direct naar inhoud van 4.8 Water
Plan: Prins Alexanderstraat 122 - 2012
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0222.R34B034A-0003

4.8 Water

4.8.1 Watertoets

Eind 2000 heeft het kabinet het standpunt “Anders omgaan met water” vastgesteld. Het op een andere manier omgaan met water én ruimte is nodig om in de toekomst bescherming te bieden tegen overstromingen en wateroverlast. De watertoets is een instrument dat ruimtelijke plannen toetst aan de mate waarin zij rekening houden met het beleid om het water meer ruimte te geven. De watertoets heeft als doel om in een vroegtijdig stadium alle relevante partijen te betrekken bij het opstellen van een wateradvies. De toets heeft betrekking op alle wateren en alle waterhuishoudkundige aspecten die van betekenis zijn voor het gebruik en de functie van het plangebied en de directe omgeving van het gebied, bijvoorbeeld veiligheid (overstromingsgevaar), wateroverlast en waterkwaliteit. Deze toets, die in mei 2009 ten behoeve van dit initiatief is opgesteld, is opgenomen in subparagraaf 4.8.4.

4.8.2 Watersysteem

De locatie van de nieuwe woning ligt in het deelgebied 'rivierduin Oude IJssel'. In verband met de kwetsbaarheid van met name de randen van het deelsysteem moet de menselijke invloed op het watersysteem door de conflicterende functies wonen, werken en natuur zoveel mogelijk worden beperkt. Binnen het deelgebied 'rivierduin Oude IJssel' wordt daarom ingezet op duurzaam bouwen.

Het hemelwater dient zoveel mogelijk te infiltreren in de bodem op of nabij de locatie waar het water valt. Dat vereist dat de hemelwaterafvoer wordt afgekoppeld van het riool. Om de kwaliteit van het grondwater te beschermen moet het afgekoppelde regenwater zo mogelijk worden opgevangen, geleid en geïnfiltreerd middels voorzieningen van niet-uitlogende materialen.

Het bouwplan ligt op een hoogte van circa 13,0 m+ NAP. Op basis van de kaart “geologisch overzicht Nederland” van TNO wordt de bodem in het omringende gebied in geologisch opzicht als volgt geclassificeerd. De bovengrond van de bodem bestaat (tot 0,70 m -mv) uit dekzand. De diepere ondergrond bestaat uit rivierzand en grind. Dit komt overeen met de aangetroffen bodemopbouw. Gezien de bodemopbouw is de uitgangssituatie voor infiltratie van hemelwater goed te noemen.

Ten noorden van de planlocatie liggen de Kruisbergse bossen. Dit is natte landnatuur wat ernstig verdroogd is. De afstand tussen het plangebied en de Kruisbergse bossen is circa 400 meter. De invloed van het plangebied is gezien de omvang van het project en de grondwaterstroming nihil. Rondom het gebied bevindt zich geen oppervlaktewater waarop geloosd kan worden. De planlocatie ligt niet binnen een grondwaterbeschermingszone van drinkwaterwinning. In het plangebied treedt volgens de “wateratlas van Gelderland” plaatselijk kwel op. Echter, gezien de drooglegging ter plaatse van het plangebied levert kwel geen problemen op. De gemiddeld laagste en gemiddeld hoogste grondwaterstand zijn respectievelijk circa 10,00 m en 10,60 m +NAP (bron: TNO dinoloket). De drooglegging ter plaatse van het plangebied bedraagt 2,40 meter gerelateerd aan de GHG en is ruim voldoende aanwezig.

4.8.3 Waterplan

De gemeente heeft samen met het Waterschap Rijn en IJssel in 2003 het “Waterplan Doetinchem” opgesteld. In dit beleidsdocument wordt uiteengezet welke doelen de gemeente nastreeft met betrekking tot het integrale waterbeheer in het stedelijke en het landelijke gebied. Het waterplan is gebaseerd op het waterbeleid dat door het Rijk, de provincie en het waterschap is ontwikkeld en in verschillende beleidsdocumenten is vastgelegd. De belangrijkste beleidsdoelen uit dat plan die relevant zijn voor het bouwplan worden hier vermeld.

Het beleid van het Waterplan Doetinchem is tevens vertaald in deze waterparagraaf.

