direct naar inhoud van 2.1 Bouwgeschiedenis en ruimtelijke structuur
Plan: Oosseld en Wijnbergen - 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0222.R20B001A-0003

2.1 Bouwgeschiedenis en ruimtelijke structuur

Het plangebied valt uiteen in een tweetal hoofdgebieden:

  • Wijnbergen
  • Oosseld

Wijnbergen

Het deelgebied Wijnbergen is gelegen aan de zuidkant van Doetinchem. Het wordt globaal omsloten door de Europaweg, Bedrijvenweg, Oude IJssel en de Torontostraat. De exacte begrenzing is op de plankaart opgenomen.

In het verleden bleek de hoge ligging voldoende garantie te bieden tegen overstroming door het periodiek wassende water van de Oude IJssel. Later werden ook de lager gelegen gronden in het rivierdal geoccupeerd. De ontsluiting werd verbeterd door nieuwe wegen, maar de belangrijkste wegen bleven echter die op de hogere gronden, waarmee verbindingen met omliggende dorpen, buurtschappen e.d. tot stand kwamen. Ter hoogte van Wijnbergen was het dal van de Hollandse IJssel nauwer dan op andere plaatsen. Hierdoor werd de hoger gelegen Doetinchemseweg één van de belangrijkste wegen door het gebied.

De kleine kern Wijnbergen vormt een opvallend element in het landschap. Wijnbergen is ontstaan rond het jaar 1728 langs de Doetinchemseweg op een rivierduin. In dat jaar werd de Sint Martinuskerk gebouwd. Hieromheen ontstond een clustering van vestigingen van aan de agrarische sector verwanten bedrijven en voorzieningen voor de bevolking. Langs het bebouwingslint van de kern Wijnbergen hebben zich ook aan de agrarische sector verwante bedrijven gevestigd (o.a. molen, smederij, café, winkel). De kern Wijnbergen heeft zich ontwikkeld als een zelfstandige eenheid met onder andere een eigen kerk en school.

Langs de diverse landwegen en soms verspreid in het land is op de lagere gronden een dunne verspreide bebouwing van onder meer agrarische oorsprong te vinden.

In de loop van de 20e eeuw hebben de stedelijke ontwikkeling van Doetinchem en de aanleg van de A18 een stempel gedrukt op het landschap van het plangebied. Een voorbeeld hiervan is de bouw van bedrijventerrein ten zuiden van het plangebied, gelegen ten noorden van de A18. De bebouwing van dit bedrijventerrein schermt het plangebied af van de A18.

Het glooiende landschap zorgt binnen het plangebied voor opvallende hoogteverschillen. Het glooiend terrein met weilanden en akkers kent hoogteverschillen van circa 5 meter. De Kapperskolk is lager gelegen en is een verscholen water ingebed door opgaand groen.

Naast de kern Wijnbergen kende het overgrote deel van het gebied Wijnbergen een beperkt agrarisch gebruik maar met een reservering voor woningbouw. Deze reservering kreeg in 1999 ook een juridisch planologisch status via het bestemmingsplan Wijnbergen 1999 woongebied.

In 2009 is dit bestemmingsplan voor het oostelijke gedeelte uitgewerkt in uitwerkingsplan "Woongebied Wijnbergen 1e uitwerking Het Oosten. In hoofdstuk 2.2.1 wordt nader ingegaan op de ontwikkelingsmogelijkheden die dat bestemmingsplan biedt. Bij het opstellen van voorliggend actualisatieplan is nog geen start gemaakt met de realistie van het ontwikkelprogramma.

In 2011 is ook de planologische procedure afgerond voor Het Midden en Het Westen van woongebied Wijnbergen. In hoofdstuk 2.2.2 wordt nader ingegaan op de ontwikkelingsmogelijkheden waarin het Tweede Uitwerkingsplan Wijnbergen - Het Midden en Het Westen voorziet. Bij het opstellen van voorliggend actualisatieplan is gestart met de realisatie van het ontwikkelprogramma. De eerste woningen zijn eind 2012 opgeleverd.

Oosseld

Het deelgebied Oosseld wordt globaal begrenst door Terbogseweg, rijksweg A-18, spoorlijn, Dennenweg, Acacialaan, Patrijslaan, Meester Lovinklaan, Dennenweg, Oude Terbogseweg). De exate begrenzing is op de plankaart opgenomen.

De Doetinchemse wijk Oosseld heeft de afgelopen jaren een metamorfose ondergaan. In de jaren negentig van de 20e eeuw ontstond bij de woningbouwvereniging de wens om de wijk Oosseld te herstructureren. Deze naoorlogse wijk met laag- en middelhoogbouw, arbeiderswoningen en bejaardenwoningen was verouderd. De afgelopen jaren zijn 280 woningen gesloopt en inmiddels deels vervangen door nieuwbouw.
Op dit moment worden de laaste delen van de wijk herbouwd cq. laatste plannen uitgewerkt. Dan is Oosseld ook klaar voor de toekomst. Meer informatie over de afronding van de herstructurering is te vinden in paragraaf 2.2.3.