direct naar inhoud van 5.3 Toelichting op de regels
Plan: De Pas 2010
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0222.R06B077A-0004

5.3 Toelichting op de regels

De regels bestaan uit de volgende onderdelen:

  • hoofdstuk I: Inleidende regels;
  • hoofdstuk II: Bestemmingsregels;
  • hoofdstuk III: Algemene regels;
  • hoofdstuk IV: Overgangs- en slotregels.
5.3.1 Inleidende regels

De inleidende regels omvatten de in de planregels gebruikte begripsomschrijvingen en afkortingen (artikel 1) en de wijze van meten (artikel 2).

5.3.2 Bestemmingsregels

In de bestemmingsregels zijn de regels voor de verschillende bestemmingen omschreven. Elke bestemmingsregel is, overeenkomstig het Handboek van de provincie Gelderland (uitgave mei 2006) en de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (2008), in beginsel opgebouwd uit:

  • een bestemmingsomschrijving: een omschrijving van de doeleinden waarvoor de gronden zijn bestemd en de toegelaten bijbehorende bebouwing;
  • de bouwregels: deze bevatten de voorgeschreven maatvoering van de bouwwerken;
  • nadere eisen;
  • afwijken van de bouwregels;
  • specifieke gebruiksregels;
  • afwijken van de gebruiksregels;
  • omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden;
  • wijzigingsbevoegdheid.
5.3.2.1 Bedrijf

De bestemming bedrijf is nader aangeduid met de hoofdletter B. De bestemming Bedrijf is toegekend aan het garagebedrijf aan de J F Kennedylaan. Het garagebedrijf is specifiek bestemd met de aanduiding 'garage'. Ander soortige bedrijvigheid is dus in beginsel niet toegelaten. Dit komt overeen met hetgeen voor dit bouwperceel op grond van het voorgaande bestemmingsplan was geregeld. In principe is het wenselijk om bedrijfsbestemming zoveel mogelijk op de daarvoor aangewezen bedrijventerrein te vestigen. Om enige flexibiliteit in te bouwen is wel een mogelijkheid opgenomen om af te wijken van de gebruiksregels om andere bedrijven te vestigen. Deze andere bedrijvigheid is opgenomen in de als bijlage bijgevoegde Staat van bedrijfsactiviteiten.

Ondergeschikt aan en ten behoeve van de functie bedrijf of garage zijn ook kantoor-, detailhandel- en/of horecafuncties (een bedrijfskantine) toegestaan. Ten aanzien van het maximumpercentage van deze ondergeschikte functies behoort ook te worden gerekend de bijbehorende (computer)serviceruimten, werkkasten en opslag. Deze functies vallen dus niet onder bedrijfsdoeleinden. De percentages ondergeschikte functies zijn niet cumulatief, wat inhoud dat in ieder geval 50 % van het gebouw in gebruik moet zijn ten behoeve van het bedrijf.

Voor de bouwregelgeving is zoveel mogelijk vastgehouden aan de bebouwingsvoorschriften zoals deze golden in het voorgaande bestemmingsplan. In principe moet de hoofdbouwing binnen het bouwvlak en de bijgebouwen achter de naar de weg gekeerde bouwgrens gerealiseerd te worden. Met deze bepaling wordt voorkomen dat een rommelig en onoverzichtelijk aanzicht ontstaat op het terrein. Onder voorwaarden is daar voor bepaalde ondergeschikte bouwwerken een afwijking van de bouwregels voor mogelijk.

Een bedrijfswoning is toegelaten en weergegeven op de verbeelding met de aanduiding 'bedrijfswoning'. De bedoeling van de bedrijfswoning is dat deze uitsluitend wordt gebruikt en bewoond door de eigenaar van het betreffende bedrijf. Bij een bedrijfswoning is het wel toegestaan om een aan huis gebonden beroep of bedrijf te beginnen.

