De initiatieven van anderen kunnen u inspireren om uw woning of bedrijf duurzamer en energiezuiniger te maken. Neem ook eens een kijkje in onze Belevingswoning in Doetinchem of op de tweejaarlijkse Lekker Wonen Beurs.

VvE DichtersRijck doet het gewoon zelf

Zonder subsidie hebben zij ruim 16.500 kg CO2 bespaard in 10 maanden tijd! Dit hebben de 34 bewoners bereikt door het appartementencomplex te verduurzamen met wel 115 zonnepanelen op het dak.

Henk Aaldering (75), medebewoner en technisch commissielid van het appartementencomplex DichtersRijck vertelt enthousiast over het tot stand komen van het project. “Toen we tijdens onze VvE-vergadering besloten eens te gaan onderzoeken hoe we energie konden gaan besparen en minder CO2 uitstoten, hebben we een technische commissie opgericht. De commissie heeft een business case vastgesteld voor zonnepanelen op dak, waarbij uit werd gegaan van financiering door eigen geld zonder dat dit direct gevolgen had voor de maandelijkse servicekosten. Begin maart 2018 werd het dak vol gelegd en sindsdien hebben de panelen 30.850 KWh opgebracht met een CO2-reductie van maar liefst 16.500 kg! Met een eigen verbruik van ongeveer 28.500 KWh voorziet de installatie in de energiebehoefte van de bewoners van het appartementencomplex.”

Het is dus mogelijk om zonder subsidie een goede bijdrage te leveren aan het terugdringen van het stroomverbruik en de CO2-uitstoot! Een mooie start op weg naar ‘energie neutraal’ en een betere toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen met een beter klimaat.

“Het begint bij jezelf,” vertelt Henk, “Als eerste maak je plannen, zoek je uit welke financiële of subsidiemogelijkheden er zijn voor jouw situatie. Vervolgens ga je, in samenwerking met ervaren installateurs en vakmensen op het gebied van warmtepompen en elektra, onderzoeken en schetsen om de appartementen aardgas vrij te maken. Iedereen met een plat dak, denk aan scholen, bedrijven en dus VvE’s, zou dat eens moeten onderzoeken. Het is even een puzzel, maar het kan echt.” 

Gemeentewerf

In 2012 is het kantoorpand van Buha opgeleverd. De oude boerderij is getransformeerd in een efficiënt, multifunctioneel en duurzaam kantoor. Alle Buha-medewerkers zijn hierdoor onder één dak gehuisvest. Het nieuwe kantoorpand wordt verwarmd door een houtstookinstallatie, die brandt op het eigen snoeiafval.

Graafschap college

Een sedumdak is goed voor het milieu. Het neemt geluid op van boven het dak en isoleert ook goed. In de winter is het warmer en in de zomer is het koeler. Bij het Graafschap College is een sedumdak toegepast.

Groengas tankstation

Hét voordeel van groengas is dat aardgasvoertuigen veel minder vervuilende stoffen uitstoten dan voertuigen die rijden op benzine, diesel of lpg. Groengas bestaat voor het grootste gedeelte uit methaan. Hierdoor levert het per eenheid energie het minste kooldioxide, het gas dat bijdraagt aan het broeikaseffect. Verder produceert een aardgasmotor minder verzurende emissies dan traditionele brandstoffen. De uitstoot van fijn stof is bij groengasauto's vrijwel nul. Rijden op aardgas is dus goed voor het milieu. Maar ook voor de gezondheid: stikstofdioxide en fijn stof zijn zeer schadelijk voor luchtwegen en longen.

Amphionpark

Op de oude plek van theater Amphion is in 2013 een (recreatie)park aangelegd voor jong en oud, het Amphionpark. Onderdeel daarvan is de Stadstuin, officieel geopend eind augustus 2013. Omzoomd door kastanjehouten hekken en meidoornhaag is de tuin ingericht met allerhande eetbare planten, zoals kleinfruit, kruiden en bloemen, en een moestuin. Daarnaast zijn er duurzame elementen aanwezig in de tuin, zoals o.a. zonnepanelen, een groen dak op de schuur en waterdoorlatende bestrating. Er is een "buitenklas" en nestruimte voor vogels en ook is er inmiddels met kinderen een faunavilla-beestjeshotel gebouwd. Zie ook de website van Stadstuinen Doetinchem.

