Plan: | Dichteren - 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0222.R39B077A-0003 |
De regels bestaan uit de volgende onderdelen:
De inleidende regels omvatten de in de regels gebruikte begrippen (artikel 1) en de wijze van meten voor bepaalde maatvoeringen (artikel 2).
In de bestemmingsregels zijn de regels voor de verschillende bestemmingen omschreven. Elke bestemmingsregel is, overeenkomstig de RO-Standaarden 2008 waaronder de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (SVBP2008), in beginsel opgebouwd uit:
Alleen de relevante onderdelen komen voor in de opgenomen bestemmingen.
Bij de meeste bestemmingsomschrijvingen komt de volgende tekst voor: 'en de bij de bestemming behorende bouwwerken en voorzieningen'. Hieronder wordt onder andere het volgende verstaan:
De hier genoemde bouwwerken en voorzieningen zijn niet de enige die vallen onder deze term. Per bestemming zijn andere bouwwerken en voorzieningen mogelijk die hier ook onder vallen. Het is niet mogelijk een uitputtende lijst hiervoor te geven.
De bestaande agrarische gronden die nog aanwezig zijn in het plangebied zijn voorzien van de bestemming Agrarisch. Naast de functie agrarisch zijn enkele gelieerde activiteiten toegelaten zoals extensieve dagrecreatie en fiets- en wandelpaden. De gronden kunnen ook, net als alle overige bestemmingen, gebruikt worden voor waterlopen, waterbergingen en waterinfiltratievoorziengen. Ook een deel van de agrarische gronden is aangegeven dat daar bomenteelt plaats mag vinden. Op deze gronden worden kerstbomen geteelt. Met deze aanduiding is die teelt vastgelegd in het bestemmingsplan.
Voor de bestemming is een bebouwingsregeling opgenomen voor bouwwerken geen gebouwen zijnde zoals straatmeubilair, straatverlichting, e.d. Binnen de regels zijn afwijkingsregelingen opgenomen om onder voorwaarden van de maximale bouwhoogte te mogen afwijken voor erf- en terreinafscheidingen. Ook is een mogelijkheid opgenomen om in afwijking van de bouwregels kleine gebouwen voor niet-bedrijfsmatige agrarische activiteiten te bouwen. Hieraan zijn ook voorwaarden verbonden.
In het plangebied zijn twee bedrijven aanwezig die deze bestemming hebben gekregen. Het bouwbedrijf aan de Oude Wehlseweg 5/5a en het tankstation met LPG aan de Europaweg. Voor deze bedrijven is de daarbij behorende specifieke aanduiding overeenkomstig SVBP2008 opgenomen.
Ondergeschikt aan en ten dienste van de bestemming Bedrijf is kantoorruimte toegestaan. Bij het tankstation is ook detailhandel toegestaan. De bedrijfskantine voor het bouwbedrijf en de horeca-activiteiten van het tankstation zijn ook vastgelegd. Daarnaast is een goot- en bouwhoogte opgenomen. Deze refereert aan de bestaande situatie.
In principe moet de bebouwing binnen het bouwvlak gerealiseerd te worden. Met deze bepaling wordt zoveel mogelijk voorkomen dat een rommelig en onoverzichtelijk aanzicht ontstaat op het terrein. Onder voorwaarden is daar voor bepaalde ondergeschikte bouwwerken een afwijking mogelijk.
Een bedrijfswoning is alleen toegelaten als dit is opgenomen met de aanduiding 'bedrijfswoning'. De bedoeling van de bedrijfswoning is dat deze alleen wordt gebruikt en bewoond door de eigenaar en/of medewerker van het betreffende bedrijf. Bij een bedrijfswoning is het toegestaan om een aan huis gebonden beroep of bedrijf te beginnen, als voldaan kan worden aan de daarbij gestelde voorwaarden.
Het is mogelijk om de bestemming Bedrijf alleen ter plaatse van de bedrijfswoning en omliggende gronden te wijzigen in een woon- en tuinbestemming. Daarmee is niet bedoeld dat na wijziging weer een nieuwe bedrijfswoning gerealiseerd kan worden ten behoeve van het bedrijf.
In het plangebied staat de Auroramolen, die deze bestemming heeft in het bestemmingsplan, specifiek aangeduid als 'museum'.. De bestemmingsregels regelen het bestaande gebruik en de bestaande bebouwing. Verder is de mogelijkheid opgenomen de bestemming om te zetten naar de bestemming Bedrijf, Maatschappelijk of Wonen, als dit ten gunste van de instandhouding van de molen is. Bij de omzetting naar bedrijf moet de bedrijfsvorm genoemd zijn in de bedrijvenlijst die als bijlage bij de regels is gevoegd.
