direct naar inhoud van 3.5 Gemeentelijk beleid
Plan: Mgr. Hendriksenstraat 18 - 2010
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0222.R07P228A-0003

3.5 Gemeentelijk beleid

3.5.1 Beleidskader Hergebruik Vrijgekomen Agrarische Bedrijfsbebouwing

De gemeente Doetinchem heeft op 19 april 2007 het beleidskader "Hergebruik Vrijgekomen Agrarische Bedrijfsbebouwing, Nieuwe landgoederen en Landelijk wonen in het buitengebied" vastgesteld (VAB-beleid). Onder meer het beleid van de gemeente ten aanzien van hergebruik van vrijkomende gebouwen voor wonen wordt in dit document behandeld. De gemeente houdt als leidraad dat vooral monumentale of karakteristieke bebouwing kan worden hergebruikt voor woningen. Nadat de woning is gerealiseerd is een verdere vergroting van de woning niet mogelijk. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

  • op een perceel is toegestaan maximaal twee gebouwen te verbouwen tot woningen;
  • naast de woningen die reeds aanwezig zijn mogen door hergebruik maximaal vier nieuwe woningen toegevoegd worden;
  • als voorwaarde geldt dat alleen monumentale en karakteristieke bebouwing, of bebouwing die geschikt is te maken voor een functie wonen, wordt hergebruikt en alle overige voormalige bedrijfsgebouwen worden gesloopt;
  • voor bijgebouwen, aan- en uitbouwen en overkappingen mag nieuwbouw worden toegestaan tot een gezamenlijke oppervlakte van maximaal 75 m2 per woning;
  • verbouwing wordt uitsluitend toegestaan indien de eventueel aanwezige cultuurhistorische uitstraling niet wordt aangetast, de initiatiefnemer moet hiervoor een advies van een deskun-dige overleggen en indien de landschappelijke inpassing vastgelegd is in een landschappelijk inpassingspan;
  • bij het hergebruik als woning(en) worden milieuaspecten zoals geluid, luchtkwaliteit en ex-terne veiligheid betrokken in de afweging. Het hergebruik mag niet leiden tot beperking van de ontwikkelingsmogelijkheden van bestaande (agrarische) bedrijven in de omgeving, zoals in de Wet milieubeheer geregeld.

Het behoud van karakteristieke of monumentale bebouwing wordt in het gemeentelijk beleidska-der aangemerkt als vorm van verevening. Voorkomen moet worden dat bebouwing die karakteristiek is in het landschap in het kader van de VAB-regeling gesloopt wordt. Karakteristieke en/of monumentale bebouwing mag zonder verevening en 50% reductie van het overige bebouwd op-pervlak een nieuwe functie krijgen. Wel is het gewenst om bij de planvorming ernaar te streven dat ontsierende bebouwing op het erf verwijderd wordt, als deze geen nieuwe functie heeft bij het nieuwe gebruik.

Toets plan

De functieverandering in onderhavig plan biedt maatwerk in het behoud van karakteristieke be-bouwing. Hierbij moet aan de 50%-regeling worden voldaan.

3.5.2 Bestemmingsplan parapluherziening buitengebied

De gemeente Doetinchem heeft het bestemmingsplan parapluherziening buitengebied vastgesteld op 10 september 2009. Dit bestemmingsplan heeft als doel het vigerende beleid inzake onder andere vrijgekomen agrarische bedrijfsbebouwing om te zetten in eenduidige, duidelijke en handhaafbare regels.

Toets plan

De parapluherziening gaat in op de relevante beleidspunten die voorgaand reeds zijn behandeld. Gezien het feit dat de aanvragen van onderhavige ontwikkeling van (ver) voor de vaststelling van de herziening liggen, is het met name van belang dat onderhavige ontwikkelingen in lijn zijn met de parapluherziening.