Plan: | Vijverberg zuid - 2011 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0222.R03B004A-0004 |
In de uitwerking Streekplan Gelderland 2005 Kernkwaliteiten en Omgevingscondities van de Gelderse Ecologische Hoofdstructuur, d.d. 16 mei 2006, staat dat versterking van de ruimtelijke kwaliteit het uitgangspunt is voor het Gelderse ruimtelijk beleid. Het ruimtelijk beleid draagt bij aan de bescherming en de ontwikkeling van de natuur. Het doel van de streekplanuitwerking is de ruimtelijke regeling van behoud en ontwikkeling van de door de provincie gewenste natuurkwaliteit in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS- natuur, verweving en verbindingszone).
Voor beoordeling van de ruimtelijke ontwikkelingen binnen de EHS geeft het streekplan het volgende aan:
Binnen de EHS geldt de “nee, tenzij”-benadering. Dit houdt in dat bestemmingsplanwijziging niet mogelijk is als daarmee de wezenlijke kenmerken of waarden van het gebied significant worden aangetast, tenzij er geen reële alternatieven zijn en er sprake is van redenen van groot belang.
Om te kunnen bepalen of de wezenlijke kenmerken en waarden van een gebied significant worden aangetast, moet het bevoegd gezag erop toezien dat hiernaar door de initiatiefnemer onderzoek worden verricht. Om een zorgvuldige afweging te kunnen maken zal de provincie de te behouden wezenlijke kenmerken en waarden per gebied specificeren.
In de streekplanuitwerking zijn de wezenlijke kenmerken en waarden voor de EHS uitgewerkt in de vorm van kernkwaliteit en omgevingscondities.
Gemeenten dienen de bescherming van de natte delen van de EHS, de HEN-wateren en de bijbehorende beschermingszones in de bestemmingsplannen te regelen.
Het betreffen voor Doetinchem de volgende kernkwaliteiten:
Streekplanuitwerking – Kernkwaliteiten EHS
Voor het plangebied Vijverberg zuid - 2011, staan in de streekplanuitwerking kernkwaliteiten EHS geen specifieke ontwikkelingen beschreven. Wel is een nader hydrologisch onderzoek gedaan naar de effecten van de ontwikkeling van het gebied op de nabijgelegen Zumpe. Hier wordt in 2.2.2 Streekplanuitwerking zoekzones stedelijke functies en landschappelijke versterking nader op ingegaan.
De ontwikkeling sluit aan op de doelstellingen zoals aangegeven in het streekplan.
In de streekplanuitwerking zoekzones stedelijke functies en landschappelijke versterking, d.d. 12 december 2006, wil de provincie voorzien in voldoende ruimtelijke reservering voor de behoefte aan stedelijke functies en een kwaliteitsslag bevorderen in het landelijk gebied. Met de streekplanuitwerking wil de provincie de procedures voor gemeentelijke plannen binnen deze zoekzones vereenvoudigen.
De zoekzones wonen, werken en kleine kernen zijn voor Doetinchem op onderstaande kaart weergegeven.
uitsnede streekplankaart, rood: zoekzones wonen, paars: zoekzones werken, zwart: zoekzones kleine kernen
Het plangebied Vijverberg zuid - 2011 is specifiek opgenomen in de streekplanuitwerking als zoekzone voor stedelijke functie, Dt3, Vijverberg Zuid.
Voor Vijverberg zuid is als 'aandachtspunt' opgenomen dat het in het hydrologisch beinvloedingsgebied van het natuurbeschermingswetgebied 'de Zumpe' bevindt. Daarbij wordt vermeld dat door de gemeente, in samenwerking met waterschap en provincie al in 2005 een geohydroogisch onderzoek ("hydrologische effecten op de Zumpe, -twee stedelijke ontwikkelingen in Doetimchem-") heeft laten uitvoeren waarbij zowel naar de effecten op de grondwaterstand als naar de grondwaterstroming is gekeken. Het onderzoek is als bijlage bij dit bestemmingsplan gevoegd. Aangegeven is dat indien bij de ontwikkeling van het plan Vijverberg zuid wordt voldaan aan de uitgangspunten uit het onderzoek, er geen nadelig effect van de ontwikkeling van Vijverberg zuid op de grondwatersituatie van het natuurgebied de Zumpe is te verwachten.
De uitgangspunten uit het onderzoek zijn vertaald in de verdere ontwikkeling van Vijverberg zuid. In hoofdstuk 4.3.2 Water wordt verder ingegaan op het aspect water.
De ontwikkeling van Vijverberg zuid sluit aan op de doelstellingen zoals aangegeven in het streekplan.
In het Waterplan Gelderland 2010-2015 wordt met betrekking tot stedelijk gebied aangegeven, dat inrichting en beheer van het waterhuishoudkundig systeem gericht zijn op:
De waterketen in stedelijk gebied is zodanig ingericht dat deze geen negatieve invloed heeft op het grond- en oppervlaktewater. Stedelijke ontwikkelingen en stedelijke herinrichting en herstructurering dient “waterneutraal” te zijn en wordt benut om het watersysteem waar nodig op orde te brengen en te verduurzamen.
Voor het plangebied Vijverberg zuid - 2011, staan in het waterplan geen specifieke doelstellingen beschreven. De ontwikkeling sluit aan op de doelstellingen zoals aangegeven in het plan. In paragraaf 4.3.2 wordt nader op het aspect water ingegaan.