Detailhandel moet binnen deze bestemming beperkt blijven tot een tuincentrum en daaraan gerelateerde activiteiten. In de bestemmingsomschrijving is aangegeven welke activiteiten allemaal toegestaan zijn binnen de bestemming.
In principe dient de bebouwing binnen het bouwvlak gerealiseerd te worden. Met deze bepaling wordt zoveel mogelijk voorkomen dat een rommelig en onoverzichtelijk aanzicht ontstaat op het terrein. Onder voorwaarden is van deze bepaling voor bepaalde ondergeschikte bouwwerken afwijking mogelijk. De afstand van het bouwvlak tot de naar de weg gekeerde perceelsgrens die is aangehouden houdt verband met het behoud van het open karakter. Deze ruimte mag wel gebruikt worden ten behoeve van groenaanleg, tentoonstellen van bestratingsmateriaal en parkeren. Op het terrein moeten minimaal 15 parkeerplaatsen aanwezig zijn. Op het terrein moet ook ruimte aanwezig zijn voor ht laden en lossen van goederen voor het tuincentrum.
De aanwezige bedrijfswoning is direct (bij recht) toegelaten met de aanduiding 'bedrijfswoning'. De bedoeling van de bedrijfswoning is dat deze alleen wordt gebruikt en bewoond door de eigenaar en/of medewerker van het betreffende tuincentrum. Bij een bedrijfswoning is het toegestaan om een aan huis gebonden beroep of bedrijf te hebben, als voldaan kan worden aan de daarbij gestelde voorwaarden.
Het is mogelijk om de bestemming Detailhandel - Tuincentrum alleen ter plaatse van de bedrijfswoning en omliggende tuinen te wijzigen in een woonbestemming. Daarmee is niet bedoeld dat na wijziging weer een nieuwe bedrijfswoning gerealiseerd kan worden ten behoeve van het tuincentrum.
Binnen deze bestemming zijn meerdere functies mogelijk. In de bestemmingsomschrijving is vastgelegd welke functies dit zijn. De bestemming Gemengd 1 is toegekend aan het woonzorgcomplex aan het Hof van Cambridge en aan het gezondheidscentrum met woningen aan het Willy Brandtplein. Op deze laatste locatie is ook de aanwezige dienstverlening en detailhandel geregeld in de bestemming. In het complex is een kapsalon aanwezig.
De bestemming Gemengd 2 is toegekend aan het zorgcentrum met de supermarkt die ook gelegen is aan het Willy Brandtplein. De supermarkt is hierbij aangeduid met de functieaanduiding detailhandel. In de regels is een maximale verkoopvloeroppervlakte vastgelegd voor deze functie.
In de bestemmingsomschrijving is opgenomen dat onder maatschappelijke voorzieningen, die in deze bestemmingen aanwezig is, geen 24 uurs begeleidwonenvoorziening voor dak- of thuislozen met een verslavingsproblematiek of justitieel verleden valt. Door de raad is op 4 april 2012 besloten dat vestiging van dergelijke voorzieningen niet zomaar kan binnen bestemmingen waar maatschappelijke voorzieningen zijn toegelaten.
Wonen is binnen de bestemming ook toegestaan, alleen of in combinate met 'zorgwoningen'. Voor Gemengd 1 is dit alleen op de eerste verdieping en hoger. Bij Gemengd 2 is dit ook op de begane grond toegestaan. Bij de woningen is het toegestaan om een aan huis gebonden beroep of bedrijf te hebben, als voldaan kan worden aan de daarbij gestelde voorwaarden.
Afhankelijk van locatie, ligging en omgeving zijn bouwvlakken aan de percelen met de bestemming Gemengd toegekend. In principe moet de bebouwing binnen het bouwvlak gerealiseerd worden. Onder voorwaarden is daar voor bepaalde ondergeschikte bouwwerken een afwijking mogelijk.
Binnen de bestemming Groen is het structurele groen van het plangebied geregeld. Voorbeelden zijn de Groene wig en het geboortebos. Deze hebben de bestemming Groen gekregen. Kleine groenvoorzieningen, zoals randen langs parkeerhavens, vallen meestal onder de bestemming Verkeer. De wat grotere groene vlekken zijn wel weer voorzien van de bestemming Groen.
