direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Nieuwestraat 6 Wehl - 2014
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0222.R52H005A-0002

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding en doel

Op 23 februari 2012 is door de gemeenteraad van Doetinchem het bestemmingsplan 'RBT 2009, gedeeltelijke herziening externe veiligheid' vastgesteld.

In dat bestemmingsplan is abusievelijk vergeten de bestaande rechten van de aanwezige bedrijfswoning op het perceel Nieuwestraat 6 in Wehl , zoals deze golden in het oorspronkelijke bestemmingsplan "Buitengebied 2002, gemeente Wehl", over te nemen.

Voorliggend bestemmingsplan "Nieuwestraat 6 Wehl - 2014" voorziet in het overnemen van die oorspronkelijke rechten uit het bewuste bestemmingsplan voor wat betreft de aanwezige bedrijfswoning. Voor het overige zijn de vastgestelde regels en bepalingen uit het nu geldende bestemmingsplan 'RBT 2009, gedeeltelijke herziening externe veiligheid' één op één overgenomen in voorliggend bestemmingsplan.

Het bestemmingsplan "Nieuwestraat 6 Wehl - 2014" maakt dus geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk maar voorziet slechts in het juist vastleggen van de huidige bestaande situatie en de geldende planologische regels zoals die voorheen golden.

1.2 Plangebied

Het plangebied is globaal gelegen tussen de kernen Doetinchem en Wehl. Het perceel bevindt zich op de kruising Nieuwestraat met de Heislagweg, aan de rand van het nieuwe 'A18 Bedrijvenpark'. Op onderstaande luchtfoto is het plangebied globaal aangegeven. De exacte plangrenzen zijn opgenomen op de plankaart.

afbeelding "i_NL.IMRO.0222.R52H005A-0002_0001.jpg"

Afbeelding: globale ligging plangebied

1.3 Geldende bestemmingsplannen

Binnen het plangebied gelden twee bestemmingsplannen, te weten:

  • Parapluherziening Voorbereidingsprocedures voor flexibiliteitsbepalingen, vastgesteld door de raad van de gemeente Doetinchem op 9 november 2006 en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland op 16 februari 2007;
  • Bestemmingsplan 'RBT 2009', vastgesteld bij raadsbesluit van 17 december 2009 en herzien bij raadsbesluit van 23 februari 2012 onder de naam 'RBT 2009, gedeeltelijke herziening externe veiligheid'.

Daarnaast is er één voorbereidingsbesluit van kracht, te weten:

  • Voorbereidingsbesluit planologisch verbod dak- en thuislozenvoorziening, in werking getreden 25-04-2013

De werking van het voorbereidingsbesluit eindigt 25-04-2014.

Als het bestemmingsplan"Nieuwestraat 6 Wehl - 2014" onherroepelijk is zullen deze al dan niet ten dele vervallen.

Hoofdstuk 2 Planbeschrijving

2.1 Bouwgeschiedenis en ruimtelijke structuur

Het perceel Nieuwestraat 6 in Wehl ligt van oorsprong in het buitengebied van Wehl, tussen de kernen van Wehl en Doetinchem. Sinds 2009 maakt het perceel onderdeel uit van het nieuw in ontwikkeling gebrachte A 18 Bedrijvenpark. Het perceel is aan de oostzijde van het nieuwe bedrijventerrein gesitueerd.

2.2 Ontwikkelingen

Voorliggend bestemmingsplan maakt geen nieuwe ontwikkeling mogelijk maar legt alleen de feitelijke bestaande situatie vast ten aanzien van de aanwezige bedrijfswoning op het perceel Nieuwestraat 6 in Wehl.

In het bestemmingsplan 'RBT 2009, gedeeltelijke herziening externe veiligheid' heeft het bewuste perceel de bestemming bedrijventerrein gekregen zonder een aanduiding 'bedrijfswoning'.

Het gemeentelijke beleid is om geen nieuwe bedrijfswoningen toe te staan. Dit beleid is planologisch ook doorvertaald in het op 18 februari 2010 vastgestelde bestemmingsplan "Parapluherziening verbod bedrijfswoningen 2009". Dit bestemmingsplan sluit nieuwe bedrijfswoning uit maar bestemd bestaande bedrijfswoning positief.

Hoewel het beleid is om geen nieuwe bedrijfswoningen toe te staan, maakt voorliggend bestemmingsplan een bedrijfswoning planologisch wel mogelijk. Het betreft hier namelijk geen nieuwe maar bestaande bedrijfswoning. Voorliggend bestemmingsplan is in lijn met de beleidsregels en kan gezien worden als een aanvulling op de 'parapluherziening verbod bedrijfswoningen 2009'.


Het bestemmingsplan "Nieuwestraat 6 Wehl - 2014" maakt dus geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk maar voorziet slechts in het juist vastleggen van de huidige bestaande situatie van de bedrijfswoning en de bijbehorende planologische regels zoals die voorheen golden.

Hoofdstuk 3 Wijze van bestemmen

3.1 Toelichting op de regels

Zoals aangegeven voorziet voorliggend bestemmingsplan alleen in het op een juiste wijze overnemen van de planologische rechten voor een bedrijfswoning op het perceel Nieuwestraat 6 in Wehl zoals opgenomen in het oorspronkelijke bestemmingsplan "Buitengebied 2002, gemeente Wehl" naar het recent vastgestelde bestemmingsplan "RBT 2009, gedeeltelijke herziening externe veiligheid".

De regels uit het nu geldende bestemmingsplan "RBT 2009, gedeeltelijke herziening externe veiligheid" zijn onverkort van toepassing maar aangevuld met cq. gewijzigd op basis van de planologische regeling voor het toestaan van de bestaande bedrijfswoning.

Het perceel kent daarin de bestemming 'Bedrijventerrein' met functieaanduiding 'bedrijfswoning'.

De begrenzing van de plankaart is gedaan op basis van de contouren van de ligging van de dienstwoning.

Hoofdstuk 4 Economische uitvoerbaarheid

Het voorliggende bestemmingsplan Nieuwestraat 6 Wehl - 2014 legt de bestaande ruimtelijke situatie/gebruik in het plangebied vast. Het plan voorziet niet in concrete nieuwe ontwikkelingen die op dit moment reeds financieel onderbouwd kunnen en moeten worden.

Hoofdstuk 5 Procedure

5.1 Algemeen

Dit bestemmingsplan doorloopt de procedure als bedoeld in afdeling 3.2 van de Wet ruimtelijke ordening. Afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht is van toepassing. In dit hoofdstuk zullen de resultaten van deze procedure en overleggen worden behandeld. De resultaten van de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan worden niet toegevoegd aan dit hoofdstuk. Dit maakt onderdeel uit van het raadsvoorstel en -besluit omtrent de vaststelling.

5.2 Inspraak

Inspraak op het plan is niet van toepassing. Het betreft het vastleggen van de bestaande situatie.

5.3 Overleg

Het bestemmingsplan "Nieuwestraat 6 Wehl - 2014" maakt geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk maar voorziet slechts in het juist vastleggen van de huidige bestaande situatie. Omdat daarbij geen provinciaal, rijks- en/of waterschapsbelang in het geding is, is afgezien van vooroverleg ex artikel 3.1.1 Besluit ruimtelijke ordening. Het Waterschap Rijn en IJssel heeft ook laten weten geen opmerkingen te hebben.