Het is mogelijk om de bestemming Bedrijf uitsluitend indien een bedrijfswoning aanwezig is te wijzigen in de bestemming Wonen. De bestaande woning wordt daarmee het hoofdgebouw en de bedrijfsfunctie moet volledig komen te vervallen. Daarmee is het niet meer mogelijk om een bedrijf op het perceel te vestigen.

Nieuw in dit bestemmingsplan zijn de eisen ten aanzien van parkeernormen. Wanneer sprake is van uitbreiding van het bestaande bedrijf of herontwikkeling van de hele bedrijfslocatie worden in dit bestemmingsplan eisen gesteld aan parkeren. Op dit moment is het zo dat er een hoge parkeerdruk is vanwege de nabije ligging bij het Centrum. Om te voorkomen dat de openbare ruimte volloopt door parkeren is de gebruiksregel opgenomen om te voorzien in een voldoende aantal parkeerplaatsen. De parkeereisen gelden in geval van uitbreiding uitsluitend voor het uit te breiden oppervlak en dus niet voor het reeds bestaande oppervlak. In geval van herontwikkeling (complete nieuwbouw) gelden de parkeereisen voor het (de) te herontwikkelen bouwperce(e)l(en).

5.3.2.2 Centrum

De bestemming Centrum is met de hoofdletter C aangeduid. De bestemming Centrum is toegekend aan de Terborgseweg en de Bardetplaats. De bestemming biedt ruimte voor allerlei voorzieningen. Overlast gevende functies, zoals bedrijfsfuncties en "nachthoreca", zijn daarbij niet toegestaan met uitzondering van een garagebedrijf ter plaatse van de aanduiding "garage". Daarmee wordt voorkomen dat er een gefrustreerde situatie ontstaat ten opzicht van de woonomgeving.

In principe is de functie wonen uitsluitend op de verdieping toegelaten. De "centrum" uitstraling blijft hiermee behouden. Middels een afwijking van de gebruiksregels is het mogelijk om wonen op de begane grond mogelijk te maken. Uitgangspunt is om van deze mogelijkheid uitsluitend gebruik te maken indien een centrumfunctie ter plaatse niet meer haalbaar is vanwege economische redenen. In de woning is het toegestaan om een aan huis gebonden beroep of bedrijf te beginnen.

Voor de bouwregelgeving is zoveel mogelijk vastgehouden aan de bebouwingsvoorschriften zoals deze golden in het voorgaande bestemmingsplan. Binnen de bestemming zijn ruime bebouwingsmogelijkheden opgenomen en is zelfs al vaak meer bebouwd dan toegelaten. In principe dient de hoofdbouwing binnen het bouwvlak gerealiseerd te worden. Woningen zijn daarbij specifiek genoemd als onderdeel van de hoofdbebouwing. Voorkomen moet worden dat op achterterrein woningen worden gerealiseerd. De bijgebouwen moeten achter de naar de weg gekeerde bouwgrens gerealiseerd worden. Met deze bepaling wordt voorkomen dat een rommelig en onoverzichtelijk aanzicht ontstaat op het terrein. Onder voorwaarden is voor bepaalde ondergeschikte bouwwerken een afwijking van de bouwregels mogelijk.

Vanwege brandveiligheid en parkeren is er voor gekozen om de bestaande regelgeving over te nemen en de qua maten afwijkende bebouwing niet specifiek te bestemmen. In veel gevallen zijn afwijkingen (voorheen ontheffingen) voor deze bouwwerken niet (meer) te traceren. Bij nieuwe ontwikkelingen kan dan de nieuwste eisen worden gesteld ten aanzien van brandveiligheid en ten aanzien van parkeren. Voor de bestaande afwijkende bouwwerken geldt de regeling voor bestaande maten zoals opgenomen in de algemene regels, artikel 16.3.