In de regels is een beperkte bebouwingsregeling opgenomen voor gebouwen (nutsvoorzieningen) en bouwwerken geen gebouwen zijnde (straatverlichting, straatmeubilair, e.d.) ten behoeve van de bestemming. Voor extensieve dagrecreatie mogen fiets- en wandelpaden worden aangelegd zonder een direct verbindend karakter. Onder extensieve dagrecreatie wordt ook verstaan het plaatsen van o.a. bankjes, tafels en prullenbakken.
Ter bescherming van het groen is een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden opgenomen. Een deskundige moet daarbij eerst kijken of het werk of de werkzaamheden passen binnen de bestemming, voordat deze uitgevoerd mogen worden.
De bestemming Horeca is toegekend aan het Proathuus in de oude kern Dichteren. Alleen het bestaande horecabedrijf, dus een café, zaalaccomodatie en de cafetaria is toegelaten. Andere horecafuncties, zoals "nachthoreca", is niet toegestaan. Daarmee wordt voorkomen dat er een gefrustreerde situatie ontstaat ten opzichte van de woonomgeving. De indoor schietbaan die in het complex zit is ook opgenomen in de bestemmingsomschrijving.
De aanwezige bedrijfswoning is ook geregeld. De bedoeling van de bedrijfswoning is dat deze alleen wordt gebruikt en bewoond door de eigenaar en/of medewerker van het betreffende bedrijf. Bij een bedrijfswoning is het toegestaan om een aan huis gebonden beroep of bedrijf te beginnen, als voldaan kan worden aan de daarbij gestelde voorwaarden.
Binnen de bestemming zijn bebouwingsmogelijkheden opgenomen. Veelal is hier in het verleden al gebruik van gemaakt. In principe dient de bebouwing binnen het bouwvlak gerealiseerd te worden. Onder voorwaarden is daar voor bepaalde ondergeschikte bouwwerken een afwijking mogelijk.
Op het buitenterrein vinden jaarlijks terugkerende evenementen plaats. Deze zijn in dit bestemmingsplan toegelaten met de aanduiding 'evenementen' en een daarbij behorende regeling in de regels.
Op deze gronden en bijbehorende bouwwerken zijn maatschappelijke voorzieningen toegestaan. Binnen deze bestemming is een grote uitwisselbaarheid van verschillende maatschappelijke voorzieningen mogelijk gemaakt, te weten educatieve, sociale, medische en levensbeschouwelijke voorzieningen en voorzieningen ten behoeve van openbare dienstverlening, of een combinatie daarvan, alsook ondergeschikte detailhandel en horeca ten dienste van deze voorzieningen.
In de bestemmingsomschrijving is opgenomen dat onder maatschappelijke voorzieningen geen 24 uurs begeleidwonen- voorziening voor dak- of thuislozen met een verslavingsproblematiek of justitieel verleden valt. Door de raad is op 4 april 2012 besloten dat vestiging van dergelijke voorzieningen niet zomaar kan binnen bestemmingen waar maatschappelijke voorzieningen zijn toegelaten.
Binnen de bestemming zijn ruime bebouwingsmogelijkheden opgenomen. In principe dient de bebouwing binnen het bouwvlak gerealiseerd te worden. Onder voorwaarden is daar voor bepaalde ondergeschikte bouwwerken een afwijking mogelijk.
Met een wijzigingsbevoegdheid is het mogelijk de bestemming te wijzigen naar de bestemming Cultuur en ontspanning. Zo biedt het plan flexibiliteit, als blijkt dat een andere invulling van (een deel van de) bestemming nodig is.
Deze bestemming is toegekend aan die gebieden die onderdeel uitmaken van de ecologische verbindingszone Wehlse Beek. Binnen de bestemming Natuur mag niet worden gebouwd (uitgezonderd openbare nutsgebouwtjes) en mogen geen verharde wegen en paden worden aangelegd. De gronden mogen worden gebruikt als wandel- en fietsgebied, zonder een direct verbindend karakter. Met een afwijking is het mogelijk verlichtingsmasten te bouwen, als dit past in het groenbeleid.
Voor het behoud van de aanwezige natuurwaarden is een omgevingsvergunning voor werken en werkzaamheden opgenomen welke nodig is voor het uitvoeren van bepaalde werken en werkzaamheden.
In het gebied tussen de Europaweg, Oude Wehlseweg en het spoor is een volkstuinencomplex aanwezig. Met deze bestemming wordt dit complex op een juiste, passende manier bestemd. Ook wordt het bij recht mogelijk om kleine gebouwtjes te bouwen in de volkstuinen.
