direct naar inhoud van 4.9 Cultuurhistorie
Plan: Binnenstad en De Veentjes - 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0222.R01B194A-0003

4.9 Cultuurhistorie

Het beschermen van cultuurhistorische waarden is wettelijk verplicht. Cultuurhistorische waarden is de verzameling van:

Historisch landschappelijk erfgoed
Historisch landschappelijke erfgoed is het cultuurlandschap, bijvoorbeeld verkavelingpatronen, bosjes, landgoederenzones of ontginningsassen.
Ondanks het feit dat het plangebied volledig bebouwd is, kan het landschappelijk erfgoed hier wel kort genoemd worden. Het centrum van Doetinchem is bovenop een rivierduin gebouwd wat op verschillende plaatsen in de stad en aan de randen ook goed zichtbaar is. De hoogteverschillen zijn Nederlands en dus bescheiden, maar de ruimtelijke kwaliteit zou totaal anders zijn zonder het aanwezig reliëf.
Een bijzonder landschappelijk element is de Doetinchemse Slinge. Een bescheiden beekloop die eeuwen terug al vanuit het noordoosten richting stad voerde werd benut voor het voeden van de middeleeuwse grachten. Nu nog is hij ondergronds aanwezig en gevangen in het riool onder de Raadhuisstraat.

Historisch stedenbouwkundig erfgoed
Historisch (steden)bouwkundige waarden zij het gebouwde erfgoed zoals kastelen, kerken, oude boerderijen of landhuizen, maar ook stedenbouwkundige elementen zoals beschermde stads- of dorpsgezichten.
Het centrum kent werkelijk een zeer uitgebreide collectie bebouwingstypen en –stijlen, maar de bebouwing uit de naoorlogse periode neemt een heel belangrijk deel in. De gemeente heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar cultuurhistorisch waardevolle bebouwing in het plangebied. Daaruit komt naar voren dat er verschillende cultuurhistorisch waardevolle bebouwing in het plangebied aanwezig is. Dit onderzoek is inmiddels vastgesteld door de gemeenteraad en opgenomen bij de erfgoedverordening.
De erfgoedverordening is reeds toetsingskader voor het verlenen van omgevingsvergunningen voor deze cultuurhistorisch waardevolle panden.

Archeologisch erfgoed
Archeologische waarden zijn sporen en vondsten die door mensen(werk) in het verleden in de grond zijn achtergebleven. Bijvoorbeeld potscherven, resten van voedselbereiding, graven, maar ook verkleuringen in de grond waaraan te zien is dat er vroeger een huis heeft gestaan of een sloot heeft gelopen. Een verzamelterm is 'archeologische waarden'. Alle archeologische waarden bij elkaar noemen we het 'bodemarchief'.
Het zal duidelijk zijn dat een betere bescherming van het bodemarchief en vooral ook het tijdig meewegen van de archeologische belangen vraagt om een zo goed mogelijk inzicht in de verwachte ligging, verspreiding en aard van het bodemarchief. Om deze reden heeft de gemeente Doetinchem (mede als uitvoering van de nota cultuurhistorie) een archeologische beleidskaart laten opstellen waarop de archeologische vindplaatsen en verwachtingszones zijn aangegeven.
Dit onderzoek is inmiddels vastgesteld door de gemeenteraad en opgenomen bij de erfgoedverordening. De erfgoedverordening is reeds toetsingskader voor het verlenen van omgevingsvergunningen in deze archeologisch waardevolle gebieden.

Vertaling cultuurhistorie in dit bestemmingsplan
Aangezien dit bestemmingsplan voorziet in het vastleggen van de huidige situatie en er geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt, is nader onderzoek naar cultuurhistorische waarden niet nodig.

De Doetinchemse Slinge is in dit bestemmingsplan vertaald met een specifieke bestemming die de aanwezigheid beschermd en gebruik en onderhoud mogelijk maakt.
In dit bestemmingsplan worden monumenten niet meer aangeduid. De opname van monumenten in een bestemmingsplan heeft uitsluitend een attentiewaarde.
Voor de te beschermen cultuurhistorische waardevolle gebouwen is in dit bestemmingsplan de aanduiding 'cultuurhistorische waarde' opgenomen. Aan deze aanduiding is een sloopvergunningstelsel gekoppeld. Dit houdt in dat zonder vergunning geen sloopwerkzaamheden mogen plaatsvinden. Het voornaamste doel van de sloopvergunning is de bescherming van de cultuurhistorisch waardevolle panden tegen ernstige aantasting en sloop. De volgende panden zijn voorzien van een aanduiding:

  • Boliestraat 1- 7
  • Dr. Huber Noodtstraat 40-42
  • Gart Seevinckgang 2-10
  • Gasthuisstraat 11-13
  • Grutstraat 28
  • Grutstraat 31-33
  • Heezenstraat 6-8
  • Hovenstraat 8
  • Kapoeniestraat 52
  • Korte Heezenstraat 1
  • Korte Heezenstraat 3-11
  • Simonsplein 3-4
  • Simonsplein 9
  • Simonsplein 10-11
  • Simonsplein12-13
  • Simonsplein 14-16
  • Waterstraat 1-3

De archeologische verwachtingswaarden worden opgenomen met een dubbelbestemming Waarde - Archeologie. Afhankelijk van de (verwachtings)waarde in een (deel)gebied zal het beschermingsregime meer of minder streng zijn.

Het aspect cultuurhistorie is verwerkt en vormt geen belemmering voor de uitvoering van dit plan.