

Tijdens het veldwerk is in de bovengrond tot circa 90 cm onder maaiveld een sterke puinverhardingslaag aangetroffen. Omdat het puinpad verdacht was voor het voorkomen van asbest is in het kader van genoemd bodemonderzoek ook een verkennend asbestonderzoek uitgevoerd. Er werden daarbij visueel asbestverdachte materialen in de puinverharding waargenomen. De gemeten asbest-concentraties bevinden zich echter ruim onder de restconcentratienorm voor asbest, zodat er geen saneringsnoodzaak is.

De puinverharding van het puinpad wordt separaat ontgraven en - na partijkeuring – op een milieuhygiënisch verantwoorde wijze afgevoerd.

Uit de analyses van de grond- en grondwatermonsters is gebleken dat:

  • de bovengrond licht verontreinigd is met kobalt, koper, lood, zink, kwik en PAK;
  • de ondergrond licht verontreinigd is met koper;
  • het grondwater licht verontreinigd is met barium.

Deze lichte verontreinigingen worden toegeschreven aan het voorkomen van puin- en kooldeeltjes in de bovengrond, diffuus verspreide verontreinigingen of verhoogde achtergrondgehalten en leveren geen risico's op voor de volksgezondheid.

Conclusie

Omdat alleen lichte bodemverontreinigingen zijn aangetroffen, is een nader bodemonderzoek niet noodzakelijk. Er is geen sprake is van een bodemverontreiniging die een beperking of belemmering vormt voor de beoogde ontwikkeling van de locatie.

Grondverzet vanaf de locatie dient plaats te vinden volgens de bepalingen en de beperkingen van het Besluit bodemkwaliteit en het gemeentelijk grondverzetbeleid (toetsing aan de bodemkwaliteitskaart en de bodemfunctiekaart).
Dit houdt voor de onverdachte grond (weiland) in dat zonder een aanvullende partijkeuring vrij grondverzet mogelijk is binnen de regio Achterhoek op basis van de geldende bodemkwaliteitskaart. Het grondverzet moet tijdig worden gemeld aan die gemeente waar de partij te ontgraven grond weer als bodem wordt toegepast.