Nieuw in dit bestemmingsplan zijn de eisen ten aanzien van parkeernormen. Wanneer sprake is van uitbreiding van het bestaande pand of herontwikkeling van het hele bestemmingsvlak worden in dit bestemmingsplan eisen gesteld aan parkeren. Op dit moment is het zo dat er een hoge parkeerdruk is vanwege de nabije ligging bij het Centrum. Om te voorkomen dat de openbare ruimte volloopt door parkeren is de gebruiksregel opgenomen om te voorzien in een voldoende aantal parkeerplaatsen. De parkeereisen gelden in geval van uitbreiding uitsluitend voor het uit te breiden oppervlak en dus niet voor het reeds bestaande oppervlak. In geval van herontwikkeling (complete nieuwbouw) gelden de parkeereisen voor het (de) te herontwikkelen bouwperce(e)l(en).

5.3.2.3 Gemengd

De bestemming Gemengd is nader aangeduid met de hoofdletters GD. De bestemming Gemengd is toegekend aan verschillende locaties binnen het plangebied. Binnen deze bestemming zijn commerciële, maatschappelijke en woonfuncties toegelaten. Detailhandel is alleen toegelaten wanneer feitelijk al een detailhandelsfunctie aanwezig is. Hetzelfde geldt voor de functie kantoor. Onder bepaalde voorwaarden kan met een afwijking van de gebruiksregels wel detailhandel of een kantoor worden toegelaten. Dit geldt alleen voor die functies waar dat binnen het oude bestemmingsplan direct mogelijk was. Een en ander overeenkomstig het detailhandelsbeleid en het kantorenbeleid zoals opgenomen in de paragrafen 2.5.6 en 2.5.8. Detailhandel moet beperkt blijven tot centrumgerelateerde detailhandel. Grootschalige detailhandel en perifere detailhandel als bouwmarkten, autoverkoopbedrijven en meubelwinkels zijn daarbij uitgesloten.

Voor de bouwregelgeving is zoveel mogelijk vastgehouden aan de bebouwingsvoorschriften zoals deze golden in het voorgaande bestemmingsplan. Binnen de bestemming zijn ruime bebouwingsmogelijkheden opgenomen en is zelfs al vaak meer bebouwd dan toegelaten. In principe dient de hoofdbouwing binnen het bouwvlak gerealiseerd te worden. Woningen zijn daarbij specifiek genoemd als onderdeel van de hoofdbebouwing. Voorkomen moet worden dat op achterterrein woningen worden gerealiseerd. De bijgebouwen moeten achter de naar de weg gekeerde bouwgrens gerealiseerd worden. Met deze bepaling wordt voorkomen dat een rommelig en onoverzichtelijk aanzicht ontstaat op het terrein. Onder voorwaarden is voor bepaalde ondergeschikte bouwwerken afwijking van de bouwregels mogelijk.

Vanwege brandveiligheid en parkeren is er voor gekozen om de bestaande regelgeving over te nemen en de qua maten afwijkende bebouwing niet specifiek te bestemmen. In veel gevallen zijn afwijkingen (voorheen ontheffingen) voor deze bouwwerken niet (meer) te traceren. Bij nieuwe ontwikkelingen kan dan de nieuwste eisen worden gesteld ten aanzien van brandveiligheid en ten aanzien van parkeren. Voor de bestaande afwijkende bouwwerken geldt de regeling voor bestaande maten zoals opgenomen in de algemene regels, artikel 16.3.

Nieuw in dit bestemmingsplan zijn de eisen ten aanzien van parkeernormen. Wanneer sprake is van uitbreiding van het bestaande pand of herontwikkeling van de hele bestemmingsvlak worden in dit bestemmingsplan eisen gesteld aan parkeren. Op dit moment is het zo dat er een hoge parkeerdruk is vanwege de nabije ligging bij het Centrum. Om te voorkomen dat de openbare ruimte volloopt door parkeren is de gebruiksregel opgenomen om te voorzien in een voldoende aantal parkeerplaatsen. De parkeereisen gelden in geval van uitbreiding uitsluitend voor het uit te breiden oppervlak en dus niet voor het reeds bestaande oppervlak. In geval van herontwikkeling (complete nieuwbouw) gelden de parkeereisen voor het (de) te herontwikkelen bouwperce(e)l(en).

