direct naar inhoud van 3.2 Provinciaal beleid
Plan: Oosseld en Wijnbergen - 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0222.R20B001A-0003

3.2 Provinciaal beleid

3.2.1 Streekplan Gelderland 2005 en aanvullende herzieningen

Het Streekplan Gelderland 2005, kansen voor de regio, is op 29 juni 2005 vastgesteld. Daarna heeft de provincie drie herzieningen vastgesteld, waarvan de herziening voor de herbegrenzing van EHS, vastgesteld op 1 juli 2009, relevant is voor Doetinchem. Het Streekplan bevat de beleidskaders voor de ruimtelijke ontwikkeling in Gelderland voor de komende 10 jaar.

afbeelding "i_NL.IMRO.0222.R20B001A-0003_0002.jpg"

Streekplankaart: Ruimtelijke ontwikkeling, uitsnede Doetinchem

Het streekplan verdeelt Gelderland ruwweg in drie soorten gebieden. Voor elk van deze gebieden is het beleid verschillend:

  • Het rode raamwerk
    Hier moet vooral de verstedelijking van Gelderland plaatsvinden. Het gaat om de zogeheten stedelijke netwerken:
    - stadsregio Arnhem-Nijmegen
    - de Stedendriehoek Apeldoorn-Zutphen-Deventer
    - Wageningen-Ede-Rhenen-Veenendaal
    - de regionale centra Tiel, Doetinchem en Harderwijk.
    Ook de landbouw-ontwikkelings-gebieden (LOG's) worden tot het rode raamwerk gerekend vanwege het provinciale belang daarvan.
    Specifiek voor de Achterhoek wordt genoemd:
      • a. Stedelijke transformatie: Doetinchem-Hamburgerbroek;
      • b. GIOS: Doetinchem-Wehl;
      • c. Uitvoering reconstructieplan.
  • Het groen-blauwe raamwerk
    In het groen-blauwe raamwerk geeft de provincie alle ruimte aan natuur. Verstedelijking is hier niet toegestaan, tenzij er een groot belang in het geding is. Dan moeten er wel compensatie-maatregelen worden getroffen. Het groene raamwerk omvat onder meer de Veluwe, de grote rivieren en grote delen van de nationale landschappen in de Achterhoek, het Rivierenland en de Gelderse Poort.
    Specifiek voor de Achterhoek wordt behoud en ontwikkeling ecologische verbindingen genoemd.
  • Het multifunctionele gebied
    Het staat gemeenten vrij zelf het ruimtelijk beleid voor multifunctionele gebieden te bepalen. Wel wil de provincie dat gemeenten rekening houden met waardevolle landschappen in deze gebieden. In de Achterhoek zijn dit zes gebieden waarvan alleen Hummelo en Keppel, Slangenburg in het grondgebied van de gemeente ligt. Ook worden handreikingen gegeven ten aanzien van landbouw, landschap, recreatie en toerisme, functieverandering, verevening, nieuwe landgoederen en bossen.

Het plangebied Oosseld en Wijnbergen - 2013 is gelegen binnen het rode raamwerk. Doetinchem is aangewezen als één van de regionale centra waar de verstedelijkging van Gelderland plaats kan vinde. De woningbouwontwikkeling in Wijnbergen en de herstructurering van Oosseld zijn hier onderdeel van. Voor het overige staan in het Streekplan Gelderland 2005 geen specifieke ontwikkelingen beschreven voor het plangebied.

3.2.2 Streekplanuitwerking zoekzones stedelijke functies en landschappelijke versterking

In de streekplanuitwerking Zoekzones stedelijke functies en landschappelijke versterking, d.d. 12 december 2006, wil de provincie voorzien in voldoende ruimtelijke reservering voor de behoefte aan stedelijke functies en een kwaliteitsslag bevorderen in het landelijk gebied. Met de streekplanuitwerking wil de provincie de procedures voor gemeentelijke plannen binnen deze zoekzones vereenvoudigen.

De zoekzones wonen, werken en kleine kernen zijn voor Doetinchem op onderstaande kaart weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0222.R20B001A-0003_0003.jpg"

uitsnede streekplankaart, rood: zoekzones wonen, paars: zoekzones werken, zwart: zoekzones kleine kernen

De woningbouwontwikkeling van Wijnbergen is in het verleden aangewezen als zoekzone voor wonen. De plannen daarvoor zijn helemaal uitgewerkt en vertaald in twee vastgestelde bestemmingsplannen:

  • Woongebied Wijnbergen 1e uitwerking Het Oosten, vastgesteld op 18-08-2009 en goedgekeurd op 8 oktober 2009;
  • Tweede Uitwerkingsplan Wijnbergen - Het Midden en Het Westen, vastgesteld op 09-08-2011;

De ontwikkeling van deze deelgebieden, welke één op één zijn overgenomen in voorliggende actualisatie, sluit aan op de doelstellingen zoals aangegeven in het streekplan.