direct naar inhoud van 6.2 Dit bestemmingsplan
Plan: Oostelijke Randweg 2009
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0222.R17B063A-0005

6.2 Dit bestemmingsplan

6.2.1 Toelichting op de plankaart

Bij dit plan hoort 1 kaart. De kaart is eenvoudig opgezet. Dit bevordert de inzichtelijkheid, de handhaafbaarheid en de rechtszekerheid bij de beoordeling van bouwplannen. De kaart geeft de gronden van de Oostelijke Randweg 2009 weer. De bestemmingen van deze gronden zijn (deels met nadere aanduidingen) op de kaart opgenomen. De kaart is getekend op schaal 1:2.500.

De te onderscheiden bestemmingen zijn:

  • Agrarisch;
  • Agrarisch met waarden;
  • Groen;
  • Natuur;
  • Tuin;
  • Verkeer;
  • Verkeer - Railverkeer;
  • Water;
  • Wonen;
  • Waarde - Archeologie (dubbelbestemming);
  • Waarde - Natuur (dubbelbestemming);
  • Waterstaat - Waterlopen (dubbelbestemming).

De onderscheiden bestemmingen zijn op de kaart voorzien van een aparte kleur en aangeduid met een hoofdletter.

6.2.2 Toelichting op de regels

De regels bestaan uit de volgende onderdelen:

hoofdstuk 1: Inleidende regels;

hoofdstuk 2: Bestemmingsregels;

hoofdstuk 3: Algemene regels;

hoofdstuk 4: Overgangs- en slotregels.

Inleidende regels

De inleidende regels omvatten de in de planregels gebruikte begripsomschrijvingen en afkortingen (artikel 1) en de wijze van meten (artikel 2).

Bestemmingsregels

In de bestemmingsregels zijn de regels voor de verschillende bestemmingen omschreven. Elke bestemmingsregel is, overeenkomstig de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (2008), in beginsel opgebouwd uit:

  • een bestemmingsomschrijving: een omschrijving van de doeleinden waarvoor de gronden zijn bestemd en de toegelaten bijbehorende bebouwing;
  • de bouwregels: deze bevatten de voorgeschreven maatvoering van de bouwwerken;
  • nadere eisen;
  • afwijking van de bouwregels;
  • specifieke gebruiksregels;
  • afwijking van de gebruiksregels;
  • omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden;
  • wijzigingsbevoegdheid.

De bestemming Agrarisch

De gronden waarvoor deze bestemming is opgenomen is zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij de vigerende bestemming. Aangezien de mogelijkheden en het gebruik beperkt zijn is sprake van een sterk afgeslankte bestemming 'Agrarisch'.

Binnen de bestemming is een locatie aangegeven, met de aanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied 1'. De wijzigingsbevoegdheid geeft de mogelijkheid de bestemming te wijzigen ten behoeve van een verkooppunt motorbrandstoffen met lpg, met een maximale doorzet van 1.000 m³ per jaar. Er is ten behoeve van deze wijzigingsbevoegdheid een algemeen afwegingskader gegeven en de regels voor de nieuwe bestemming zijn opgenomen.

De bestemming Agrarisch met waarden

De gronden waarvoor deze bestemming is opgenomen is zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij de vigerende bestemming. De grond blijft agrarisch in gebruik. In de regels is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen naar de bestemmingen Natuur en Groen, om de uitvoer van het landschappelijke inpassingsplan op deze gronden eenvoudig mogelijk te maken. Omdat de grond nu niet in eigendom van de gemeente is en de gemeente hier ook geen onteigening wil gaan inzetten, is voor deze regeling gekozen.

De bestemming Groen

Voor het bestemmen van de gronden waar groenvoorzieningen aanwezig zijn is gekozen voor een tweedeling:

  • functioneel groen;
  • structureel groen.

Functioneel groen valt voor een belangrijk deel in de bestemming 'Verkeer'. Het functionele groen tussen de randweg en het fietspad is als 'Groen' bestemd. Structureel groen wordt eveneens geregeld in de bestemming 'Groen'. In de regels is een beperkte bebouwingsregeling opgenomen voor gebouwen (nutsvoorzieningen) en bouwwerken geen gebouwen zijnde (straatverlichting, straatmeubilair, geluidwerende voorzieningen e.d.) ten behoeve van de bestemming. Voor een aantal specifieke werken en werkzaamheden is een regeling voor een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden opgenomen.