5.3.2.4 Groen

De bestemming Groen is nader aangeduid met de hoofdletter G. Binnen de bestemming Groen is het structurele groen van het plangebied geregeld. De bestemming Groen is toegekend aan verschillende groenelementen in het plangebied. Zoals te lezen is in de paragrafen 2.5.4 en 2.5.5 is de groene opzet van woonwijk De Pas ook het kenmerk van het gebied.

In de regels is een beperkte bebouwingsregeling opgenomen voor gebouwen (nutsvoorzieningen) en bouwwerken geen gebouwen zijnde (straatverlichting, straatmeubilair, e.d.) ten behoeve van de bestemming. Ten behoeve van extensieve dagrecreatie mogen fiets- en wandelpaden worden aangelegd. Onder extensieve dagrecreatie wordt tevens verstaan het plaatsen van o.a. bankjes, tafels en prullenbakken.

5.3.2.5 Maatschappelijk

De gronden met de bestemming Maatschappelijk zijn met de hoofdletter M nader aangeduid. Op deze gronden en bijbehorende bouwwerken zijn maatschappelijke voorzieningen toegestaan. Ook zijn binnen deze bestemming bedrijfswoningen toegestaan. Binnen deze bestemming is een grote uitwisselbaarheid van verschillende maatschappelijke voorzieningen mogelijk gemaakt, te weten educatieve, sociale, medische, culturele, levensbeschouwelijke, sport- en recreatieve voorzieningen en voorzieningen ten behoeve van openbare dienstverlening, of een combinatie daarvan, alsook ondergeschikte detailhandel en horeca ten dienste van deze voorzieningen. Daarnaast is specifiek opgenomen dat parkeervoorzieningen zijn toegestaan. Dit maakt dubbelegebruik van parkeervoorzieningen ten behoeve van andree bestemmingen mogelijk.

Daar waar op dit moment een kantoor is gevestigd binnen de bestemming maatschappelijk is dit specifiek aangeduid op de verbeelding. Onder bepaalde voorwaarden kan met een afwijking van de gebruiksregels wel een kantoor worden toegelaten. Een en ander overeenkomstig het kantorenbeleid zoals opgenomen in de paragraaf 2.5.8.

Binnen de bestemming zijn ruime bebouwingsmogelijkheden opgenomen. Veelal is hier in het verleden al gebruik van gemaakt. In principe dient de bebouwing binnen het bouwvlak gerealiseerd te worden. Met deze bepaling wordt zoveel mogelijk voorkomen dat bebouwing grenst aan de achterliggende veelal aanwezige woonbestemmingen. Onder voorwaarden is voor bepaalde ondergeschikte bouwwerken een afwijking van de bouwregels mogelijk.

Nieuw in dit bestemmingsplan zijn de eisen ten aanzien van parkeernormen. Wanneer sprake is van uitbreiding van het bestaande pand of herontwikkeling van de hele bestemmingsvlak worden in dit bestemmingsplan eisen gesteld aan parkeren. Op dit moment is het zo dat er een hoge parkeerdruk is vanwege de nabije ligging bij het Centrum. Om te voorkomen dat de openbare ruimte volloopt door parkeren is de gebruiksregel opgenomen om te voorzien in een voldoende aantal parkeerplaatsen. De parkeereisen gelden in geval van uitbreiding uitsluitend voor het uit te breiden oppervlak en dus niet voor het reeds bestaande oppervlak. In geval van herontwikkeling (complete nieuwbouw) gelden de parkeereisen voor het (de) te herontwikkelen bouwperce(e)l(en).

5.3.2.6 Tuin

De gronden met de bestemming Tuin maken juridisch en feitelijk deel uit van de bouwpercelen waarop woningen zijn gesitueerd. In de bestemmingsomschrijving is daartoe een koppeling aangebracht met de bestemming Wonen.

