Plan: | Happert en Kruisberg - 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0222.R19B050A-0003 |
Het structuurplan Masterplan Schil, d.d. 13 december 2007, geeft een brede ruimtelijke visie over het gebied rondom het centrum van Doetinchem. Daarin zijn verschillende ontwikkellocaties opgenomen. Het Masterplan spreekt zich uit over de stedenbouwkundige kwaliteit in De Schil en schetst het plan de agenda en spelregels voor de verschillende ontwikkellocaties. Centraal bij de gebiedsontwikkeling in De Schil staat een zodanige aanpak dat de ruimtelijke kwaliteit van De Schil verbetert, de centrumfunctie van Doetinchem sterker wordt, de investeringen en plankosten worden terugverdiend en er vanaf 2008 zichtbare resultaten zijn.
Het plangebied Happert en Kruisberg - 2012 is deels gelegen binnen het plangebied voor het gemeentelijk structuurplan Masterplan De Schil. In het masterplan is ontwikkellocatie Ruimzicht benoemd die in het bestemmingsplan Happert en Kruisberg - 2012 ligt.
Uitsnede Masterplan Schil, ontwikkellocatie Ruimzicht is nummer 17
De opgave voor ontwikkellocatie Ruimzicht bestaat uit twee delen:
Het potientiële programma wat daarbij hoort is als volgt:
De rol van de gemeente bij deze ontwikkeling van regisseur en grondexploitant.
Villa Ruimzicht is inmiddels hersteld en in gebruik als hotel en restaurant. Ook de buiten-expositieruimte beeldende kunst is daarbij gekomen, gelegen in het herstelde arboretum met fontein. Al deze functies zijn in het voorliggende bestemmingsplan voorzien van een passende regeling.
Het parkeren van het hotel-restaurant is aan de overzijde van de Ds. Van Dijkweg gekomen. Dit ligt buiten het plangebied van het voorliggende bestemmingsplan.
De 36 appartementen in stadsvilla's, met eigen gebouwde parkeergelegenheid, zijn niet gerealiseerd. Op 8 april 2008 is hiervoor wel de vrijstelling op grond van artikel 19.2 WRO verleend. De realisatie van de woningbouw is door de veranderde economische situatie niet doorgegaan. Zie hiervoor ook paragraaf 2.2.
Op 12 juli 2007 heeft de gemeenteraad het Mobiliteitsplan vastgesteld. Het plan bevat een samenhangend pakket verkeersmaatregelen voor de periode tot 2020.
Een goede bereikbaarheid is voor een centrumgemeente als Doetinchem van groot belang. Daarom wil de raad de komende jaren maatregelen nemen om de bereikbaarheid van het centrum en de industriegebieden te verbeteren. Daarnaast moet de verkeersveiligheid in de wijken, dorpen en het buitengebied verbeterd worden. Vanuit deze visie is een Mobiliteitsplan opgesteld. Hierin zijn diverse maatregelen aangegeven, onderverdeeld in probleemclusters. Voor het plangebied is probleemcluster centrum west (Keppelseweg - Hofstraat - Kruisbergseweg) van belang. Met name de verkeersveiligheid op de Haareweg en de Kruisbergseweg staat onder grote druk. Om die reden is als vervolg van het Mobiliteitsplan het plan "Veilig en bereikbaar Doetinchem-Noord" opgesteld. Deze is door de raad op 17 december 2009 vastgesteld. Dit heeft geleid tot het herinrichten van de Haareweg en de Kruisbergseweg, wat nog in uitvoering is. Hiervoor is het bestemmingsplan Haareweg Kruisbergseweg - 2010 door de raad op 2 februari 2012 vastgesteld. Het plan is op 29 mei 2012 onherroepelijk geworden. De regels uit dit bestemmingsplan zijn in dit plan één op één overgenomen.
In de nota cultuurhistorie, Doetinchem Cultuurhistorierijk, d.d. 25 september 2008, worden voorwaarden en kansen geschetst die het mogelijk maken om de Doetinchemse cultuurhistorie te behouden, te beheren en te ontwikkelen. De nota gaat in op de cultuurhistorische opgave voor een periode van 10 jaar.
De cultuurhistorie moet weer op een positieve manier in beeld komen. Een aantal speerpunten daarbij zijn:
De gemeente Doetinchem kent verschillende historische identiteiten, zoals landschap, wonen en werken, etc., welke de komende jaren een leidraad moeten vormen voor het cultuurhistorisch beleid. Daarnaast moet het cultuurhistorisch beleid zoveel mogelijk aansluiten op bestaande wetgeving.
Binnen de gemeente Doetinchem wordt gewerkt aan een inhaalslag op het gebied van informatie en kennis over de cultuurhistorie. De gemeente heeft inmiddels veel informatie beschikbaar over de archeologie, de naoorlogse wijken, het industrieel erfgoed, het centrum van Doetinchem, het landelijk gebied en enkele kleinere onderzoeksgebieden. Uit alle onderzoeken zijn aanbevelingen naar voren gekomen voor behoud en ontwikkeling van bepaalde panden of structuren, onder en boven de grond.
Voor sommige panden heeft dat een bescherming opgeleverd als gemeentelijk monument. Voor anderen loopt die procedure of volgt die nog. Daarnaast zijn er panden die net niet in aanmerking komen voor de monumentale status, maar wel bescherming verdienen tegen sloop. Dit gebeurt of door de aanwijzing als beeldbepalend pand of karakteristieke boerderij, als voortvloeisel uit de Erfgoedverordening. Of door de bescherming met en regeling in het bestemmingsplan. Zo krijgen de te beschermen waarden een status. In het plangebied is bebouwing aanwezig wat monument is of cultuurhistorisch waardevol. Meer hierover in paragraaf 4.3.
Op 23 februari 2012 heeft de raad de nota Parkeerbeleid 2012 vastgesteld. Bij dit beleid zijn ook algemene parkeernormen opgenomen die verwerkt moeten worden in bestemmingsplannen. Dit is aanbeveling 13 in de nota. Deze verwerking heeft in de regels plaatsgevonden. Er wordt voldaan aan het gestelde in de nota. Het beleid omtrent parkeren vormt daarom geen belemmering. Zie hiervoor de toelichting op de regels, paragraaf 5.3.2 bij de bestemmingen Horeca, Kantoor, Maatschappelijk en Wonen.
Op 6 januari 2011 heeft de gemeenteraad van Doetinchem ingestemd met het Planologisch Beleid 2011. Het planologisch beleid vormt het ruimtelijk beleidskader voor woningen en bijbehorende bouwwerken. In de nota wordt beleid geformuleerd voor kleine bouwplannen met betrekking tot woningen. Ook voorziet de nota in een belangrijke verruiming en versoepeling van de tot nu toe gehanteerde bouwvoorschriften. In de voorgestelde regeling is een onderscheid gemaakt tussen:
Daarnaast zijn een aantal relatief ondegeschikte bouwactiviteiten die voorheen als afwijking verleend kon worden, nu als 'bij recht' toegestane bouwactiviteiten opgenomen. Dit zijn bijvoorbeeld erkers, toegangspartijen en overkappingen in de voortuin van een woning. Verder zijn versoepelingen doorgevoerd voor:
Met het Planologisch Beleid 2011 ligt er een vernieuwde basis voor omgevingsvergunningen en bestemmingsplannen. Daarnaast is het beleid de basis voor nieuwe planontwikkelingen.
De uitgangspunten van het Planologisch Beleid 2011 zijn verwerkt in het bestemmingsplan Happert en Kruisberg - 2012.