direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Wijnbergseweg 174 - 2014
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0222.R20B002A-0002

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding en doel

Op 27 juni 2013 is door de gemeenteraad van Doetinchem het bestemmingsplan 'Oosseld en Wijnbergen - 2013' vastgesteld. Dit betrof de actualisatie van de toen geldende bestemmingsplannen in dat gebied.

In het bestemmingsplan 'Oosseld en Wijnbergen – 2013' zijn op de plankaart de bestaande rechten voor het perceel Wijnbergseweg 174, zoals die golden in het oorspronkelijke bestemmingsplan “Wijnbergen Woongebied”, onjuist overgenomen. Het oorspronkelijke bouwvlak liep over de gehele breedte van de kavel en kende de bouwaanduidingen 'vrijstaand of aaneengesloten woningen'. In het actuaplan is het bouwvlak strak om de huidige woning gelegd. Dit heeft tot gevolgd dat de bouwmogelijkheden op het perceel onbedoeld zijn ingeperkt. De voorgenomen bouw van een nieuwe woning kan daardoor niet meer plaatsvinden, terwijl dat op basis van het oorspronkelijke plan wel mogelijk was.

Het voorliggende bestemmingsplan "Wijnbergseweg 174 - 2014" voorziet in het overnemen van die oorspronkelijke rechten van het bouwvlak uit het bewuste bestemmingsplan. Het oorspronkelijke bouwvlak is weer overgenomen. Daarnaast zijn de standaard actualisatie regels overgenomen in de bijbehorende regels.

Het bestemmingsplan maakt dus geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk maar voorziet slechts in het repareren van de bestaande rechten op de kavel.

1.2 Plangebied

Het plangebied is gelegen in de lintbebouwing van Wijnbergen, aan de Wijnbergseweg 174.

Op onderstaande luchtfoto is het plangebied globaal aangegeven. De exacte plan grenzen zijn op de plankaart opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0222.R20B002A-0002_0001.jpg"

Afbeelding: globale ligging plangebied

1.3 Geldende bestemmingsplannen

Binnen het plangebied geldt één bestemmingsplan, te weten:

Oosseld en Wijnbergen - 2014, vastgesteld 27 juni 2013, onherroepelijk 19 september 2013.

Als het bestemmingsplan"Wijnbergseweg 174 - 2014" onherroepelijk is, zal deze ten dele vervallen.

Hoofdstuk 2 Planbeschrijving

2.1 Bouwgeschiedenis en ruimtelijke structuur

Het perceel Wijnbergseweg 174 ligt in de oorspronkelijke lintbebouwing van de kern Wijnbergen. Ten westen van het perceel is de toekomstige woonwijk Wijnbergen in ontwikkeling. Voor een nadere toelichting op de bouwgeschiedenis en ruimtelijke structuur wordt verwezen naar het bestemmingsplan 'Oosseld en Wijnbergen, zoals vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0222.R20B001A-0003 , vastgesteld door de raad van de gemeente Doetinchem.

Hoofdstuk 3 Wijze van bestemmen

3.1 Toelichting op de regels

Zoals aangegeven voorziet voorliggend bestemmingsplan alleen in het op een juiste wijze overnemen van de planologische rechten van het bouwvlak op het perceel Wijnbergseweg 174 zoals opgenomen in het oorspronkelijke bestemmingsplan "Wijnbergen Woongebied".

In het oorspronkelijke bestemmingsplan "Wijnbergen Woongebied" lag het bouwperceel over de gehele breedte van de kavel Wijnbergseweg 174. Bij de actualisatie van dat bestemmingsplan (bestemmingsplan Oosseld en Wijnbergen - 2013') zijn de regels en plankaart 'up-to-date' gemaakt. Inzet bij de actualisatie is dat de bestaande rechten gehandhaafd blijven. Echter, is op de plankaart voor het perceel Wijnbergseweg het oorspronkelijke bouwvlak abusievelijk niet meer over de gehele breedte van de kavel opgenomen. Hierdoor zijn de (ver)bouwmogelijkheden op het perceel abusievelijk ingeperkt.

Voorliggend bestemmingsplan voorziet in juist opnemen van het oorspronkelijke bouwvlak. Daarnaast is qua bestemmingssystematiek aansluiting gezocht bij de actualisatiemethode zodat nieuw planologisch beleid ook is doorvertaald. Het bestemmingsplan is daarmee ook in lijn met de actualisatierichtlijnen. De regels uit het nu geldende bestemmingsplan 'Oosseld en Wijnbergen - 2013' zijn onverkort van toepassingen.

Hoofdstuk 4 Economische uitvoerbaarheid

Het voorliggende bestemmingsplan Wijnbergseweg 174 - 2014 legt de bestaande ruimtelijke situatie/gebruik in het plangebied vast. Het plan voorziet niet in concrete nieuwe ontwikkelingen die op dit moment reeds financieel onderbouwd kunnen en moeten worden.

Hoofdstuk 5 Procedure

5.1 Algemeen

Dit bestemmingsplan doorloopt de procedure als bedoeld in afdeling 3.2 van de Wet ruimtelijke ordening. Afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht is van toepassing. In dit hoofdstuk zullen de resultaten van deze procedure en overleggen worden behandeld. De resultaten van de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan worden niet toegevoegd aan dit hoofdstuk. Dit maakt onderdeel uit van het raadsvoorstel en -besluit omtrent de vaststelling.

5.2 Inspraak

Inspraak op het plan is niet van toepassing. Het betreft het vastleggen van de bestaande situatie.

5.3 Overleg

Het bestemmingsplan Wijnbergseweg 174 - 2014 maakt geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk maar voorziet slechts in het juist vastleggen van de bestaande rechten ten aanzien van het bouwvlak.

Omdat daarbij geen provinciaal, rijks- en/of waterschapsbelang in het geding is, is afgezien van vooroverleg ex artikel 3.1.1. Besluit ruimtelijke ordening.

Het Waterschap Rijn en IJssel heeft ook laten weten geen opmerkingen te hebben.