De bestemming Tuin is toegekend aan de gronden aan de voorzijde van en tot één meter achter de naar de weg gekeerde bouwgrens van het bouwvlak waarbinnen de woning mag worden gesitueerd. Een en ander in overeenstemming met de mogelijkheden voor het vergunningsvrije bouwen. Vanwege het behoud van het straatbeeld en het zicht op de woningen is binnen deze bestemming alleen een beperkte bebouwingsregeling opgenomen voor het bouwen van vlaggenmasten, speeltoestellen, overkappingen en erkers e.d. In principe zijn gebouwen op deze gronden dan ook niet toegestaan.

5.3.2.7 Verkeer

De bestemming Verkeer is toegekend aan de gronden met een ontsluitende en verkeersdoorstromende functie. Tevens is de bestemming toegekend aan bermen, parkeerplaatsen en niet structurele groenvoorzieningen. In de regels van deze bestemming is een beperkte bebouwingsregeling opgenomen voor gebouwen ten behoeve van de bestemming zoals bushokjes en nutsvoorzieningen. Tevens is ten behoeve van deze bestemming een bebouwingsregeling opgenomen voor bouwwerken geen gebouwen zijnde zoals straatmeubilair, straatverlichting, e.d. Binnen de regels zijn mogelijkheden opgenomen om onder voorwaarden van de maximale bouwhoogte te mogen afwijken.

Specifieke is voor het plein rondom het stadhuis de aanduiding "markt" opgenomen. De twee maal wekelijkse markt kan daarmee binnen de bestemming Verkeer gewoon plaatsvinden. Hetzelfde geldt voor de directe mogelijkheid om evenementen te houden binnen de bestemming verkeer. In het oude bestemmingsplan was dit nog niet geregeld. Exacte afbakening is op voorhand niet te geven. Daarom zijn in zijn algemeenheid evenementen toegelaten. Voor het houden van een evenementen dient nog altijd wel een vergunning verkregen te worden op grond van de APV.

5.3.2.8 Wonen

De bestemming Wonen omvat alle percelen waarop woningen en bijbehorende bouwwerken zijn toegelaten.

De hoofdgebouwen dienen binnen het bouwvlak te worden gebouwd. Het bouwvlak ligt in principe om de bestaande bebouwing en heeft een afstand tot de zijdelingse perceelsgrens van drie meter. Het bouwvlak is 15 meter diep. Daarmee wordt aangesloten op het Planologisch Beleid 2011. Daarnaast wordt aangesloten op de reeds vigerende mogelijkheden. De diepte van het bouwvlak is op de plankaart aangegeven. De maximaal toegestane goothoogte en de maximaal toegestane bouwhoogte van gebouwen zijn in een maatvoeringssymbool op de plankaart opgenomen. Middels een afwijking van de bouwregels is het mogelijk om het hoofdgebouw gedeeltelijk buiten het bouwvlak te bouwen.

Bijgebouwen zijn toegestaan binnen het bestemmingsvlak Wonen en het daarin gelegen bouwvlak. Zij dienen op minimaal één meter achter de voorgevel van de woning te worden gebouwd. Een en ander in overeenstemming met de mogelijkheden voor het vergunningsvrije bouwen. Overdekte zwembaden (binnenbaden) zijn aan te merken als gebouwen. Op binnenbaden zijn daarom de bouwregels voor bijgebouwen van toepassing.

Ten behoeve van het bouwen van het hoofdgebouw buiten het bouwvlak, het bouwen van een overkapping en de afstand van een bijgebouw tot de achterste perceelsgrens kan onder bepaalde voorwaarden afwijking van het bestemmingsplan worden verleend.

Op gronden met de bestemming Wonen is onder voorwaarden de uitoefening van een aan huis gebonden beroep of bedrijf dan wel een vrij beroep toegestaan. Voorwaarde daarvoor is dat de woonfunctie in alle gevallen de hoofdfunctie binnen de bestemming blijft. In beperkte mate mag bij de uitoefening van een aan huis gebonden beroep of bedrijf ook detailhandel plaatsvinden. Overige detailhandel is binnen de bestemming Wonen nadrukkelijk uitgesloten.