Mini Manna markt

In Nederland is een grote groep mensen die niet genoeg inkomen heeft om rond te kunnen komen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld door ziekte, scheiding of psychische problemen. Om deze mensen te helpen is in 2007 in Doetinchem de stichting Mini Manna opgericht. De visie van de Mini Manna markt is dat we houden van onze medemens en dat we alle mensen met problemen proberen bij te staan. Zie ook de website van Mini manna.

IKC Noord

Bij het programma van eisen in de aanbesteding is onder andere duurzaamheid opgenomen. Het gebouw heeft een vernuftig ventilatie- en verwarmingssysteem. Hiermee is een aangenaam binnenklimaat te creëren. De zonnepanelen (290 m2) zorgen voor eigen energieopwekking. Zie ook de website van IKC Doetinchem.

Inloophuis

Het Inloophuis Oude IJssel is een huis voor mensen die leven met kanker. Je kunt er terecht voor een goed gesprek, een ontspannende activiteit, een lezing of gewoon voor een kopje koffie. Er zijn altijd getrainde vrijwilligers aanwezig die vaak uit eigen ervaring weten wat kanker met je doet. Zie ook de website Inloophuis Oude IJssel.

Windturbine

Het Metzo College heeft een eigen windturbine. Maar anders dan de 76 zonnepanelen die op het dak liggen, zal deze turbine niet echt bijdragen aan lagere energiekosten. De turbine is bedoeld als lesmateriaal en professioneel op het (ICT)netwerk aangesloten.

MFA De Pol

De Multi Functionele Accommodatie heeft een onderwijs- en sportdeel onder één dak. De installaties en een aantal ruimtes worden gezamenlijk gebruikt. De 275 m2 zonnepanelen (= 38600 KWh) zijn toereikend om het schooldeel energieneutraal te maken. Bij het sportdeel is het waterverbruik teruggebracht door o.a. besparende douchekoppen.

Kringloopwinkel Aktief

Bij Kringloopwinkel Aktief zorgen wij voor een milieubewust hergebruik van materialen. Van de ontvangen goederen wordt 80% verkocht of gerecycled en blijft er maar 20% afval over. Aktief is met vestigingen in Winterswijk, Groenlo, Gendringen en Doetinchem hét kringloopbedrijf in de Achterhoek. Maatschappelijk verantwoord onderenemen is onze core business. Uw spullen komen bij ons goed terecht. U draagt bij aan een beter milieu en met uw spullen helpt u ook de regionale werkgelegenheid enorm. Door de verkoop van uw spullen helpt u mensen weer aan het werk. Voor mensen die vaak al langere tijd geen werk hebben, is het soms erg lastig weer mee te draaien in de werkende maatschappij. Elk jaar dat men langer thuis zit, wordt de drempel naar werk weer hoger. Het lukt Aktief om elk jaar 40 mensen door te laten stromen naar een betaalde baan of opleiding. Zonder uw spullen kunnen wij dat niet.

Wereldwinkel Doetinchem

De Wereldwinkel verkoopt originele cadeaus en (h)eerlijke levensmiddelen uit andere culturen, de zogenaamde ontwikkelingslanden.

AOC/Graafschapcollege

In mei 2016 werd "De Duurzame Werkplaats" geopend. Het Graafschap College en AOC Oost hebben ARXlabs gevraagd om een interessante praktijkopdracht te ontwikkelen. ARXlabs wil duurzame innovatie in de bouwsector versnellen. Een belangrijke rol hierbij spelen de toekomstige werknemers en ondernemers. Tijdens het lab "De Duurzame Werkplaats" is een kleine werkplaats bij het voormalige restaurant Wolversveen in Zelhem duurzaam verbouwd. Zo'n 50 leerlingen van het Graafschap College en AOC Oost gingen aan de slag. In vijf dagen tijd werd met behulp van diverse bedrijven (kennis en materiaal) een praktijkopdracht uitgevoegd en het kennisniveau over duurzaam werken en materiaalgebruik in de bouw bijgespijkerd.

Hebt u gevonden wat u zocht?