direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Prins Alexanderstraat 122 - 2012
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0222.R34B034A-0003

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Welstandsnota gemeente Doetinchem

Deze nota is vastgesteld op 24 juni 2004 en in werking getreden op 1 juli 2004.

De Woningwet verplicht gemeenten tot het vastleggen van een welstandsbeleid. De gemeente Doetinchem heeft een welstandsnota vastgesteld voor de gehele gemeente. Het doel van de welstandsnota is het bevorderen en in stand houden van de schoonheid van stad en land. In de welstandsnota worden per gebied beschreven in welke vorm en in welke mate welstandstoezicht gewenst is.

De projectlocatie valt binnen het welstandsgebied 'Woongebieden'. Het beleid van dit welstandsgebied is gericht op het verbeteren van de belevings- en verblijfswaarde en het versterken van de woonfunctie, binnen de huidige stedenbouwkundige context en massaverhoudingen. De architectuur is divers. In de woongebieden is sprake van een licht welstandniveau. De volgende criteria zijn voor nieuwbouw en verbouw van toepassing:

  • De bebouwing voegt zich binnen het huidige karakter van de woonomgeving;
  • De gebouwen hebben een eenvoudige hoofdvorm;
  • De woningen zijn met de voorgevel georiënteerd op de (belangrijkste) straat;
  • Per erf of kavel is er één hoofdmassa;
  • Bijgebouwen zijn ondergeschikt aan de hoofdmassa;
  • Kleur- en materiaalgebruik zijn in harmonie met de omgeving. Scherpe contrasten worden vermeden.

Het project voldoet aan de welstandseisen voor woongebieden, omdat de nieuwe woning aansluit op de bestaande architectuur van de omgeving.

De welstandscommissie is op 8 januari 2009 akkoord gegaan met het schetsontwerp voor beide woningen. Dit geldt als vertrekpunt voor de verdere stedenbouwkundige uitwerking en de uitwerking voor het definitieve bouwplan.

Bij het plegen van de nieuwbouw moet rekening gehouden worden met de groene context van het perceel.

3.3.2 Klimaatplan Doetinchem

Bij het ontwikkelen en toetsen van bouwplannen en bij de inrichting van het openbare gebied dient op grond van het “Plan van aanpak Duurzaam bouwen en wonen” (1994), de “Visie duurzaam bouwen en wonen” (1997) en het “Convenant Duurzaam Bouwen Regio Achterhoek” (2000) minimaal aandacht geschonken te worden aan de volgende aspecten van duurzaam bouwen:

  • energie en waterbesparing;
  • afvalscheiding en hergebruik materialen;
  • kwaliteitsbevordering.

De gemeente Doetinchem heeft een klimaatplan opgesteld (april 2009). In het klimaatplan zijn maatregelen opgenomen die klimaatverandering in negatieve zin moet tegengaan.

Voor het thema eigen gebouwen, voorzieningen en installaties wil de gemeente werken aan:

  • een verdere verbetering van het energiemanagement van de eigen gebouwen;
  • een verdere verbetering van de energielabels van de eigen gebouwen;
  • doorontwikkelen van criteria voor groene energie en de inkoop hierop afstemmen;
  • duurzame mobiliteitsmaatregelen;
  • een duurzame openbare verlichting en overige installaties.

Voor het thema woningen worden de volgende projecten voorzien:

  • duurzaamheid in de bestaande woningvoorraad: het samen met de provincie opzetten van een subsidieregeling waarbij bewoners worden gestimuleerd energiebesparende maatregelen te nemen in hun (bestaande) woningen;
  • nul-energiewoningen: het stimuleren van ontwikkelaars en bouwondernemingen om zogenaamde nul-energiewoningen te bouwen;
  • duurzame woningbouwprojecten: het stimuleren van ontwikkelaars en bouwondernemingen om woningen te bouwen die verder gaan dan de huidige wettelijke eisen;
  • Handhaving van de EPC (energieprestatiecoëfficiënt) voor woningen en utiliteitsgebouwen.

De nieuwe woning dient te voldoen aan de eisen uit het Klimaatbeleid van de gemeente Doetinchem. Hierbij kan gedacht worden aan het gebruik van LCA vriendelijke materialen, bovenmatige isolatie, energiezuinige cv ketels en dergelijke.

3.3.3 Nota Cultuurhistorie: Doetinchem, Cultuurhistorierijk!

Op 3 november 2008 heeft de gemeenteraad de nota 'Doetinchem: cultuurhistorierijk' definitief vastgesteld als beleidskader en structuurvisie. Dit betekent dat de cultuurhistorie aan het begin van de planvorming wordt opgenomen en als serieus onderdeel zal meewegen in bestemmingsplannen. De nota 'Doetinchem: Cultuurhistorierijk' beoogt Doetinchem op de kaart te zetten als cultuurhistorierijke gemeente. Zo wordt het buitengebied geïnventariseerd en worden het industrieel erfgoed en de naoorlogse stedenbouw onderzocht op waarde en toekomstige mogelijkheden. Ook wordt er veel aandacht geschonken aan kwaliteitsverhogende maatregelen met betrekking tot onderzoek, waardering, bescherming en ontwikkeling van het cultuurhistorisch erfgoed. Er zal een eigen gemeentelijke cultuurhistorische waardenkaart worden gemaakt. Voor elk plangebied betekent dit dat de cultuurhistorische en archeologische waarden onderzocht, zo nodig beschermt en ingepast dienen te worden. Als 1e fase wordt prioriteit gegeven aan het onderzoek en de documentatie voor:

1. Het industrieel erfgoed;

2. De (na)oorlogse architectuur en stedenbouw;

3. De boerderijen in hun landschappelijke context.

Ten behoeve van de ontwikkeling van het plangebied Prins Alexanderstraat 122 - 2012 is onderzoek naar cultuurhistorie uitgevoerd. De planlocatie maakt deel uit van een gebied met een hoge archeologische verwachtingswaarde. Hierdoor is op deze locatie nader onderzoek gedaan. Voor de uitkomsten ervan wordt verwezen naar 4.9 Monumenten en archeologie.

Het 'te slopen' pand is in de naoorlogse periode gebouwd. Hierdoor is onderzoek nodig, voordat gesloopt mag worden. Dit zal met de omgevingsvergunning voor de activiteit sloop worden meegenomen.

De voorgestane ontwikkeling sluit daarmee aan op hetgeen is opgenomen in de nota cultuurhistorie.