Binnen deze bestemming zijn alle vormen van sport mogelijk zoals voetbalvelden, golfbanen, fitnesscentra en maneges m.u.v. sporten met motorvoertuigen. Ook is medegebruik van de gebouwen voor kinderopvang toegelaten, zodat de gebouwde voorziening breder gebruikt kan worden. Gebouwen zijn alleen toegelaten binnen het bouwvlak. Met een afwijking is bouwen buiten het bouwvlak toelaatbaar voor twee dug-outs. Ook zijn andere bouwwerken, zoals reclameborden om het sportveld, ballenvangers en vlaggenmasten, buiten het bouwvlak toegelaten.
In de bestemming is ook een wijziging naar de bestemming Cultuur en ontspanning en Maatschappelijk opgenomen. Zo is flexibiliteit van het gebruik opgenomen in het plan.
De gronden met de bestemming Tuin maken juridisch en feitelijk deel uit van de bouwpercelen waarop woningen zijn gesitueerd. In de bestemmingsomschrijving is daartoe een koppeling aangebracht met de bestemming Wonen.
De bestemming Tuin is toegekend aan de gronden aan de voorzijde van en tot één meter achter de naar de weg gekeerde bouwgrens van het bouwvlak waarbinnen de woning mag worden gesitueerd. Vanwege het behoud van het straatbeeld en het zicht op de woningen is binnen deze bestemming alleen een beperkte bebouwingsregeling opgenomen voor het bouwen van vlaggenmasten, speeltoestellen, e.d. In principe zijn gebouwen op deze gronden dan ook niet toegestaan. Alleen de bouw van bijbehorende bouwwerken (een erker, toegangspartij en overkapping) voor de voorgevel van een woning is mogelijk.
De bestemming Tuin is ook opgenomen bij zijtuinen, als deze zijtuinen aan een ontslutingsweg grenst. De ontsluitingswegen in het plangebied zijn:
Deze regeling vind zijn grondslag in het planologisch beleid van de gemeente. Deze wordt voor het hele plangebied toegepast.
De bestemming Tuin ligt ook op het terrein achter 't Proathuus. Op deze grond vinden jaarlijks terugkerende evenementen plaats. Deze grond heeft daarom ook de aanduiding 'evenementen' gekregen, met een daarbij behorende regeling in de regels.
De bestemming Verkeer is toegekend aan de gronden met een ontsluitende en verkeersdoorstromende functie. Ook is de bestemming toegekend aan bermen, parkeerplaatsen en niet structurele groenvoorzieningen. In de regels van deze bestemming is een beperkte bebouwingsregeling opgenomen voor gebouwen ten behoeve van de bestemming zoals bushokjes en nutsvoorzieningen. Ook is voor deze bestemming een bebouwingsregeling opgenomen voor bouwwerken geen gebouwen zijnde zoals straatmeubilair, straatverlichting, e.d. Binnen de regels zijn afwijkingsregelingen opgenomen om onder voorwaarden van de maximale bouwhoogte te mogen afwijken.
De specifieke bestemming Verkeer - Railverkeer is toegekend aan de gronden die behoren bij de spoorlijn Zevenaar - Doetinchem, die voor een deel door het plangebied loopt. Hier is gekozen voor een specifieke bestemming, omdat de bouw- en gebruiksmogelijkheden die hier nodig zijn afwijken van de algemene bestemming Verkeer. In de regels is een bebouwingsregling opgenomen voor kleine gebouwen en voor bouwwerken geen gebouwen zijnde die thuis horen bij een spoorweg. Binnen de regels zijn afwijkingsregelingen opgenomen om onder voorwaarden van de maximale bouwhoogte te mogen afwijken.
Bestaande waterlopen, waterpartijen (al dan niet overkluisd) en oevers, zijn bestemd met de bestemming Water. Ook zijn de gronden bestemd voor het behoud en de versterking van eventuele aanwezige natuurwaarden.
De bestemming Wonen omvat alle percelen waarop woningen en bijbehorende bouwwerken zijn toegelaten.