4.8.4 Waterhuishoudkundige aspecten
Thema   Toetsvraag   Relevant  
Hoofdthema's  
Veiligheid   1. Ligt in of nabij het plangebied een primaire of regionale waterkering?
2. Ligt in of nabij het plangebied een kade?  
Nee

Nee  
Riolering en
afvalwaterketen  
1. Is er een toename van het afvalwater (DWA)?
2. Ligt in het plangebied een persleiding van WRIJ?
3. Ligt in of nabij het plangebied een RWZI van waterschap?  
Ja
Nee
Nee  
Wateroverlast (oppervlaktewater)   1. Is er sprake van toename van het verhard oppervlak?
2. Zijn er kansen voor het afkoppelen van bestaand verhard oppervlak?
3. In of nabij het plangebied bevinden zich natte en laag gelegen gebieden, beekdalen, overstromingsvlaktes?  
Ja
Ja

Nee  
Grondwater- overlast   1. Is in het plangebied sprake van slecht doorlatende lagen in de ondergrond?
2. Bevindt het plangebied zich in de invloedzone van de Rijn of IJssel?
3. Is in het plangebied sprake van kwel?
4. Beoogt het plan dempen van slootjes of andere wateren?  
Nee

Nee

Nee
Nee  
Oppervlaktewater- kwaliteit   1. Wordt vanuit het plangebied water op oppervlaktewater geloosd?
2. Ligt in of nabij het plangebied een HEN of SED water?
3. Ligt het plangebied geheel of gedeeltelijk in een Strategisch actiegebied?  
Nee

Nee
Nee  
Grondwater- kwaliteit   Ligt het plangebied in de beschermingszone van een drinkwateronttrekking?   Nee  
Volksgezondheid   1. In of nabij het plangebied bevinden zich overstorten uit het gemengde of verbeterde stelsel?
2. Bevinden zich, of komen er functies, in of nabij het plangebied die milieuhygiënische of verdrinkingsrisico's met zich meebrengen (zwemmen, spelen, tuinen aan water)?  
Nee

Nee  
Verdroging   Bevindt het plangebied zich in of nabij beschermingszones voor natte natuur?   Ja  
Natte natuur   1. Bevindt het plangebied zich in of nabij een natte EVZ?
2. Bevindt het plangebied zich in of nabij beschermingszones voor natte natuur?  
Nee
Ja  
Inrichting en beheer   1. Bevinden zich in of nabij het plangebied wateren die in eigendom of beheer zijn bij het waterschap?
2. Heeft het plan herinrichting van watergangen tot doel?  
Nee

Nee  
Aandachtsthema's  
Recreatie   Bevinden zich in het plangebied watergangen en/of gronden in beheer van het waterschap waar actief recreatief medegebruik mogelijk wordt?   Nee  
Cultuurhistorie   Zijn er cultuurhistorische waterobjecten in het plangebied aanwezig?   Nee  

Toelichting per relevant waterhuishoudkundig aspect

Riolering en afvalwaterketen

Het plan voorziet in een toename van één woning waardoor er een toename is van het afvalwater. Het afvalwater wordt afgevoerd naar het gemengde stelsel van gemeente Doetinchem. Het hemelwater zal in de toekomstige situatie niet afgevoerd worden via het riool.

Wateroverlast

Door de ontwikkeling in het plangebied neemt het verhard oppervlak toe. Om wateroverlast in de toekomst te voorkomen wordt het hemelwater niet afgevoerd naar het gemengde stelsel, maar volgens de trits vasthouden - bergen - afvoeren behandeld.

Verdroging en natte natuur

Het plangebied bevindt zich nabij natte landnatuur. Gezien de omvang van het project zal de positieve bijdrage nihil zijn.

Wateradvies

Het plangebied voorziet in een nieuw afvoerend oppervlak van naar verwachting 350 m². Indien de aanwas van het totaal afvoerend oppervlak kleiner of gelijk is aan 2500 m² dan stelt waterschap Rijn en IJssel geen nadere eisen. De gemeente Doetinchem eist een bergingscapaciteit overeenkomstig met een bui van T=5. Dit komt neer op een totale bergingscapaciteit van 20 mm (7,00 m³). Geadviseerd wordt daarom om twee separate infiltratievoorzieningen aan te leggen van ieder 3,50 m³. Deze waterberging is ondergronds te realiseren en heeft derhalve geen ruimtelijke consequenties.