direct naar inhoud van 3.1 Waarom een beheersverordening voor de bedrijventerreinen Wijnbergen, De Huet, Keppelseweg en Hamburgerbroek?
onherroepelijk
NL.IMRO.0222.R34KE035A-0002

3.1 Waarom een beheersverordening voor de bedrijventerreinen Wijnbergen, De Huet, Keppelseweg en Hamburgerbroek?

De bewuste bedrijventerrein bestaan qua gebruik in hoofdzaak uit bedrijventerrein. De bedrijventerrein zijn allen na-oorlogs, met uitzondering van een enkele bedrijf.

Er is wel oudere bebouwing aanwezig, vooral langs de historische linten, zoals de Terborgseweg en Keppelseweg.

Aan de noordzijde van bedrijventerrein Keppelseweg komen ook enkele woningen en een maatschappelijke voorziening (De Ooijman) voor.

Aan de noord-oostzijde van bedrijventerrein Hamburgerbroek (langs de IJsselkade en Terborgseweg) is sprake van enige menging van functies, zoals wonen, bedrijven, detailhandel, horeca en dienstverlening. Aan de zuidzijde is het hoofdstation van Doetinchem gelegen.

Op bedrijventerrein Wijnbergen is één van de twee PDV locaties gelegen. Deze PDV is benoemd in het gemeentelijke detailhandelsbeleid.

Het gebied is aan te merken als laag dynamisch. Ontwikkelingen vinden er de komende tien jaar nauwelijks plaats.

Slechts op twee locaties zijn ontwikkelingen aan de orde, die buiten deze verordening zijn gehouden. Dit omdat ontwikkelingen niet thuis horen in een beheersverordening. Deze locaties zijn in paragraaf 1.2 toegelicht.

Om de bestaande kwaliteit van de bedrijventerreinen te behouden is de beheersverordening ingezet. De beheersverordening is voor dit doel het geschikte instrument, omdat het juist bedoeld is om de bestaande situatie vast te leggen, terwijl kleinschalige ruimtelijke wijzigingen mogelijk blijven. De gemeente zet daar waar nodig aanvullende regelingen in (zoals uitgelegd in paragraaf 2.3) om het gebied niet op slot te zetten en af en toe binnen het beheer van het gebied aanvaardbare ontwikkelingen mogelijk te maken.