De hoofdgebouwen moeten binnen het bouwvlak worden gebouwd. Het bouwvlak ligt in principe om de bestaande bebouwing en heeft een afstand tot de zijdelingse perceelsgrens van drie meter. Het bouwvlak is 15 meter diep voor vrijstaande en twee-aaneen gebouwde woningen en 13 meter voor aaneengesloten woningen. Achter de het bouwvlak moet in principe nog wel 8 meter tuin aanwezig blijventot de achterste perceelsgrens. Dit kan leiden tot een minder diep bouwvlak. Daarmee wordt aangesloten op het Planologisch Beleid 2011. Voor gestapelde woningen wordt gekeken naar het complex hoe het bestemmingsvlak vorm krijgt. Ook wordt aangesloten op de geldende mogelijkheden. De diepte van het bouwvlak is op de plankaart weergegeven.
De maximaal toegestane goothoogte en de maximaal toegestane bouwhoogte van gebouwen zijn in een maatvoeringssymbool op de plankaart opgenomen. In het algemeen is dit voor de goothoogte maximaal 6 meter en voor de bouwhoogte maximaal 10 meter. Vanwege het behoud van het karakter van de woning zijn afwijkende maten, ook al zijn deze bestaand, niet direct toegestaan. Wel is gekeken naar de nu geldende regeling. Als deze voor een groot, samenhangend gebied hoger is dan de standaardmaat, dan is de geldende regeling vertaald in het voorliggende plan.
Bijbehorende bouwwerken zijn toegestaan binnen het bestemmingsvlak Wonen en het daarin gelegen bouwvlak. Zij moeten op minimaal 1 meter achter de voorgevel van de woning worden gebouwd. Deze afstand sluit aan op de stedenbouwkundige opzet van de wijk en voorkomt brede gevelaanzichten. Overdekte zwembaden (binnenbaden) zijn aan te merken als gebouwen. Op binnenbaden zijn daarom de bouwregels voor bijbehorende bouwwerken van toepassing.
Als er sprake is van een ensemble van cultuurhistorisch waardevolle bebouwing, dan zijn bijbehorende bouwwerken niet standaard vanaf 1 meter achter de voorgevel toegelaten. Met de bouwaanduiding 'bijgebouwen' is in deze gevallen aangegeven waar deze gesitueerd mogen worden.
In de woonwijk komen onderdoorgangen onder woningen voor, zodat het binnenterrein ontsloten is voor gemotoriseerd verkeer. Deze onderdoorgangen zijn voorzien van de bouwaanduiding 'onderdoorgang', zodat deze voorzien zijn van een juiste bestemming.
Voor het bouwen van het hoofdgebouw buiten het bouwvlak en de afstand van een bijbehorend bouwwerk tot de achterste perceelsgrens kan onder bepaalde voorwaarden een afwijking van het in het bestemmingsplan bepaalde worden verleend.
Op gronden met de bestemming Wonen is de uitoefening van een aan huis gebonden beroep of bedrijf dan wel een vrij beroep toegestaan. Voorwaarde daarvoor is dat de woonfunctie in alle gevallen de hoofdfunctie binnen de bestemming blijft. In beperkte mate mag bij de uitoefening van een aan huis gebonden beroep of bedrijf ook detailhandel plaatsvinden. Ook internetwinkels zijn toegelaten binnen de regels voor aan huis gebonden beroepen/bedrijven. Overige detailhandel is binnen de bestemming Wonen nadrukkelijk uitgesloten. De toegelaten beroepen/bedrijven zijn met een bedrijvenlijst aangegeven. Deze komt uit het Planologisch Beleid 2011. Voor het plangebied is er geen reden om deze lijst aan te passen.
Voor de hoofdgebouwen is, bij (vervangende) nieuwbouw een minimale breedte voorgevel vastgelegd. Dit is 6 meter. Met afwijking is het mogelijk om een smallere voorgevel te realiseren bij (vervangende) nieuwbouw. Hier is geen minimale maat aan verbonden. Bij toepassing van dit artikel moet gekeken worden naar de omgeving, zodat het daarbij aansluit. In de wijk Dichteren komen vrij smalle woningen voor, waarbij het kan zijn dat deze afwijking gebruikt gaat worden.
In de wijzigingsbevoegdheden bij deze bestemming is het volgende opgenomen:
Binnen de dubbelbestemming Leiding - Leidingstrook wordt de ondergrondse infrastructuur voor de rioolwatertransportleiding en de bovengrondse infrastructuur van de hoogspanningsverbinding geregeld met de aanduiding 'specifieke vorm van leiding - riool' en 'specifieke vorm van leiding - hoogspanning'.
De dubbelbestemming Waarde - Archeologie en Waarde - Archeologische verwachting 2, 3 en 4 zijn eerder in de toelichting al uitgelegd. Zie paragraaf 4.9.2.