De bestemming Natuur

Deze bestemming is gegeven aan de gronden met een nadrukkelijke natuurfunctie. Deze bestemming moet ervoor zorgen dat de natuurwaarden, landschapswaarden en cultuurhistorische waarden in stand worden gehouden en zo mogelijk worden ontwikkeld. Extensieve landbouw is in deze bestemming ook mogelijk. Binnen de bestemming zijn enkel bouwwerken, geen gebouwen zijnde toegestaan. Met een afwijking is het mogelijk geluidwerende voorzieningen toe realiseren. Dit wel onder strikte voorwaarden. Voor een aantal specifieke werken en werkzaamheden is een regeling voor een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden opgenomen.

De bestemming Tuin

De gronden met de bestemming 'Tuin' maken juridisch en feitelijk deel uit van de bouwpercelen waarop woningen zijn gesitueerd. In de bestemmingsomschrijving is daartoe een koppeling aangebracht met de bestemming 'Wonen'.

De bestemming 'Tuin' is toegekend aan de gronden aan de voorzijde van en tot drie meter achter de naar de weg gekeerde bouwgrens van het bouwvlak waarbinnen de woning mag worden gesitueerd. Vanwege het behoud van het straatbeeld en het zicht op de woningen is binnen deze bestemming alleen een beperkte bebouwingsregeling opgenomen voor het bouwen van vlaggenmasten, speeltoestellen, e.d. In principe zijn gebouwen op deze gronden dan ook niet toegestaan. Alleen middels een afwijking is het mogelijk een erker, toegangspartij en overkapping voor de voorgevel van een woning te realiseren.

De bestemming Verkeer

De bestemming 'Verkeer' is toegekend aan de gronden met een ontsluitende en verkeersdoorstromende functie. Tevens is de bestemming toegekend aan fiets- en voetpaden, bermen, parkeer/passeerhavens en bushalteplaatsen en niet structurele groenvoorzieningen. Er is ten behoeve van deze bestemming een bebouwingsregeling opgenomen voor bouwwerken geen gebouwen zijnde zoals straatmeubilair, geluidwerende voorzieningen, en dergelijke. Binnen de regels zijn afwijkingsregels opgenomen om onder voorwaarden van de maximale bouwhoogte te mogen afwijken.

De bestemming Verkeer - Railverkeer

De bestemming 'Verkeer - Railverkeer' is toegekend aan de binnen het plangebied aanwezige kruising van verkeersfuncties tussen weg en railverkeer. Railverkeer wordt daarin gezien als bovenliggende bestemming.

De bestemming Water

Bestaande waterlopen, waterpartijen (al dan niet overkluisd) en oevers, zijn bestemd tot 'Water'. Tevens zijn de gronden bestemd voor het behoud en de versterking van eventuele aanwezige natuurlijke, visuele en landschappelijke waarden.

De bestemming Wonen

De bestemming 'Wonen' omvat alle percelen waarop woningen en bijbehorende bouwwerken zijn toegelaten.

De hoofdgebouwen dienen binnen het bouwvlak te worden gebouwd. Het bouwvlak ligt in principe om de bestaande bebouwing en heeft een afstand tot de zijdelingse perceelsgrens van drie meter. De maximaal toegestane goothoogte en de maximaal toegestane bouwhoogte van gebouwen zijn in een maatvoeringssymbool op de plankaart opgenomen. Middels een afwijking van de bouwregels is het mogelijk om af te wijken van de bestaande goot- en bouwhoogte. Vanwege het behoud van het karakter van de woning zijn afwijkende maten, ook al zijn deze bestaand, niet direct toegestaan.

Bijgebouwen zijn toegestaan binnen het bestemmingsvlak Wonen en het daarin gelegen bouwvlak. Zij dienen op minimaal 3 meter achter de voorgevel van de woning te worden gebouwd. Deze afstand sluit aan op de stedenbouwkundige opzet van de wijk en voorkomt brede gevelaanzichten. Overdekte zwembaden (binnenbaden) zijn aan te merken als gebouwen. Op binnenbaden zijn daarom de bouwregels voor bijgebouwen van toepassing.

