direct naar inhoud van 2.1 Bouwgeschiedenis en ruimtelijke structuur
Plan: Steverinkstraat bij 39 - 2009
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0222.R07B218A-0004

2.1 Bouwgeschiedenis en ruimtelijke structuur

Het plangebied is gelegen in een landelijk gebied die volgens de (concept) Nota “Ruimtelijke Kwaliteit” van de regio Achterhoek is ingedeeld in de zone: “Heideontginningen”. Dit is een globale zonering.

afbeelding "i_NL.IMRO.0222.R07B218A-0004_0002.jpg"

De omgeving van het plangebied heeft echter door de ligging op de rand van het dorp Gaanderen ook kenmerkende elementen van het “Kampen of Oude Hoeven landschap” door de verspreide boerderijen, de slingerende verbindende wegenstructuur en het reliëf met steilranden en verhoogde “Eenmansessen” of “Kampen”. Aan de westzijde van het plangebied grenst de stuifduinengordel op de oude oeverwal van de Oude IJssel die door Gaanderen loopt. Het plangebied ligt op de landschappelijke grens van het beboste stuifduingebied, de kampen en het heideontginningengebied ten noordwesten van de bouwlocatie. Het is een gebied met een gemengd grondgebruik van akkers en weiden.

De ruimtelijke structuur van de omgeving van het plangebied wordt aan de zuidwestzijde primair bepaald door de voornoemde stuifduingordel met opgaand bos. Ten westen van het plangebied ligt een zone met oudere boerderijen en kampen. Ten noordwesten van het plangebied ligt een open agrarisch gebied met kenmerken van een es (gemeenschappelijke aaneengesloten kampen) bepaald door een centraal open agrarisch gebied met boerderijen in de rand en een ringvormige wegenstructuur.

Ten noordwesten van het plangebied ligt de Gaanderheide. Dit gebied betreft, zoals de naam al aangeeft, een landschappelijke zone van jonge heideontginningen. De wegenstructuur is kenmerkend stervormig uitwaaierend en daarna met grotere rechtstanden.

Het plangebied ligt in een landelijke buurtschap met overwegend burgerwoningen en voormalige agrarische bebouwing. De afstand tussen de woningen is gevarieerd, plaatselijk aansluitend en plaatselijk met landschappelijke openingen. Het is een aantrekkelijk gebied met een geleidelijke overgang van landschap naar de dichte bebouwing van de buurten en wijken van Gaanderen.