Nieuw in dit bestemmingsplan zijn de eisen ten aanzien van parkeernormen. Wanneer sprake is van uitbreiding van de bestaande woning of herontwikkeling het hele bestemmingsvlak worden in dit bestemmingsplan eisen gesteld aan parkeren. Op dit moment is het zo dat er een hoge parkeerdruk is vanwege de nabije ligging bij het Centrum. Om te voorkomen dat de openbare ruimte volloopt door parkeren is de gebruiksregel opgenomen om te voorzien in een voldoende aantal parkeerplaatsen. De parkeereisen gelden in geval van uitbreiding uitsluitend voor het uit te breiden oppervlak en dus niet voor het reeds bestaande oppervlak. In geval van herontwikkeling (complete nieuwbouw) gelden de parkeereisen voor het (de) te herontwikkelen bouwperce(e)l(en).

5.3.2.9 Woongebied

De bestemming Woongebied is nader aangeduid met de hoofdletters WG en is toegekend aan de woningen op de gronden van het voormalige veemarktterrein.

De bestemming geeft bij ontwikkeling de ruimte aan de invulling voor vrijstaande woningen, twee aaneen gebouwde woningen of aaneengebouwde woningen met daarbij behorende bijgebouwen. De benodigde tuinen en erven, waterlopen, waterberging en waterinfiltratievoorzieningen alsook nutsvoorzieningen kunnen ook in deze bestemming gerealiseerd worden.

Voor een overkappingen waarbij de oppervlaktenorm, als gesteld in de regels, wordt overschreden is een afwijking van de bouwregels mogelijk. In de gebruiksregels is onder meer gebruik voor aan huis gebonden beroepen of bedrijven (onder voorwaarden) geregeld. Ook vrije beroepen vallen onder deze regeling. Voor gebruikvan aangebouwde bijgebouwen is een afwijking mogelijk.

5.3.2.10 Waarde - Archeologie, Waterstaat - Waterlopen

De dubbelbestemming Waarde - Archeologie wordt nader aangeduid met de hoofdletters W-A.

De dubbelbestemming Waterstaat - Waterlopen wordt nader aangeduid met de hoofdletters WS-WL.

In de regels bij deze bestemmingen is een voorrangsregeling opgenomen met het oog op de bescherming van de belangen en de aanwezige waarden. De gebruiks- en bebouwingsmogelijkheden van de onderliggende bestemmingen worden hierdoor beperkt.

In de zones mogen geen bouwwerken en werken worden uitgevoerd. Middels een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen gebouw zijnde, of van werkzaamheden kan van het bouwverbod worden afgeweken.

5.3.3 Algemene regels

De algemene of aanvullende regels tenslotte vormen een set algemene regels die op alle onderdelen van het plan van toepassing zijn. De algemene regels bestaan onder meer uit afwijkings- en wijzigingsbepalingen.

De algemene gebruiksregel luidt dat het verboden is om gronden en opstallen te gebruiken in strijd met de bestemming. Gebruik ten behoeve van de realisering en/of handhaving van de bestemming of het normale onderhoud van de gronden en/of bouwwerken wordt toegelaten.

De algemene afwijkingsregels voorzien in de mogelijkheid om op ondergeschikte onderdelen af te wijken van de regels van het bestemmingsplan. De in het plan opgenomen wijzigingsbevoegdheid laat meer ingrijpende afwijkingen toe en wordt daarom gekoppeld aan een zwaardere procedure dan die voor het verlenen van een afwijking.

5.3.4 Overgangs- en slotregels

In de loop van de tijd kan het gebruik van gronden of bouwwerken gaan afwijken van datgene wat mogelijk is op basis van het bestemmingsplan. In de overgangsregels wordt geregeld in hoeverre deze afwijkingen positief bestemd worden. Daar waar maten van bestaande legale bouwwerken op het moment van de terinzagelegging van het ontwerp meer bedragen dan is voorgeschreven in het nieuwe bestemmingsplan, gelden deze maten ingevolge het in het bestemmingsplan neergelegde overgangsrecht als maximum.

De naam van het plan wordt in de slotregel aangehaald.