Voor het garanderen van een juiste waterhuishouding in het plangebied en daarbuiten zijn een aantal duikers in het plangebied voorzien van de dubbelbestemming Waterstaat - Waterlopen.
In de regels bij deze bestemmingen is een voorrangsregeling opgenomen met het oog op de bescherming van de belangen en de aanwezige waarden. De gebruiks- en bebouwingsmogelijkheden van de onderliggende bestemmingen worden hierdoor beperkt.
In de zones mogen niet zonder meer bouwwerken worden gebouwd en werken/werkzaamheden worden uitgevoerd. Met een afwijking bij de omgevingsvergunning kan toestemming voor het bouwen verleend worden. Met een omgevingsvergunning voor werken en werkzaamheden kan van het verbod voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden worden afgeweken.
Een aantal planregels geven burgemeester en wethouders de bevoegdheid om nadere eisen te stellen of een afwijking te verlenen als bedoeld in artikel 3.6, lid 1, onder d, respectievelijk onder c, van de Wet ruimtelijke ordening.
De nadere eisen kunnen betrekking hebben op de plaats en afmetingen van de bebouwing.
In de planregels wordt een aantal criteria voor de uitoefening van de nadere eisen-bevoegdheid gesteld, te weten:
Binnenplanse afwijking is mogelijk van een aantal specifieke bouwregels en regels, die het gebruik in enge zin regelen. Voor zover aangegeven zijn ook hierbij bovengenoemde criteria van toepassing.
In het onderstaande wordt nader uiteengezet hoe deze criteria moeten worden gehanteerd.
Ten aanzien van de binnen de bestemming toegelaten gebruiksvormen moet rekening gehouden worden met het in stand houden c.q. tot stand brengen van een redelijke daglichttoetreding, alsmede de aanwezigheid van voldoende privacy.
Ten aanzien van de binnen de bestemming toegelaten gebruiksvormen moet worden gestreefd naar het in stand houden c.q. tot stand brengen van een, in stedenbouwkundig opzicht, samenhangend straat- en bebouwingsbeeld. In het algemeen zal bij bebouwing worden gestreefd naar:
Ten aanzien van de binnen de bestemming toegelaten gebruiksvormen moet rekening worden gehouden met het in stand houden c.q. tot stand brengen van een verkeersveilige situatie.
Ten aanzien van de binnen de bestemming toegelaten gebruiksvormen moet worden voorkomen dat een ruimtelijke situatie ontstaat die onoverzichtelijk, onherkenbaar en niet sociaal controleerbaar is.
Ten aanzien van de binnen een bestemming toegelaten gebruiksvormen moet rekening worden gehouden met de milieuaspecten, zoals hinder voor omwonenden en verkeersaantrekkende werking.
Ten aanzien van de binnen een bestemming toegelaten gebruiksvormen moet rekening worden gehouden met de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden, als deze daardoor kunnen worden beïnvloed.
De algemene regels tenslotte vormen een set regels die op alle onderdelen van het plan van toepassing zijn.
De algemene gebruiksregel luidt dat het verboden is om gronden en opstallen te gebruiken in strijd met de bestemming. Gebruik ten behoeve van de realisering en/of handhaving van de bestemming of het normale onderhoud van de gronden en/of bouwwerken wordt toegelaten.
De algemene afwijkingsregels voorzien in de mogelijkheid om op ondergeschikte onderdelen af te wijken van de regels van het bestemmingsplan. De in het plan opgenomen wijzigingsbevoegdheid laat meer ingrijpende afwijkingen toe en wordt daarom gekoppeld aan een zwaardere procedure dan die voor het verlenen van een afwijking van de bouw- en gebruiksregels.
In het artikel 'Algemene aanduidingsregels' is de planologische regeling voor het LPG-vulpunt en de molenbiotoop opgenomen.
In de loop van de tijd kan het gebruik van gronden of bouwwerken gaan afwijken van datgene wat mogelijk is op basis van het bestemmingsplan. In de overgangsregels wordt geregeld in hoeverre deze afwijkingen positief bestemd worden. Daar waar maten van bestaande legale bouwwerken op het moment van de terinzagelegging van het ontwerp meer bedragen dan is voorgeschreven in het nieuwe bestemmingsplan, gelden deze maten ingevolge het in het bestemmingsplan neergelegde overgangsrecht als maximum.
De naam van het plan wordt in de slotregel aangehaald.