2.3 Stedenbouwkundige voorwaarden
Voor de exacte invulling van het plangebied worden de volgende stedenbouwkundige voorwaarden gesteld:
situering:
- De afstand van de woning tot de zijdelingse perceelsgrens is minimaal 3 meter.
- De ruimte voor de woningen moet zo nodig niet in de breedte maar in de diepte van de kavel worden gezocht.
- De diepte van de vrijstaande en halfvrijstaande woningen is maximaal 15 meter, de diepte van de rijwoningen is maximaal 13 meter.
- De woningen begrenzen door 'wandvorming' de openbare ruimte. De voorgevels van de woningen liggen daarom zoveel mogelijk in één rooilijn langs die ruimte.
- De woningen richten zich op de openbare ruimte. Op de plattegrond geeft een zwart balkje de hoofdoriëntatierichting van de woningen aan.
- Hoekwoningen hebben daar waar de kavel grenst aan de openbare ruimte – dat wil zeggen aan twee zijden – een levendige gevel. Een zorgvuldige vormgeving met gevelopeningen en entrees zorgen voor dat levendige karakter.
- Langs de Doesburgseweg zijn uitsluitend twee-onder-een-kap woningen en vrijstaande woningen mogelijk.
- Langs de Akkerstraat zijn uitsluitend vrijstaande woningen mogelijk.
- Langs de noordzijde van de Norman Belvealstraat zijn op het meest westelijke en oostelijke perceel vrijstaande woningen mogelijk. Voor het overige zijn alleen rijwoningen toegestaan;
- Langs de zuidzijde van de Norman Belvealstraat zijn op de meest westelijke perceel alleen de aaneengeschakelde woningen van Fatima toegestaan. Voor het overige zijn twee vrijstaande woningen toegelaten.
- De rijwoningen omvatten maximaal 4 aaneengesloten woningen.
- Bijgebouwen bij de woningen sluiten in principe aan op de regelgeving zoals is vastgelegd in het Planologisch beleid 2009 (vastgesteld door de raad van de gemeente Doetinchem op 18 december 2008).
- De hoogte van erfafscheidingen mogen geen afbreuk doen aan de tweezijdig levendige gevel van hoekwoningen. (afstemmen met Albert door aan te geven dat dit gerealiseerd kan worden door de bestemming tuin op te nemen aan de zijden van deze woningen. Dan mag er een erfafscheiding van maximaal 1 meter hoog en zijn ook geen bijgebouwen toegelaten.)
woningen:
- De woningen verwijzen in vormgeving naar het dorpse karakter van Wehl. Dat betekent dat het beeld van de bebouwing kleinschalig is.
- De goothoogte van de woningen is maximaal 6 meter, de nokhoogte van de woningen is maximaal 10 meter.
- De vorm van het hoofdgebouw is eenduidig en staat op zichzelf. De hoofdvorm is helder en eenvoudig en blijft ook na aanpassingen duidelijk herkenbaar.
- Bij halfvrijstaande woningen is sprake van onderlinge afstemming van hoofdvorm.
- De kapvorm van de woningen is eenduidig.
- De gevels van de vrijstaande woningen variëren onderling in stijl (ook bij halfvrijstaande woningen). Bij halfvrijstaande woningen is wel sprake van onderling afstemming wat betreft het aanzicht van de gevels.
- De gevelopbouw is sober en rustig.
- Kleur- en materiaalgebruik sluit aan op dat in de omgeving en met name dat langs de Doesburgseweg: overwegend gevels met bruine baksteen in combinatie met glas en blauwgrijze dakpannen. Een combinatie met hout als basismateriaal is denkbaar.
Studiowoningen Fatima:
- Voor de studiowoningen gelden dezelfde voorwaarden als voor de overige woningen.
- De aaneengeschakelde woningen van Fatima omvatten maximaal 18 wooneenheden.
Openbare ruimte:
- De openbare ruimte krijgt een eenvoudige, consequente en eenduidige inrichting.
- De ontsluitingsweg van het plangebied krijgt een duurzaam veilige vormgeving met een rijloper van ± 5 meter breed.
- Aan de zijde van de Doesburgseweg ligt een strook of stoep voor voetgangers van ± 2 meter breed.
- De zijde van de Doesburgseweg ligt een parkeerstrook (plus bomen) van ± 2 meter breed en een fietsstrook van ± 1,5 meer breed.
- De ontsluitingsweg is een klinkerweg.
- Het midden deel van de centrale openbare ruimte in het plan bestaat uit halfverharding. De halfverharding heeft een gedekte zandkleur.
- In de halfverharding staat een rij bomen in de lengterichting van de ruimte.
- Langs de halfverharding ligt aan de zijde van de woonkavels een strook of stoep voor voetgangers van ± 2 meter breed.
- Langs de Akkerstraat wordt een halfverharding met een bomenrij aangelegd, met grotendeels bestaande bomen. Langs de Akkerstraat ten noorden van de Norman Belvealstraat, worden nieuwe bomen ingepland. De halfverharding met bomen biedt tevens ruimte voor parkeren.
Parkeren:
- In geval van vrijstaande en twee-onder-een-kap woningen wordt geparkeerd op de eigen kavel. De gemeente hanteert hier de parkeernorm van twee parkeerplaatsen per woning.
- Parkeren voor de rijwoningen vindt gedeeltelijk plaats langs de rijwoningen, voor het overige deel langs de straat. De gemeente hanteert hier de parkeernorm van 1,5 parkeerplaatsen per woning.
- Parkeren voor de studiowoningen vindt plaats op eigen terrein. De gemeente hanteert hier de parkeernorm van 0,5 parkeerplaatsen per woning.
- Parkeren voor bezoekers is ook mogelijk langs de straat en op de halfverharding in de centrale openbare ruimte.
Rioolpersleiding:
- Langs de rioolpersleiding moet een zone van 2,5 meter aan beide zijden bebouwings- en obstakelvrij blijven.