Ten behoeve van het bouwen van het hoofdgebouw buiten het bouwvlak, het bouwen van een overkapping en de afstand van een bijgebouw tot de achterste perceelsgrens kan onder bepaalde voorwaarden afwijking van het in het bestemmingsplan bepaalde worden verleend.

Op gronden met de bestemming 'Wonen' is onder voorwaarden de uitoefening van een aan huis gebonden beroep of bedrijf dan wel een vrij beroep toegestaan. Voorwaarde daarvoor is dat de woonfunctie in alle gevallen de hoofdfunctie binnen de bestemming blijft. In beperkte mate mag bij de uitoefening van een aan huis gebonden beroep of bedrijf ook detailhandel plaatsvinden. Overige detailhandel is binnen de bestemming Wonen nadrukkelijk uitgesloten.

De dubbelbestemming Waarde - Archeologie

De dubbelbestemming 'Waarde-Archeologie' is aan het gehele plangebied toegekend ter bescherming van de archeologische waarden in het plangebied.

De dubbelbestemming Waarde - Natuur

Deze dubbelbestemming is aan een deel van het plangebied toegekend. Eén en ander overeenkomstig het provinciaal beleid voor "natte landnatuur" (De Zumpe). Voor de bestaande woningen, met de daarbij behorende bestemmingen 'Wonen' en 'Tuin', is deze dubbelbestemming niet opgenomen. De aan deze bestemming gekoppelde regels dienen ter bescherming en de instandhouding van de vochtgebonden natuurlijke waarden. Voor een aantal specifieke werken en werkzaamheden is een regeling voor een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden opgenomen. Verder zijn een aantal uitzonderingen opgenomen, waarvoor geen omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden is vereist.

De dubbelbestemming Waterstaat - Waterlopen

De dubbelbestemming 'Waterstaat – Waterlopen' is toegekend aan de binnen het plangebied gelegen A-watergang. Binnen deze bestemming is naast de watergang eveneens 5 m van de wederzijdse oevers meegenomen. Er zijn uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde toegestaan. Verder is ter sturing van de werken en werkzaamheden een regeling voor een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden opgenomen.

Algemene regels

De algemene of aanvullende regels tenslotte vormen een set algemene regels die op alle onderdelen van het plan van toepassing zijn. De algemene regels bestaan onder meer uit afwijkings- en wijzigingsregels.

De algemene gebruiksregel luidt dat het verboden is om gronden en opstallen te gebruiken in strijd met de bestemming. Gebruik ten behoeve van de realisering en/of handhaving van de bestemming of het normale onderhoud van de gronden en/of bouwwerken wordt toegelaten.

De algemene afwijkingsregels voorzien in de mogelijkheid om op ondergeschikte onderdelen af te wijken van de regels van het bestemmingsplan. De in het plan opgenomen wijzigingsbevoegdheid laat meer ingrijpende afwijkingen toe en wordt daarom gekoppeld aan een zwaardere procedure dan die voor het verlenen van een afwijking.

Wro-zone - verwerkelijking in de naaste toekomst

Binnen het plangebied is een locatie aangewezen waarvan de realisatie van het plan in de toekomst nodig wordt geacht. Op de plankaart zijn deze gronden aangeduid met 'wro-zone - verwerkelijking in de naaste toekomst'. De aanwijzing heeft tot gevolg dat gelijktijdig met de vaststelling van het bestemmingsplan besloten kan worden tot onteigening. Eigenaren en/of rechthebbenden op een beperkt recht ontvangen een persoonlijke kennisgeving van de terinzagelegging van het ontwerp bestemmingsplan.

Overgangs- en slotregels

In de loop van de tijd kan het gebruik van gronden of bouwwerken gaan afwijken van datgene wat mogelijk is op basis van het bestemmingsplan. In de overgangsregels wordt geregeld in hoeverre deze afwijkingen positief bestemd worden. Daar waar maten van bestaande legale bouwwerken op het moment van de terinzagelegging van het ontwerp meer bedragen dan is voorgeschreven in het nieuwe bestemmingsplan, gelden deze maten ingevolge het in het bestemmingsplan neergelegde overgangsrecht als maximum.

De naam van het plan wordt in de slotregel aangehaald.