Visie, missie en cultuur

Doetinchem wil vraaggericht werken. Dit betekent dat burgers en maatschappelijke partners hun belevingswereld herkennen in de werkwijze van Doetinchem. Daar hoort een houding tegenover en behandeling van burgers bij die transparant en vlot is, gericht op samenwerking en probleemoplossing.

Stuurbaar

Ook wil de gemeente stuurbaar zijn. Dat wil zeggen: de organisatie concentreert zich op activiteiten die prioriteit hebben gekregen van het bestuur. Resultaten, processen en afspraken zijn helder vastgelegd en men spreekt elkaar aan op nakoming daarvan.

Missie

De missie van de gemeente Doetinchem, het realiseren van een vraaggerichte en stuurbare organisatie, is alleen haalbaar als een passend cultuurprofiel wordt nagestreefd.

Cultuurprofiel van de organisatie

Het cultuurprofiel van de ambtelijke organisatie en de mensen die daarin werken is aan het veranderen. Van leidinggevenden wordt verwacht, dat zij het nieuwe profiel in de praktijk brengen en hun medewerkers hierop coachen en begeleiden. Wat houdt dit profiel dan in?

  • Afdelingen werken voortaan vraaggericht. Zij hebben oog voor wat de interne en externe klant wil en gaan minder uit van het vanzelfsprekende van hun eigen vakgebied. Het gaat om proactief denken vanuit de klant en meer servicegerichtheid.
  • Van iedereen in de organisatie wordt verwacht, dat zij open, scherp, direct en met respect communiceren. Het is vanzelfsprekend, dat men elkaar rechtstreeks aanspreekt en (on-)gevraagd feedback geeft.
  • Bij Doetinchem werken slagvaardige ambtenaren: mensen die hun verantwoordelijkheid durven te nemen, mensen die een goed evenwicht weten te vinden tussen integraal werken (alle aspecten van een product of een dienst aan de orde laten komen), het betrekken van anderen bij ontwikkelingen en het doorhakken van knopen.
  • Opdrachten zijn niet meer tot in detail uitgewerkt, maar bieden ruimte voor een aan de omstandigheden aangepaste invulling. Bijsturingen vinden plaats op basis van tussentijdse rapportages.
  • Medewerkers en management hebben de ruimte om een eigen invulling te geven aan de opdrachten. Tegelijkertijd zijn zij zelf verantwoordelijk voor hun gedrag en de behaalde resultaten.

Management

De directie en de afdelingshoofden zijn samen met de teamleiders op basis van integraal management verantwoordelijk voor het realiseren van de gestelde doelen en de inzet van de daarbij behorende middelen. Hun stijl van leidinggeven kenmerkt zich door delegeren en coachen op basis van heldere afspraken en kaders met bijbehorende middelen en bevoegdheden. Duidelijke afspraken, terugkoppeling en begeleiding moeten borg staan voor een goed resultaat.