direct naar inhoud van 2.2 Provinciaal beleid
Plan: Saronixterrein e.o. - 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0222.R36B025A-0003

2.2 Provinciaal beleid

2.2.1 Woonvisie Gelderland 2005-2014

In de provinciale woonvisie wordt voor de gehele provincie en voor elke regio het woningbouwbeleid voor de periode 2005-2014 geformuleerd. Het Gelders woningbouwbeleid is erop gericht om het aanbod aan woningen beter te laten aansluiten op de voorkeuren van de bewoners. Dat doel wordt onder andere bereikt door de herstructurering en de transformatie van bestaande wijken te versnellen en door het vergroten van de ruimtelijke verscheidenheid van de verschillende woonmilieus. In dat verband dienen mensen meer vrijheid en kansen te krijgen om hun woonwensen te realiseren.

In de Regio Achterhoek is het beleid erop gericht om in de bovenvermelde periode 10.000 woningen te bouwen. De provincie heeft met de betreffende gemeenten, waaronder Doetinchem, afspraken gemaakt over invulling van deze woningbouwopgave.

Dit plan

Dit plan haakt in op de huidige woonwensen van de bevolking van Doetinchem en omstreken. Met de huidige plannen speelt Goldewijk Projectontwikkeling in op de wensen van de woningmarkt.

2.2.2 Waterplan Gelderland 2010-2015

In het Waterplan Gelderland 2010-2015 is het volgende doel voor stedelijk gebied opgenomen: "Zowel in nieuw als in bestaand stedelijk gebied streeft de provincie naar een duurzaam watersysteem. Nadelige effecten op de waterhuishouding moeten in beginsel voorkomen worden. Hierbij wordt het water in de stad met het omringende watersysteem als een geheel beschouwd."

Voor 2015 moeten de situaties waar sprake is van urgente wateroverlast zijn opgelost. Onder wateroverlast wordt verstaan: wateroverlast vanuit oppervlaktewater, wateroverlast als gevolg van onvoldoende capaciteit van riolering en grondwateroverlast. De situaties waar sprake is van urgente wateroverlast zijn conform het NBW-Actueel in 2008 door gemeente en waterschap gezamenlijk bepaald. Ook is overeenstemming over een maatregelenprogramma. Voor het bepalen van wateroverlast wordt uitgegaan van de werknorm voor stedelijk gebied uit het NBW-Actueel, zijnde 1:100. Voor de stedelijke wateropgave die het gevolg is van stedelijke ontwikkeling wordt, conform de afspraak uit NBW-actueel, bij het ontwerpen daarvan gebruik gemaakt van de klimaatscenario's G en W. Gemotiveerd kan G+ worden gekozen als ondergrens. De planperiode staat dus in het teken van de uitvoering van maatregelen om de urgente situaties op te lossen. De overige wateroverlast kan worden opgelost in de periode tot 2027. Hiermee voldoet het stedelijk gebied in 2027 aan het provinciaal beleid dat het systeem dusdanig op orde is dat wateroverlast zo veel mogelijk wordt voorkomen.

Dit plan

In het plangebied heerst geen wateroverlast. Ook wordt rekening gehouden met het principe dat regenwater wordt afgekoppeld voor nieuwbouwprojecten. Daarmee voldoet dit plan aan het Waterplan Gelderland 2010-2015.